Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΚΕΔΡΟΙ.....


"Η άγνοια σκοτώνει τον κέδρο καθώς τα κεδροδάση με αμμοθίνες σε όλη την Κρήτη κινδυνεύουν από την ανθρώπινη παρουσία και την έλλειψη γνώσης για τους ευαίσθητους αυτούς οικοτόπους.....
Η άγνοια από πλευράς των επισκεπτών, η έλλειψη ενημέρωσης, όπως επίσης η    απουσία αναγέννησης καθώς δεν αναπτύσσονται νέα φυτά, οδηγεί στην υποβάθμιση αυτών των οικοτόπων." Γιώργος Καζάκης
Μια πρόχειρη ματιά στους κέδρους του Λαφονησιού, αλλά και όσοι απόμειναν στα Φαλάσαρνα αρκεί για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής....όσο για την ενημέρωση ας δείτε τις πινακίδες στο νησί του Λαφονησιού.... παραπεταμένες και μισοκατεστραμμένες.....ο διάδρομος προς το φάρο σε άθλια κατάσταση και οι εστίες φωτιάς....εμφανείς σε πολλά σημεία!!!  

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο κέδρος μεγαλώνει 1 cm τον χρόνο...στο Λαφονήσι πάνω στο νησί είχαμε βάλει πάνω από 500 σπόρους σε σημεία που θα είχαν πιθανότητες να φυτρώσουν , είχαμε επιτυχία πάνω από 50 % , τώρα με την ασυδοσία πάνω στο νησί έχουν μήνει ελάχιστοι και μόνο στα δύσβατα σημεία.
Όσο για την απέναντι ακτή είχαμε κάνει το ίδιο και προστατεύσαμε καιτους ελάχιστους αυτοφυές , τώρα THE END και μέσα στα περιφραγμένα ξεφορτώθηκαν ομπρέλες και ποδοπατήθηκε ο πρώτος αυτοφυές που τον κανακίζαμε από το 2005 .Το χρήμα τα ισοπεδώνει όλα.
Ιάκωβος Σπερελάκης από το Κούνενι Κισάμου.
Υ.Γ.: Εμείς παρόλο που το πρόγραμμα ήταν εκτός των διοικητικών μας ορίων είμαστε συνεχώς παρόντες , τώρα παρακολουθεί ενεργά κάποιος από τον Δήμο μας η δεν είναι στην φιλοσοφία τους.Ωραίο άθλημα το Τάβλι , δεν συμφωνείται!!!!

Ανώνυμος είπε...

Σωστά αυτά που γράφεις Ιάκωβε έτσι είναι.
Μέτρα όμως και το αποτέλεσμα.
Από τη μία ζημιώνουν το Δημόσιο Συμφέρον. Από την άλλη εισπράτουν τον Μήνα 2000€ ο πρόεδρος και από 1500€ οι αντιπρόεδροι και ότι άλλο προκύψει. Αυτή είναι η πολιτική αυτής της Δημοτικής Αρχής.
Με αυτή την έννοια έχουμε μια πετυχημένη Δημοτική Αρχή, εφ' όσoν επιτυγχάνει τους... στόχους που βάζει.

Κωστής Κουκουράκης είπε...

Οι αμμοθίνες με κέδρους είναι οικότοπος προτεραιότητας και σε μεγάλο βαθμό έχει εξαφανισθεί από όλη την Ευρώπη. Η διατήρηση των οικοτόπων αυτών έχει εξαιρετική σημασία για την βιοποικιλότητα αλλά επίσης προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών-τουριστών με τα ανάλογα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Μόνοι βγάζουμε τα μάτια μας αφού μας ενδιαφέρουν μόνο οι αρπαχτές.

Ανώνυμος είπε...

Στο κεδροδάσος τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί το 50% της βιομάζας των κέδρων εύκολα διαπιστώνεται από τις αεροφωτογραφίες της δεκαετίας του 1990 και τις αεροφωτογραφίες του 2010.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και δύο χρόνια επέτρεψαν την διαμονή των τουριστών στη Νήσο Ελαφόνησο.
Το άναμα φωτιάς δίπλα στους κέδρους και τα αλμυρίκια τους ξεραίνει. Αυτό φαίνεται καθαρά στο φωτορεπορτάζ της εφημερίδας "Αγώνας της Κρήτης".