Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Στις αρχές Οκτωβρίου 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντούσε σε ερώτηση του τότε βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη αναφορικά με το ενδεχόμενο υποβάθμισης ή κατάργησης της ΔΟΥ Κισάμου.
Τα όσα ανέφερε στην απάντησή του ο πρώην “τσάρος” της Οικονομίας μικρή σημασία έχουν σήμερα, δεδομένου του ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία μεταφέρθηκε, τελικά, στα Χανιά. Εν κρυπτώ! Νύχτα! Τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν καν ξημερώσει, της περασμένης Τετάρτης.
Εκείνο που μετρά περισσότερο είναι ότι δύο και πλέον χρόνια πριν είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία περί απομάκρυνσης της ΔΟΥ από το Καστέλι, με αποτέλεσμα βουλευτής του Κοινοβουλίου να μπει στη διαδικασία να καταθέσει σχετική ερώτηση.
Είχε προηγηθεί, δε, επιστολή της τότε δημάρχου Κισάμου Φρόσως Σκουλάκη στον υπουργό Οικονομικών.
Δύο χρόνια μετά, και αφού τη σκυτάλη στον νέο “Καλλικρατικό” Δήμο Κισάμου πήρε, από 1ης Ιανουαρίου 2011, νέα Δημοτική Αρχή, η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του αριθμού των ΔΟΥ ανά την Ελλάδα. Ήταν μια κεντρική πολιτική απόφαση, με βάση τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα της σημερινής εξαιρετικά δυσμενούς πραγματικότητας.
Θα μπορούσε, άραγε, η Κίσαμος να εξαιρεθεί από την εν λόγω απόφαση; Πιθανότατα όχι.
Αλλά κατά πόσο εξαντλήθηκαν όλες οι -λίγες ενδεχομένως- πιθανότητες;
Τι έγινε, δηλαδή, στο μεσοδιάστημα για να αποτραπεί μία -κακή και αδικαιολόγητη, σύμφωνα με τους φορείς της Κισάμου- απόφαση;
Υπήρξαν σχετικές πρωτοβουλίες, έγκαιρα, σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο;
Κατατέθηκαν συγκεκριμένα επιχειρήματα, που ενίσχυαν ουσιαστικά, τις θέσεις των τοπικών φορέων;
Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια;
Αν ναι, τότε δόθηκε αξιοπρεπώς μια “μάχη”, που τελικά -όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα- χάθηκε.
Αν όχι, όμως, τότε “μάχη” επί της ουσίας δεν δόθηκε.
Κατά συνέπεια, τα περί παραιτήσεων, κατόπιν εορτής, σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο στο πεδίο των εντυπώσεων μετρούν.
Ειδικά, δε, αν αποδειχθεί ότι η υιοθέτηση της σχετικής πρότασης αποτέλεσε άλλο ένα επικοινωνιακό “πυροτέχνημα”.
Από τα πολλά που έχουμε δει, τα τελευταία χρόνια, στα Χανιά...

Υ.Σ Ένα καλό και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό άρθρο που βάζει πολλά και καλά ερωτήματα... το κρίμα βέβαια στην υπόθεση ότι για το θέμα μιλάνε πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι....
Φυσικά ο κ. Γεωργακάκης δεν θα ξέρει ακόμα, ότι εμείς εδώ στην Κίσαμο πάμε πάντα κώλου-κώλου..... δηλαδή πάντα είμαστε παρόντες μετά το συμβάν, ποτέ δεν το προβλέπουμε, ποτέ δεν κάνουμε προσπάθεια να το αναχαιτίσουμε ... και φυσικά για όλα μας φταίνε οι άλλοι.....Εμείς είμαστε "Θύματα"....

Δεν υπάρχουν σχόλια: