Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

 Πολυρρήνια ίσως ένα απο τα μοναδικά χωριά  στην Κρήτη και το μοναδικό στην Δυτική με 4.000 χρόνια συνεχής κατοίκησης. Αύτο  το χωριό λοιπόν, νότια της πόλης τηςΚισάμου, αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς, από τα Ελληνιστικά χρόνια, σαν Πολυρρηνία (Πτολεμαίος) Πολύρρηναν, Πολύρρηνον (Σουίδας), Πολυρρήνιον (Πλίνιος) και Πολύρην. Η ετυμολογία και η σημασία της σύνθετης αυτής λέξης δείχνει τον πλούτο και την απασχόληση των κατοίκων της αρχαίας πόλης με την κτηνοτροφία μια που προέρχεται από το επίρρημα πολύ και το όνομα “ρήνεα” που όπως και τα “αρς” “αρήν” “ρην” σημαίνει πρόβατο, πρόβατα, με διπλασιασμό του ρ μετά το φωνήεν του πρώτου συνθετικού. Από τον Ι. Σταματάκο μαθαίνουμε το ίδιο, πολύρρην σημαίνει πλούσιος σε αρνιά.
Παρόλα αυτά σύμβολο της πόλης, όπως αποτυπώνεται στην πίσω όψη νομισμάτων ήδη από τον 4ο π.Χ. αιώνα ήταν το Βουκράνιο – το κεφάλι του Ταύρου.
Η θέση του σημερινού οικισμού βρίσκεται σε υψόμετρο 300 - 350 μέτρων και ο Β. Θεοφανείδη  πραγματοποίησε τις πρώτες ανασκαφές (Οκτώβριος 1938) στο πλάτωμα των 99 Πατέρων, η εκκλησία κατασκευάστηκε το 1894 με οικοδομικό υλικό που αποτελείται κυρίως από επιγραφές
Τα υπόλοιπα αρχαιολογικά τα ξέρετε και αποτελεί τόπο επίσκεψης χιλιάδων τουριστών μιας και αναφέρεται σε όλους τους ξενόγλωσσους οδηγούς... 
Αυτή η εναλλακτική λύση τουρισμού στην περιοχή μας, ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, συνδυάζοντας το φαράγγι του Σηρικαριού, την γραφικότητα του χωριού, αλλά και τα αρχαία καταλοιπα 4000 χρόνων σήμερα στερείτε δρόμου ..ναι όπως τ' ακούτε, ο δρόμος είναι σε τέτοια κατάσταση που ορισμένοι χωμάτινοι αγροτικοί δρόμοι είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. 
Η περιφέρεια είναι γνωστό ότι μας έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό.. αλλά επειδή αυτή θα είναι στα πράγματα και τα επόμενα 4 χρόνια καλό είναι να φέρουμε τον Νέο Αντιπεριφερειάρχη (υπολογίζω Ν. Καλογερή) για να του δείξουμε τα χάλια του δρόμου καλοκαιριάτικα.
Κρίμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: