Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ;

Αρχαία πόλη, αν και είναι χιλιοπερπατημένο και σε κάθε κορυφή της έχει ξαποστάσει ένας βοσκός ή ένας φωτογράφος κανείς δεν έχει δει εντελώς τίποτα. Πάντως στην βιβλιογραφία του Πασλευ που επισκέφτηκε την Κρήτη πολύ πρόσφατα 1834 αναφέρει μετά από έρευνα τα εξής:
Ο Πτολεμαίος ο οποίος έζησε στον 1ο αι μ.Χ αναφέρει την περιοχή "Κώρυκος άκρα και πόλης". Είναι γνωστό οτι το ακρωτήρι της Γραμβούσας το λέγανε, Κωρυκίη και τα νησιά γύρω από αυτό Κωρυκίαι νήσοι που ήταν μάλιστα τέσσερα. (Η Άγρια και Ήμερη Γραμβούσα, ο Ποντικός και το Τηγάνι που έγινε ένα με την ξηρά μετά τον σεισμό του 365 μ.Χ). 
Ο Στράβων που είναι λίγο παλαιότερος από τον Πτολεμαίο 64 π.Χ αναφέρει το ακρωτήρι με την ονομασία Κίμαρος, ενώ υπάρχει και μια αναφορά στους Σταδιασμούς όπου το ακρωτήρι ονομάζεται Τρίτων, θαλάσσια θεότητα (φωτο 2), αλλά δεν αναφέρουν πουθενά την πόλη Κώρυκος.
Ο Πάσλευ βέβαια συνέχισε την έρευνα του και μετά την επιστροφή του στην Αγγλία και βρήκε σε ένα βιβλίο του Golzius με τίτλο "Μικρά Νομίσματα των νησιών της Ελλάδας" του 1618, ένα νόμισμα των Κορυκίων που φέρει τα γνωστά κρητικά σύμβολα που όμοια τους συναντάμε και στα άλλα νομίσματα του νησιού.
Τελευτά αναφορά για μια πόλη στο ακρωτήρι την έχουμε από τον Buondelmondi το 1451 μ.Χ που αναφέρει οτι είδε πάνω σε ένα λόφο!! ερείπια μιας πόλης με μεγάλους τοίχους και δεξαμενές λαξευμένες στον βράχο. 
Αντίθετα ο Άγγλος ανθρωπολόγος R.Pocoke  που επισκέφτηκε την περιοχή το 1737-41 αναφέρει οτι δεν είδε αρχαία πόλη αν και περπάτησε το ακρωτήρι απ' άκρο σ' άκρο, εκτός από ένα κατεστραμμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου!! και δυο εκκλησίες.
Αυτά από την έρευνα του Πάσλευ τα υπόλοιπα θα τα βρουν οι περιπατητές και οι ερασιτέχνες αρχαιολόγοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: