Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Μελχισεδέκ Δεσποτάκης. Επίσκοπος Κισάμου. Εθνομάρτυρας το 1821
Ο Μελχισεδέκ Δεσποτάκης καταγόμενος από το Ηράκλειο της Κρήτης σε νεαρή ηλικία γίνεται μοναχός και μεταβαίνει εις τις παραδουνάβιες ηγεμονίες και στην πόλη Ιασίου της Ρουμανίας μαθητεύει ανώτερες σπουδές κοντά στον διδάσκαλο Κλεόβουλο. Τον Ιανουάριο του 1818 εχειροτονήθηκε Επίσκοπος της Επισκοπής Κισσάμου και Σελίνου διαδεχόμενος τον Ιωαννίκιο. Γενναίος  και με ακμαίο εθνικό φρόνημα είχε μυηθεί εις τα της Φιλικής Εταιρείας από τον εκ Κίου της Μικράς Ασίας Πάγκαλο Βαρνάβα. Αναδείχθηκε πρωτεργάτης της επαναστάσεως του 1821 αφού μύησε εις τα της Φιλικής Εταιρείας τους Καλλίνικο τον Βεροιέα, Ιεροδιάκονο και διδάσκαλο,  τον Γεώργιο Γερακάκη από την Κυδωνία, τον ιατρό Παπα-Αντώνη Παναγιωτάκη από την Αγία Ειρήνη Σελίνου, τον αγωνιστή Γεώργιο Μπενή  η Κριάρη από το Κουστογέρακο, τον Ιάκωβο Κουμή  από την Σπίνα, τον Σελινιώτη Γεώργιο Μαρκέτο, τον Ιωάννη Γερανιώτη από το Γεράνι Κυδωνίας και τον Σελινιώτη Φραγκιά Τσισκάκη, ο οποίου είχε έρθει από την Μ. Ασία. Γενναίου και ατρόμητου χαρακτήρα ο Επίσκοπος απέκρουε απτόητα πολλές και άδικες απαιτήσεις των Τούρκων Γενιτσάρων.
Εφρόντιζε, όπως σημειώνει ο Κριτοβουλίδης εις τα απομνημονεύματά του «...δια της δυνάμεως  των Σουλτανικών διαταγμάτων, δια της οποίας περιεβάλετο ως θρησκευτικός ποιμενάρχης, να καταστήση  την ταπεινήν του λογικού ποιμνίου του θέσιν ανωτέραν της αγρίας και θηριώδους τυραννίας. Ένεκα δε της προς τους Τούρκους παρρησίας του, ούτοι εζήτουν ευκαιρίαν, όπως δολοφονήσουν αυτόν» .
Ο αγωνιστής Παναγιώτης Κριάρης εις την Ιστορία του αναφέρει το εξής περιστατικό. Στα μέσα Απριλίου του 1821 ο Επίσκοπος βρισκόταν σε περιοδεία στην επαρχία Σελίνου και επισκέφθηκε το χωριό Μονή. Στην οικία του Ιερέα Μπαλή η Μπαλοπατέρα  οργανώθηκε σύσκεψη με θέμα την προγραμματιζόμενη επανάσταση στην Κρήτη. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ο Γεώργιος Μπενής η Κριάρης. Τότε εισήλθε απρόσκλητος ο διαβόητος για την αγριότητά του Γενίτσαρος του Σελίνου Τσούνος και αφού χαιρέτησε εκάθισε και άρχισε να ζητά με βίαιο τρόπο πληροφορίες από τον Ιερέα για την αιτία της επισκέψεως του Επισκόπου. Κάποια  στιγμή ο Γενίτσαρος στράφηκε απειλητικά κατά του Επισκόπου κρατώντας την πιστόλα του και σημαδεύοντάς τον στο στήθος. Έγκαιρα παρέμβηκε  ο Κριάρης και με ταχύτητα έσπρωξε την πιστόλα του Τούρκου την στιγμή που εκπυρσοκροτούσε. Η σφαίρα αστόχησε και ο Επίσκοπος γλύτωσε από βέβαιο θάνατο. Αφόπλισαν κατόπιν τον Τούρκο και τον έδιωξαν από τη σύναξη.
Τον Επίσκοπο Κισσάμου Μελχισεδέκ και τον Ιεροδιάκονο Καλλίνικο κρέμασαν «με ανεκδιήγητον καταισχύνην» στον Πλάτανο της Πλατείας Σπλάντζιας στα Χανιά στις 19 Μαΐου 1821 ημέρα της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου. Εκεί πριν αρκετά χρόνια στήθηκε αναμνηστική πλάκα στην οποία αναγράφεται: «ΣΤΙΣ 19 ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ 1821 ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΚΡΕΜΑΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟ ΕΚ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ».
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2000 το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη κατέταξε εις το Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Ιερομάρτυρα και Εθνομάρτυρα Επίσκοπο Κισσάμου και Σελίνου Μελχισεδέκ καθώς και όλους τους Επισκόπους και όσους κληρικούς και λαϊκούς μαρτύρησαν μαζί τους από τους Τούρκους κατά τα έτη 1821 και 1822.

Ο Βιβλικός όρος Μελχισεδέκ έχει αποδοθεί παραδοσιακά ως «Βασιλιάς Δικαιοσύνης».

Στην δική μας γειτονιά τώρα μάλλον για αυτόν τον άγιο ονομάσαμε μια μικρή πλατεία έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα. Όμως τα τσακάλια του δήμου τον έκαναν ΜΕΣΙΣΕΔΕΚ προς τιμή του...... ΜΕΣΙ ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα. Φυσικά και ο  ΜΕΣΙ είναι βασιλιάς αλλά όχι της δικαιοσύνης αλλά της μπάλας!  Βλέπε φώτο!!!!
Άντε να την ξεκρεμάσετε και να γράψετε με σωστά Ελληνικά : 

Μελχισεδέκ Δεσποτάκης. 
Επίσκοπος Κισάμου. 
Εθνομάρτυρας το 1821

1 σχόλιο:

Νίκος Π είπε...

Για το "τυπογραφικό λάθος" ενημέρωσα και προσωπικά τον Δήμο με αίτημα στην ιστοσελίδα του (http://www.kissamos.gov.gr) και κωδικό αιτήματος : 2009-000-0780