Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Από τις 28 έως 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 ετών της ΟΑΚ, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και ο Δήμος Πλατανιά διοργανώνουν Φιλολογικό Συνέδριο, με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η επίδραση του έργου του σε άλλους συγγραφείς, σύγχρονους και μεταγενέστερους, στην Ελλάδα και την αλλοδαπή». Οι Σύνεδροι θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στο ερώτημα αν και σε ποιο βαθμό δημιούργησε «σχολή» ο συγγραφέας της Κρήτης, καθώς διερεύνησαν την επίδραση που άσκησε το έργο και γενικότερα η σκέψη και η παρουσία του, σε δημιουργούς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. 
Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρους σπουδαίοι επιστήμονες και ειδικοί ερευνητές του έργου και της ζωής του συγγραφέα της Μεγαλονήσου Κρήτης, όπως ο διακεκριμένος Φιλόλογος Καθηγητής Φάνης Κακριδής, ο οποίος θα καταθέσει την εμπειρία του για τη βιωματική σχέση με τον Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και τη στενή φιλία του πατέρα του, αειμνήστου Ιωάννη Κακριδή, με τον συγγραφέα.
Φώτο αριστερά ο Ιωάννης Κακρίδης, ο Δεσπότης Κισάμου και Σελίνου Ευδόκιμος και ο Καζαντζάκης στην επίσκεψη τους στην Κίσαμο το καλοκαίρι του 1945, με σκοπό να καταγράψει μαζί με τον φωτογράφο Κωνσταντίνο Κουτουλάκη τις θηριωδίες στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: