Λάμπρος Φραντζεσκάκης.
Ο 29χρονος Λάμπρος Φραντζεσκάκης, με καταγωγή από την Δρακώνα Κολυμβαρίου, γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 και μεγάλωσε στην πόλη των Χανίων, όπου και έκανε τα πρώτα του βήματα στον κλασσικό αθλητισμό.
Ήδη, από το 1996, σε ηλικία μόλις επτά ετών, ξεκίνησε ως αθλητής της Ακαδημίας του Αθλητικού Ομίλου Κύδων, με προπονητή τον Γιώργο Κονταράκη, ο οποίος πρώτος διέκρινε το ταλέντο του νεαρού αθλητή. Διακρίθηκε πολλές φορές στις μικρές κατηγορίες στα αγωνίσματα των 60μ, μήκους αλλά και στα 3θλα (60μ-Μήκος-1000μ) που διεξάγονταν εκείνη την εποχή για αυτές τις ηλικίες (σημερινά 4θλα).
Σε ηλικία 11 ετών προωθείται στο προαγωνιστικό τμήμα του συλλόγου όπου τον αναλαμβάνει ο Μιχάλης Μανουσάκης με τον οποίο και προπονείται για τα επόμενα 10 χρόνια.
Στην κατηγορία των Παμπαίδων κατείχε αρκετές διακρίσεις μεταξύ των οποίων η 1η θέση στα 80μ στο σχολικό πρωτάθλημα στίβου Γυμνασίων το 2004, η συμμετοχή του στα διασυλλογικά πρωταθλήματα Παμπαίδων και Παίδων εκείνης της χρονιάς και η συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων ....
.....με τη σκυταλοδρομία 4χ80μ στο Ναύπλιο.
Ως παίδας αγωνίστηκε στα αγωνίσματα των 100 και 200μ. Σε ηλικία 16 ετών ασχολήθηκε παράλληλα και με την αγάπη του για το ποδόσφαιρό, συμμετέχοντας στην ομάδα ποδοσφαίρου της Δόξας Παχιανών από τον Δεκέμβριο του 2005 έως και τον Ιούνιο του 2006. Με την ομάδα των Παχιανών κέρδισε το τοπικό πρωτάθλημα Ν. Χανίων κάτω των 18 (Κ18) και αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με είκοσι έξι (26) γκολ.
Παράλληλα με το ποδόσφαιρο, την ίδια χρονιά (2006), συνέχισε τις προπονήσεις στο στίβο και το καλοκαίρι συμμετείχε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων στο Ο.Α.Κ.Α. στις 8 και 9/7 στα 200μ. Με την ομάδα του Α.Ο. Κύδων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Εφήβων/ Νεανίδων που διεξήχθη στις 29 και 30 Ιουλίου 2006 επίσης στο ΟΑΚΑ, κατέλαβε με τους συναθλητές του την τρίτη (3η) θέση στο αγώνισμα της σκυταλοδρομίας 4χ100μ.
Την αμέσως επόμενη χρονιά (2007) και σε ηλικία 18 ετών (κατηγορία Εφήβων), αφοσιώθηκε στην αγάπη του για τον κλασσικό αθλητισμό. Αποφάσισε με τον προπονητή του να αλλάξει αγώνισμα και να προπονηθεί για τα 400μ. Διακρίθηκε με την ομάδα του Α.Ο. Κύδων τόσο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου Νέων Ανδρών/ Νέων Γυναικών που διεξήχθη στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2007 στη Θεσσαλονίκη, όπου και κατέλαβε με τους συναθλητές του την δεύτερη (2η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. όσο και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου Εφήβων/ Νεανίδων που διεξήχθη στις 7 και 8 Ιουλίου 2007 στο ΟΑΚΑ, όπου και κατέλαβε σε ατομικό επίπεδο την τέταρτη (4η) θέση στο αγώνισμα των 400μ. με χρόνο 48.83΄΄ και με τους συναθλητές του την πρώτη (1η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ. Δεδομένης της εκπληκτικής πορείας του, ο προπονητής της Εθνικής ομάδας Εφήβων, Θανάσης Ράπτης, τον επέλεξε ως μέλος της εθνικής ομάδας 4χ400μ. για να συμμετάσχει στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Εφήβων/ Νεανίδων που διεξήχθη στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2007 στο Κράγκουγιεβατς της Σερβίας, όπου και κατέλαβε με τους συναθλητές του την τρίτη (3η) θέση.
Μετά την επιτυχή αυτή χρονιά επικεντρώθηκε στην προπόνησή του στο αγώνισμα των 400μ. και με τη συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Εφήβων/ Νεανίδων στην Κατερίνη, βγήκε νικητής κατακτώντας την πρώτη (1η) θέση στα 400 μ. με χρόνο 49.59’’ και τη δεύτερη (2η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Νέων Ανδρών/Νέων Γυναικών που ακολούθησε στις 26 και 27 Ιουλίου 2008 στα Τρίκαλα κέρδισε την πρώτη (1η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. και την τρίτη (3η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ. με την ομάδα του Α.Ο. Κύδων. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου έδωσαν και πάλι στον προπονητή της Εθνικής ομάδας Εφήβων/ Νεανίδων, Ιωάννη Κουτσιώρα (Εθνικός προπονητής σήμερα), την ευκαιρία να τον επιλέξει ως μέλος τη Εθνικής Ομάδας για να συμμετάσχει στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Εφήβων/ Νεανίδων που έγινε στις 19 και 20 Ιουλίου 2008 στην Προύσα της Τουρκίας, όπου και κατέκτησε την τρίτη (3η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ.
Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και το 2009, οπότε για πρώτη φορά συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Ανδρών/ Γυναικών, όπου κατέλαβε την δέκατη (10η) θέση. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών/ Νέων Γυναικών που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη στις 1 και 2 Αυγούστου 2009, κέρδισε την πρώτη (1η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. και την δεύτερη (2η) θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/ Γυναικών με την ομάδα του Α.Ο.Κύδων.
Το 2010 και ενώ είχε επιτύχει στις πανελλήνιες εξετάσεις την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ), αποφάσισε να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και έτσι ως αθλητής της εθνικής ομάδας στίβου με συμμετοχή σε Βαλκανικά Πρωταθλήματα υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις σε αθλητικά κέντρα του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ).
Ωστόσο, οι Πανεπιστημιακές και στρατιωτικές υποχρεώσεις του δεν τον εμπόδισαν να συμμετάσχει με επιτυχία στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα της καλοκαιρινής περιόδου. Με το πείσμα που τον διακατέχει, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών Νέων Ανδρών/Νέων Γυναικών που διεξήχθη στις 12 και 13 Ιουνίου 2010, κατάφερε να κερδίσει την πρώτη (1η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. και την δεύτερη (2η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ., ενώ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών που ακολούθησε κατέκτησε την δεύτερη (2η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. Στην εκπνοή της αγωνιστικής χρονιάς και στο πλαίσιο της στρατιωτικής του θητείας, αγωνίστηκε και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ενόπλων Δυνάμεων που έγινε στις 7 και 8 Αυγούστου 2010 στις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά, όπου κατέλαβε την δεύτερη (2η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ. ανδρών, την δεύτερη (2η) θέση στο αγώνισμα των 200μ. ανδρών και την δεύτερη (2η) θέση στα 400μ. ανδρών, αγώνισμα στο οποίο νικητής αναδείχθηκε ο διεθνούς φήμης αθλητής και πρωταθλητής Ελλάδος επί σειρά ετών, στα 400μ. με εμπόδια, Περικλής Ιακωβάκης.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 και αφού ολοκλήρωσε την στρατιωτική θητεία του, ο αθλητής του Α.Ο. Κύδων μετακομίζει στη συμπρωτεύουσα για να ξεκινήσει τις πανεπιστημιακές σπουδές του στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Λόγω της απόστασης και ενώ παραμένει αθλητής του Α.Ο. Κύδων, μετά από δέκα (10) χρόνια κοινής πορείας με τον προπονητή του Μιχάλη Μανουσάκη, αναλαμβάνει την προπόνηση του Χανιώτη αθλητή η ομοσπονδιακή προπονήτρια Πηνελόπη Παρχαρίδου, γνωστή στο χώρο του αθλητισμού για τις επιδόσεις διεθνούς φήμης αθλητών της, όπως ο Δημήτρης Γράβαλος και ο Μιχάλης Παρμάκης. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015, ο Λάμπρος Φραντζεσκάκης, με συναθλητή τον Ολυμπιονίκη, πρωταθλητή Ευρώπης και επί σειρά ετών πανελληνιονίκη στα 400μ. Δημήτρη Γράβαλο, παρέμεινε υπό την καθοδήγηση της Πηνελόπης Παρχαρίδου, από την οποία κέρδισε μεγάλη εμπειρία στο χώρο του αγωνιστικού κλασσικού αθλητισμού σε υψηλό επίπεδο.
Προπονούμενος στην Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του Καυτανζόγλειου Εθνικού σταδίου, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών/ Νέων Γυναικών Σκυταλοδρομιών που έγινε στο Δημοτικό στάδιο Θήβας στις 2-3 Ιουλίου κατέλαβε την πρώτη (1η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. Νέων Ανδρών, με την ομάδα του Α.Ο. Κύδων για 4η συνεχόμενη χρονιά (2008-2009-2010-2011), ενώ στο ΟΑΚΑ στις 29 και 30 Ιουλίου 2011, κατέλαβε την τρίτη (3η) θέση στα 400μ. Νέων Ανδρων, καθώς και την πέμπτη (5η) θέση στα 400μ. του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών/ Γυναικών που διεξαγόταν ταυτόχρονα.
Την αμέσως επόμενη χρονιά (2012), με τη συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών στο ΟΑΚΑ, πέτυχε στον προκριματικό αγώνα των 400μ. επίδοση 48.53΄΄ καταλαμβάνοντας την δέκατη (10η) θέση συνολικά και απέχοντας μόλις δύο θέσεις από την τελική οκτάδα. Την δεύτερη ημέρα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, τερμάτισε πρώτος (1ος) στην 9η προκριματική σειρά των 200μ. ανδρών σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ 21.98΄΄ και λαμβάνοντας την 15η θέση στη γενική κατάταξη των 200μ. στο πρωτάθλημα.
Το 2014 και ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των σπουδών του στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης επιλέγει στο τέταρτο έτος ως ειδικότητα τον κλασσικό αθλητισμό (στίβο). Εκτός από την χρόνια εμπειρία του στο χώρο του κλασσικού αθλητισμού και ιδίως στα δρομικά αγωνίσματα, ο Λάμπρος αποκτά μεγάλη εμπειρία και γνώση και για τα άλλα αγωνίσματα του κλασσικού αθλητισμού (ρίψεις και άλματα) από τους καθηγητές του Πλούταρχο Σαρασλανίδη (προπονητή της Βούλας Πατουλίδου, όταν κατέκτησε την 2η θέση στα 100μ. με εμπόδια στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, ο οποίος έχεις γυμνάσει και άλλους πρωταθλητές όπως τον Κώστα Κεντέρη και τον Γιώργο Θεοδωρίδη), Γεώργιο Παπαϊακώβου (προπονητή αλμάτων) και Ιωάννη Δήλια (προπονητή ρίψεων), οι οποίοι έχουν αναδείξει στο πέρασμα του χρόνου αρκετούς πανελληνιονίκες και αθλητές της Εθνικής Ομάδας στίβου.
Την ίδια περίοδο, παρόλο που είναι επικεντρωμένος στις σπουδές του, ο Χανιώτης αθλητής αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο βήμα στην αθλητική του καριέρα και να πάρει μεταγραφή στον Αθλητικό Σύλλογο Άρη Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 2014, παραμένοντας σταθερός στις επιδόσεις του, προκρίθηκε στον τελικό των 400μ του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου Ανδρών/ Γυναικών με χρόνο 48.56΄΄, όπου και κατέκτησε με τα κιτρινόμαυρα χρώματα του Α.Σ. Άρη την πέμπτη (5η) θέση, με χρόνο 48.61΄΄.
Τον Οκτώβριο του 2015, ο Λάμπρος Φραντζεσκάκης ολοκληρώνει τις προπτυχιακές του σπουδές και ορκίζεται ως απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα τον Κλασσικό Αθλητισμό (στίβο). Πτυχιούχος πια, παίρνει την μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στον τόπο του, στα Χανιά για να ασχοληθεί με την προπονητική. Παράλληλα με την εργασία του και χωρίς να εγκαταλείψει τα όνειρά του, από το 2015 μέχρι και το 2017 γυμνάζεται ελάχιστα χωρίς να συμμετέχει σε αγώνες. Όμως, το μικρόβιο του αθλητή παραμένει και έτσι τον χειμώνα του 2017 και για την αγωνιστική χρονιά του 2018, συνεργάζεται με τον έμπιστο προπονητή του Μιχάλη Μανουσάκη, παίρνει μεταγραφή στην ομάδα του Α.Σ.Σ. Αλέξανδρου Μακεδονίας, για την οποία και αγωνίζεται στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη, καταλαμβάνοντας την πέμπτη (5η) θέση στο αγώνισμα των 400μ. και την δεύτερη (2η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ. Αυτός ήταν και ο τελευταίος αγώνας στον οποίο έλαβε μέρος ο Χανιώτης αθλητής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα (την αγωνιστική χρονιά 2019), ο Λάμπρος Φραντζεσκάκης με τους συναθλητές του στην ομάδα του Α.Ο. Κύδων κρατεί Παγκρήτια ρεκόρ στην κατηγορία των εφήβων. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Α.Ο. Κύδων με τον Φραντζεσκάκη Λάμπρο, Πατεράκη Μανώλη, Κουτσουκλάκη Κώστα και Κουτσουκλάκη Μανώλη, κρατεί το παγκρήτιο ρεκόρ στην σκυταλοδρομία 4χ100μ. μ επίδοση 41.62΄΄ από τις 15.6.2008, ενώ η ομάδα του Α.Ο. Κύδων με τον Τζέλεση Παντελή, Πατεράκη Μανώλη, Κουτσουκλάκη Κώστα και Φραντζεσκάκη Λάμπρο κρατεί το παγκρήτιο ρεκόρ στην σκυταλοδρομία 4χ400μ. με επίδοση 3’.19’’.91 από τις 12.5.2007. Επιπλέον, εκτός από τα Βαλκανικά πρωταθλήματα στα οποία συμμετείχε ως μέλος της εθνικής ομάδας στίβου, ο Λάμπρος Φραντζεσκάκης έχει πολλές συμμετοχές στα Διεθνή meeting «ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΕΙΑ» και «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ».
Ο Χανιώτης αθλητής, καταξιωμένος στο χώρο του αθλητισμού έχει αναγνωριστεί από την αθλητική κοινότητα για όλες τις παραπάνω επιδόσεις - επιτυχίες του στο στίβο, για τις οποίες μάλιστα βραβεύτηκε 6 συνεχόμενα έτη από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, από τον Δήμο Χανίων, αλλά και από τον Δήμο Πλατανιά, στον οποίο είναι δημότης.
Από τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Κισσαμίτης προπονητής Λάμπρος Φραντζεσκάκης, εξειδικευμένος στην προπονητική στα αγωνίσματα του στίβου, με μεγάλη εμπειρία και βαθιά γνώση στον χώρο του αθλητισμού, παράλληλα με την απασχόλησή του στο κέντρο φυσικοθεραπείας Physio Plus Chania του MSc. Σταύρου Ρουμελιωτάκη για την φυσική αποκατάσταση ασθενών και αθλητών, έχει αναλάβει ως αρχιπροπονητής την εκγύμναση όλων των αθλητών του Αθλητικού Ομίλου Κισσάμου, σε συνεργασία με τον προπονητή και απόφοιτο του ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνής) Γιώργο Μαρκετάκη
Ο 29χρονος Λάμπρος Φραντζεσκάκης, με καταγωγή από την Δρακώνα Κολυμβαρίου, γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 και μεγάλωσε στην πόλη των Χανίων, όπου και έκανε τα πρώτα του βήματα στον κλασσικό αθλητισμό.
Ήδη, από το 1996, σε ηλικία μόλις επτά ετών, ξεκίνησε ως αθλητής της Ακαδημίας του Αθλητικού Ομίλου Κύδων, με προπονητή τον Γιώργο Κονταράκη, ο οποίος πρώτος διέκρινε το ταλέντο του νεαρού αθλητή. Διακρίθηκε πολλές φορές στις μικρές κατηγορίες στα αγωνίσματα των 60μ, μήκους αλλά και στα 3θλα (60μ-Μήκος-1000μ) που διεξάγονταν εκείνη την εποχή για αυτές τις ηλικίες (σημερινά 4θλα).
Σε ηλικία 11 ετών προωθείται στο προαγωνιστικό τμήμα του συλλόγου όπου τον αναλαμβάνει ο Μιχάλης Μανουσάκης με τον οποίο και προπονείται για τα επόμενα 10 χρόνια.
Στην κατηγορία των Παμπαίδων κατείχε αρκετές διακρίσεις μεταξύ των οποίων η 1η θέση στα 80μ στο σχολικό πρωτάθλημα στίβου Γυμνασίων το 2004, η συμμετοχή του στα διασυλλογικά πρωταθλήματα Παμπαίδων και Παίδων εκείνης της χρονιάς και η συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων ....
.....με τη σκυταλοδρομία 4χ80μ στο Ναύπλιο.
Ως παίδας αγωνίστηκε στα αγωνίσματα των 100 και 200μ. Σε ηλικία 16 ετών ασχολήθηκε παράλληλα και με την αγάπη του για το ποδόσφαιρό, συμμετέχοντας στην ομάδα ποδοσφαίρου της Δόξας Παχιανών από τον Δεκέμβριο του 2005 έως και τον Ιούνιο του 2006. Με την ομάδα των Παχιανών κέρδισε το τοπικό πρωτάθλημα Ν. Χανίων κάτω των 18 (Κ18) και αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με είκοσι έξι (26) γκολ.
Παράλληλα με το ποδόσφαιρο, την ίδια χρονιά (2006), συνέχισε τις προπονήσεις στο στίβο και το καλοκαίρι συμμετείχε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων στο Ο.Α.Κ.Α. στις 8 και 9/7 στα 200μ. Με την ομάδα του Α.Ο. Κύδων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Εφήβων/ Νεανίδων που διεξήχθη στις 29 και 30 Ιουλίου 2006 επίσης στο ΟΑΚΑ, κατέλαβε με τους συναθλητές του την τρίτη (3η) θέση στο αγώνισμα της σκυταλοδρομίας 4χ100μ.
Την αμέσως επόμενη χρονιά (2007) και σε ηλικία 18 ετών (κατηγορία Εφήβων), αφοσιώθηκε στην αγάπη του για τον κλασσικό αθλητισμό. Αποφάσισε με τον προπονητή του να αλλάξει αγώνισμα και να προπονηθεί για τα 400μ. Διακρίθηκε με την ομάδα του Α.Ο. Κύδων τόσο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου Νέων Ανδρών/ Νέων Γυναικών που διεξήχθη στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2007 στη Θεσσαλονίκη, όπου και κατέλαβε με τους συναθλητές του την δεύτερη (2η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. όσο και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου Εφήβων/ Νεανίδων που διεξήχθη στις 7 και 8 Ιουλίου 2007 στο ΟΑΚΑ, όπου και κατέλαβε σε ατομικό επίπεδο την τέταρτη (4η) θέση στο αγώνισμα των 400μ. με χρόνο 48.83΄΄ και με τους συναθλητές του την πρώτη (1η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ. Δεδομένης της εκπληκτικής πορείας του, ο προπονητής της Εθνικής ομάδας Εφήβων, Θανάσης Ράπτης, τον επέλεξε ως μέλος της εθνικής ομάδας 4χ400μ. για να συμμετάσχει στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Εφήβων/ Νεανίδων που διεξήχθη στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2007 στο Κράγκουγιεβατς της Σερβίας, όπου και κατέλαβε με τους συναθλητές του την τρίτη (3η) θέση.
Μετά την επιτυχή αυτή χρονιά επικεντρώθηκε στην προπόνησή του στο αγώνισμα των 400μ. και με τη συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Εφήβων/ Νεανίδων στην Κατερίνη, βγήκε νικητής κατακτώντας την πρώτη (1η) θέση στα 400 μ. με χρόνο 49.59’’ και τη δεύτερη (2η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Νέων Ανδρών/Νέων Γυναικών που ακολούθησε στις 26 και 27 Ιουλίου 2008 στα Τρίκαλα κέρδισε την πρώτη (1η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. και την τρίτη (3η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ. με την ομάδα του Α.Ο. Κύδων. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Στίβου έδωσαν και πάλι στον προπονητή της Εθνικής ομάδας Εφήβων/ Νεανίδων, Ιωάννη Κουτσιώρα (Εθνικός προπονητής σήμερα), την ευκαιρία να τον επιλέξει ως μέλος τη Εθνικής Ομάδας για να συμμετάσχει στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Εφήβων/ Νεανίδων που έγινε στις 19 και 20 Ιουλίου 2008 στην Προύσα της Τουρκίας, όπου και κατέκτησε την τρίτη (3η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ.
Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και το 2009, οπότε για πρώτη φορά συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Ανδρών/ Γυναικών, όπου κατέλαβε την δέκατη (10η) θέση. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών/ Νέων Γυναικών που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη στις 1 και 2 Αυγούστου 2009, κέρδισε την πρώτη (1η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. και την δεύτερη (2η) θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/ Γυναικών με την ομάδα του Α.Ο.Κύδων.
Το 2010 και ενώ είχε επιτύχει στις πανελλήνιες εξετάσεις την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ), αποφάσισε να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και έτσι ως αθλητής της εθνικής ομάδας στίβου με συμμετοχή σε Βαλκανικά Πρωταθλήματα υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις σε αθλητικά κέντρα του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ).
Ωστόσο, οι Πανεπιστημιακές και στρατιωτικές υποχρεώσεις του δεν τον εμπόδισαν να συμμετάσχει με επιτυχία στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα της καλοκαιρινής περιόδου. Με το πείσμα που τον διακατέχει, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών Νέων Ανδρών/Νέων Γυναικών που διεξήχθη στις 12 και 13 Ιουνίου 2010, κατάφερε να κερδίσει την πρώτη (1η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. και την δεύτερη (2η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ., ενώ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών που ακολούθησε κατέκτησε την δεύτερη (2η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. Στην εκπνοή της αγωνιστικής χρονιάς και στο πλαίσιο της στρατιωτικής του θητείας, αγωνίστηκε και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ενόπλων Δυνάμεων που έγινε στις 7 και 8 Αυγούστου 2010 στις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά, όπου κατέλαβε την δεύτερη (2η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ. ανδρών, την δεύτερη (2η) θέση στο αγώνισμα των 200μ. ανδρών και την δεύτερη (2η) θέση στα 400μ. ανδρών, αγώνισμα στο οποίο νικητής αναδείχθηκε ο διεθνούς φήμης αθλητής και πρωταθλητής Ελλάδος επί σειρά ετών, στα 400μ. με εμπόδια, Περικλής Ιακωβάκης.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 και αφού ολοκλήρωσε την στρατιωτική θητεία του, ο αθλητής του Α.Ο. Κύδων μετακομίζει στη συμπρωτεύουσα για να ξεκινήσει τις πανεπιστημιακές σπουδές του στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Λόγω της απόστασης και ενώ παραμένει αθλητής του Α.Ο. Κύδων, μετά από δέκα (10) χρόνια κοινής πορείας με τον προπονητή του Μιχάλη Μανουσάκη, αναλαμβάνει την προπόνηση του Χανιώτη αθλητή η ομοσπονδιακή προπονήτρια Πηνελόπη Παρχαρίδου, γνωστή στο χώρο του αθλητισμού για τις επιδόσεις διεθνούς φήμης αθλητών της, όπως ο Δημήτρης Γράβαλος και ο Μιχάλης Παρμάκης. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015, ο Λάμπρος Φραντζεσκάκης, με συναθλητή τον Ολυμπιονίκη, πρωταθλητή Ευρώπης και επί σειρά ετών πανελληνιονίκη στα 400μ. Δημήτρη Γράβαλο, παρέμεινε υπό την καθοδήγηση της Πηνελόπης Παρχαρίδου, από την οποία κέρδισε μεγάλη εμπειρία στο χώρο του αγωνιστικού κλασσικού αθλητισμού σε υψηλό επίπεδο.
Προπονούμενος στην Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του Καυτανζόγλειου Εθνικού σταδίου, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών/ Νέων Γυναικών Σκυταλοδρομιών που έγινε στο Δημοτικό στάδιο Θήβας στις 2-3 Ιουλίου κατέλαβε την πρώτη (1η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. Νέων Ανδρών, με την ομάδα του Α.Ο. Κύδων για 4η συνεχόμενη χρονιά (2008-2009-2010-2011), ενώ στο ΟΑΚΑ στις 29 και 30 Ιουλίου 2011, κατέλαβε την τρίτη (3η) θέση στα 400μ. Νέων Ανδρων, καθώς και την πέμπτη (5η) θέση στα 400μ. του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών/ Γυναικών που διεξαγόταν ταυτόχρονα.
Την αμέσως επόμενη χρονιά (2012), με τη συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών στο ΟΑΚΑ, πέτυχε στον προκριματικό αγώνα των 400μ. επίδοση 48.53΄΄ καταλαμβάνοντας την δέκατη (10η) θέση συνολικά και απέχοντας μόλις δύο θέσεις από την τελική οκτάδα. Την δεύτερη ημέρα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, τερμάτισε πρώτος (1ος) στην 9η προκριματική σειρά των 200μ. ανδρών σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ 21.98΄΄ και λαμβάνοντας την 15η θέση στη γενική κατάταξη των 200μ. στο πρωτάθλημα.
Το 2014 και ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των σπουδών του στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης επιλέγει στο τέταρτο έτος ως ειδικότητα τον κλασσικό αθλητισμό (στίβο). Εκτός από την χρόνια εμπειρία του στο χώρο του κλασσικού αθλητισμού και ιδίως στα δρομικά αγωνίσματα, ο Λάμπρος αποκτά μεγάλη εμπειρία και γνώση και για τα άλλα αγωνίσματα του κλασσικού αθλητισμού (ρίψεις και άλματα) από τους καθηγητές του Πλούταρχο Σαρασλανίδη (προπονητή της Βούλας Πατουλίδου, όταν κατέκτησε την 2η θέση στα 100μ. με εμπόδια στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, ο οποίος έχεις γυμνάσει και άλλους πρωταθλητές όπως τον Κώστα Κεντέρη και τον Γιώργο Θεοδωρίδη), Γεώργιο Παπαϊακώβου (προπονητή αλμάτων) και Ιωάννη Δήλια (προπονητή ρίψεων), οι οποίοι έχουν αναδείξει στο πέρασμα του χρόνου αρκετούς πανελληνιονίκες και αθλητές της Εθνικής Ομάδας στίβου.
Την ίδια περίοδο, παρόλο που είναι επικεντρωμένος στις σπουδές του, ο Χανιώτης αθλητής αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο βήμα στην αθλητική του καριέρα και να πάρει μεταγραφή στον Αθλητικό Σύλλογο Άρη Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 2014, παραμένοντας σταθερός στις επιδόσεις του, προκρίθηκε στον τελικό των 400μ του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου Ανδρών/ Γυναικών με χρόνο 48.56΄΄, όπου και κατέκτησε με τα κιτρινόμαυρα χρώματα του Α.Σ. Άρη την πέμπτη (5η) θέση, με χρόνο 48.61΄΄.
Τον Οκτώβριο του 2015, ο Λάμπρος Φραντζεσκάκης ολοκληρώνει τις προπτυχιακές του σπουδές και ορκίζεται ως απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα τον Κλασσικό Αθλητισμό (στίβο). Πτυχιούχος πια, παίρνει την μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στον τόπο του, στα Χανιά για να ασχοληθεί με την προπονητική. Παράλληλα με την εργασία του και χωρίς να εγκαταλείψει τα όνειρά του, από το 2015 μέχρι και το 2017 γυμνάζεται ελάχιστα χωρίς να συμμετέχει σε αγώνες. Όμως, το μικρόβιο του αθλητή παραμένει και έτσι τον χειμώνα του 2017 και για την αγωνιστική χρονιά του 2018, συνεργάζεται με τον έμπιστο προπονητή του Μιχάλη Μανουσάκη, παίρνει μεταγραφή στην ομάδα του Α.Σ.Σ. Αλέξανδρου Μακεδονίας, για την οποία και αγωνίζεται στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη, καταλαμβάνοντας την πέμπτη (5η) θέση στο αγώνισμα των 400μ. και την δεύτερη (2η) θέση στη σκυταλοδρομία 4χ400μ. Αυτός ήταν και ο τελευταίος αγώνας στον οποίο έλαβε μέρος ο Χανιώτης αθλητής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα (την αγωνιστική χρονιά 2019), ο Λάμπρος Φραντζεσκάκης με τους συναθλητές του στην ομάδα του Α.Ο. Κύδων κρατεί Παγκρήτια ρεκόρ στην κατηγορία των εφήβων. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Α.Ο. Κύδων με τον Φραντζεσκάκη Λάμπρο, Πατεράκη Μανώλη, Κουτσουκλάκη Κώστα και Κουτσουκλάκη Μανώλη, κρατεί το παγκρήτιο ρεκόρ στην σκυταλοδρομία 4χ100μ. μ επίδοση 41.62΄΄ από τις 15.6.2008, ενώ η ομάδα του Α.Ο. Κύδων με τον Τζέλεση Παντελή, Πατεράκη Μανώλη, Κουτσουκλάκη Κώστα και Φραντζεσκάκη Λάμπρο κρατεί το παγκρήτιο ρεκόρ στην σκυταλοδρομία 4χ400μ. με επίδοση 3’.19’’.91 από τις 12.5.2007. Επιπλέον, εκτός από τα Βαλκανικά πρωταθλήματα στα οποία συμμετείχε ως μέλος της εθνικής ομάδας στίβου, ο Λάμπρος Φραντζεσκάκης έχει πολλές συμμετοχές στα Διεθνή meeting «ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΕΙΑ» και «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ».
Ο Χανιώτης αθλητής, καταξιωμένος στο χώρο του αθλητισμού έχει αναγνωριστεί από την αθλητική κοινότητα για όλες τις παραπάνω επιδόσεις - επιτυχίες του στο στίβο, για τις οποίες μάλιστα βραβεύτηκε 6 συνεχόμενα έτη από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, από τον Δήμο Χανίων, αλλά και από τον Δήμο Πλατανιά, στον οποίο είναι δημότης.
Από τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Κισσαμίτης προπονητής Λάμπρος Φραντζεσκάκης, εξειδικευμένος στην προπονητική στα αγωνίσματα του στίβου, με μεγάλη εμπειρία και βαθιά γνώση στον χώρο του αθλητισμού, παράλληλα με την απασχόλησή του στο κέντρο φυσικοθεραπείας Physio Plus Chania του MSc. Σταύρου Ρουμελιωτάκη για την φυσική αποκατάσταση ασθενών και αθλητών, έχει αναλάβει ως αρχιπροπονητής την εκγύμναση όλων των αθλητών του Αθλητικού Ομίλου Κισσάμου, σε συνεργασία με τον προπονητή και απόφοιτο του ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνής) Γιώργο Μαρκετάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου