Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΗΜΕΝΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ......



.....Μέρκελ-Λαγκάρντ. Ολα τα σενάρια στο τραπέζι αλλά χωρίς διάθεση για λύση. Αναθερμαίνονται σενάρια Grexit
Γράφει ο Νίκος Μουντάκης
Ενώ οι παρασκηνιακές διεργασίες κορυφώνονται ενόψει του σημερινού Eurogroup και στη σκιά της ενδιάμεσης έκθεσης της τρόικας που κάνει σαφή αναφορά σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους συναντώνται Μέρκελ και Λαγκάρντ στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών για την εξεύρεση κοινής συνισταμένης οι δυο κυρίες θα συζητήσουν για την τρέχουσα κατάσταση και τις διόδους υπέρβασης της κρίσης και αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος. 
Οι σχέσεις παραμένουν οξυμένες κυρίως λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων στο θέμα καθώς το ΔΝΤ εμμένει στη θέση του για άμεσο κούρεμα του επίσημου τομέα ενώ η Γερμανία επιμένει στη σκληρή λιτότητα και... βλέπουμε.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν προκαλέσει βραχυκύκλωμα στην τρόικα με τους εκπροσώπους να διαφωνούν ακόμα και μεταξύ τους για τις πολιτικές που επιβάλλονται στην Ελλάδα. Η διελκυστίνδα που έχει στηθεί αναμένεται να παραταθεί καθώς το έδαφος δεν είναι έτοιμο ακόμα για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας και η Γερμανίδα καγκελάριος μετρά το πολιτικό κόστος.
Έτσι λοιπόν το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται ......
....... να φέρει αποτελέσματα παρά μόνο να επιβεβαιώσει τις δυο επικρατούσες απόψεις. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί και έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις 12 Νοεμβρίου, ενώ χθες ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έκανε λόγο και για νέα συνάντηση στις 8 Νοεμβρίου.
Με τη Γερμανία και το ΔΝΤ να εμμένουν στις θέσεις τους τα περιθώρια επίτευξης άμεσης πολιτικής λύσης στενεύουν επικίνδυνα και αυξάνονται οι κίνδυνοι τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη. Όπως φάνηκε από το χθεσινό sell-off στο ελληνικό χρηματιστήριο τα σενάρια για ενδεχόμενο Grexit οργιάζουν.
Η μόνη συμβιβαστική πρόταση που υπάρχει σε αυτή τη φάση στο τραπέζι των συζητήσεων είναι αυτή του IIF, η οποία προτείνει μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση η οποία θα καλυφθεί εν μέρει από το όφελος που θα προκύψει από τα επιτόκια.
Όπως είχε επισημάνει ο Τσάρλς Νταλάρα μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο: "μία πρόσθετη οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί εύκολα με μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το ΔΝΤ και την Ε.Ε και ότι παράλληλα, το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να επιμηκυνθεί κατά δύο χρόνια τουλάχιστον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της".
Τόνισε επίσης, είναι "απαραίτητο να υπάρξει νέα στήριξη προς την Ελλάδα για να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη".
Πριν απ αυτό όμως το IIF έχει τοποθετηθεί κατά των περικοπών εστιάζοντας στις διαρθρωτικές αλλαγές και στη νέα στήριξη από τις 6 Σεπτεμβρίου.
Η Ελλάδα όμως έχει διαφωνήσει ανοιχτά με την πρόταση του IIF τασσόμενη ανεπιφύλακτα πίσω από την αδιευκρίνιστη γραμμή της Άνγκελα Μέρκελ καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να εξασφαλίσει την εύνοια της καγκελαρίου στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, κάτι που όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν κατάφερε.
Η Ελλάδα επιμένει να θέτει στο τραπέζι το σενάριο της χρηματοδότησης μέσω ESM ή EFSF για την επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά.
Πρόκειται κατ ουσία για ένα νέο PSI από το οποίο τα οφέλη όμως δεν θα υπερβαίνουν τα €30-40 δισ, Σε αυτή την πρόταση αντιδρά το IIF ενώ σκεπτικό είναι το ΔΝΤ καθώς τα κεφάλαια αυτά με το ζόρι καλύπτουν το χρηματοδοτικό της επιμήκυνσης κενό ενώ θα έχουν και αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές.
Η πρόταση προβλέπει, μεταξύ άλλων, επαναγορές χρέους σε εθελοντική βάση θα γίνουν με χρηματοδότηση από το EFSF H Ελλάδα θα υποβάλλει πρόταση μέσω της αγοράς στους ιδιώτες να “πουλήσουν” στις τρέχουσες τιμές, ενσωματώνοντας και κάποιο premium, ομόλογα υψηλότερης ονομαστικής αξίας που έχουν στην κατοχή τους. Σύμφωνα με υπολογισμούς που φέρεται να έχει κάνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με 10 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα μπορούσε να “αγοράσει” χρέος 40 δισ. ευρώ.
Επίσης εξετάζεται η αλλαγή του χρονικού στόχου για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ από το 2020 στο 2022. Με τα σημερινά δεδομένα το ΔΝΤ εκτιμά πως το 2020 το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στην καλύτερη περίπτωση στο 136% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: