Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Γράφει ο Μιχάλης Ανδριανάκης
Σε μια μαγευτική θέση, βαθιά στη χερσόνησο της Σπάθας σώζεται το μικρό μοναστήρι των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Μια μονόχωρη εκκλησία, που κτίστηκε και τοιχογραφήθηκε το 14ο αιώνα, επεκτάθηκε και τοιχογραφήθηκε και πάλι κατά το 15ο και απόκτησε και δυο θολοσκέπαστα κελιά το 16ο. Στις 30 Οκτωβρίου του 1607, μια παρέα από Βενετούς αξιωματούχους αποφάσισαν να κάνουν τη δύσκολη αυτή διαδρομή, ίσως για υπηρεσιακούς λόγους (έλεγχος στρατηγικών θέσεων;). Θεώρησαν καλό λοιπόν να απαθανατίσουν την επίσκεψή τους, προσθέτοντας ένα ακόμη χάραγμα πάνω στις ταλαίπωρες τοιχογραφίες.


Ευγενείς που ήλθαν επίσκεψη, παπάδες που λειτούργησαν, απλοί προσκυνητές, σφουγγαράδες, που ναυάγησαν, ή άραξαν στο μικρό όρμο και κάθε λογής επισκέπτες, που έφταναν με κόπο ως εδώ, θεωρούσαν υποχρέωσή τους να "αφήσουν το επισκεπτήριό τους" με χάραγμα πάνω στις τοιχογραφίες, όπως συχνά συμβαίνει στους τοιχογραφημένους ναούς της Κρήτης. Εδώ όμως το πράγμα παράγινε λόγω της ερημιάς του ναού και του κόπου για να φτάσεις ως εκεί. Έτσι ένας μεγάλος αριθμός από χαράγματα μας δίνουν ένα σωρό από πληροφορίες για πρόσωπα, γεγονότα και λόγους για τους οποίους κάποιοι έφταναν ως εδώ σχεδόν εξαφανίζουν τις τοιχογραφίες.


1607
A DI ULTIMO XBRE
FUISSEMO QUI IL
CL(ARISSI)MO S(ENIO)R NICOLO
DI PRIULI CONSUL ET IO
ZUANNE CHIOZA
DOTOR DI LEGGI FV
DELS FR(ANCES)CO CON
MOLTI AL NUMERO
DI 40.
1607
ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ, ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΕΔΩ Ο ΕΝΔΟΞΩΤΑΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟ ΠΡΙΟΥΛΙ ΥΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΓΩ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΙΟΤΖΑ ΔΟΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΚΟΜΗ, 40 ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ
ελεύθερη απόδοση) — στην τοποθεσία A DI ULTIMO XBRE/ FUISSEMO QUI IL/ CL(ARISSI)MO S(ENIO)R

Δεν υπάρχουν σχόλια: