Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΥΛΕΔΕΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Οι δυο τουρκικοί Κουλέδες της πόλης
Ο Κουλές στην Κουνουπίτσα (φώτο πάνω) όπως φαίνεται απο ψηλά και ο οποίος ανατινάχτηκε από τους επαναστάτες το 1897. Κάτω ο Καλές στο Μοναστηράκι που προστάτευαν το Καστέλι και το φρούριο του από νότια και δυτικά.
Και οι δυο Κουλέδες ανατινάχτηκαν απο τους επαναστάτες όπως αναφέρουν στα βιβλία τους ο Κατσικανδαράκης Αντώνης και ο Βερυκάκης Αντώνης.
Πάντως σε μια έρευνα της φοιτήτριας Ευθυμίας Ασημάκη (φοιτήτριας), χωρίς να έχει επισκεφτεί τα μέρη μας, αναφέρει στην εργασία της άλλους δυο Κουλέδες στην περιοχή, ένας στο Λαρδά και ένας στα Πάνω Μεσόγεια.
Θεωρητικά και οι δυο Κουλέδες στα περίχωρα της πόλης είναι αναστηλώσιμοι, εφόσον μπουν σε ένα πρόγραμμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: