Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΣΕΒΑΣΤΗ ΑΠΟΨΗ ΑΛΛΑ.....

Την ανάρτηση αυτήν την βρήκα στο μπλοκ "Μαδάρα" και είναι μια απάντηση στο δικό μου άρθρο σχετικά με το όνομα που θα πρέπει να έχει η πόλη μας..... Κίσαμος ή Καστέλλι.

"Το πως θα λένε οι Κισσαμίτες την πρωτεύουσά τους είναι θέμα δικό τους. Εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Αλλά επειδή έχουμε δημοκρατία, ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει τη γνώμη του και να παριστάνει και τον ειδικόν επί .... παντός επιστητού !
Έτσι, λοιπόν, θα πω κι εγώ τη δική μου. Είμαι κάθετα αντίθετος με την αλλαγή του ονόματος.
Θα σβήσετε το όνομα Καστέλι από τον γεωγραφικό χάρτη της περιοχής σας, αλλά πως θα το σβήσετε από την μνήμη του λαού; Πως θα το σβήσετε από την παράδοση που σέρνει πίσω του;
Και για νά αρκεστούμε στην μουσικοποιητική παράδοση μόνο:

Καμάρι το'χει η Κίσσαμος, καύχημα το Καστέλι,
γιατί έβγαλε ένα γίγαντα, το Γιώργη Κουτσουρέλη.

Έτσι εξυμνεί ο λαός της Κισσάμου το άξιο τέκνο του που είχε ήδη αθανατίσει το Καστέλι με τον Νέο Καστελιανό Συρτό και, μαζύ με τον Ν. Σαριδάκη (Μαύρο), τον Καστελιανό Συρτό και την μαντινάδα στον Καλεργιανό :

Ήθελα στα Καλεργιανά να πέσω να πεθάνω
και στο Καστέλι τ΄όμορφο τον τάφο μου να κάνω.

Ε, λοιπόν, όσο στέκει η Κρήτη, θα ακούεται ο Κουτσουρέλης. Κι όσο ακούεται ο Κουτσουρέλης, το Καστέλι θα μένει ΑΘΑΝΑΤΟ!"

Σχόλιο δικό μου!!!
Αγαπητέ Ανδρέα
Σαφώς και κάθε άποψη είναι σεβαστή! Σαφώς και ο Κουτσουρέλης -ο Μαύρος-ο Μαριάνος και όλοι οι νεώτεροι θα ακούονται και όσο θα ακούονται η Κίσαμος θα μένει αθάνατη. Αλλά το να μην το αλλάζουμε επειδή κάποιες μαντινάδες εξυμνούν την πόλη σαν Καστέλλι δεν είναι δικαιολογία! Σαφώς είναι τιμή μας να και καθήκον μας να μην χάσουμε τις παραδόσεις μας ..αλλά δεν έχουν να κάνουν τίποτα με το όνομα αλλά με τους ανθρώπους που ζουν εκεί!!!
Κίσαμος όνομα ελληνικό και με ωραίο άκουσμα εν αντιθέσει με το Καστέλλι...που πρέπει πάντα να συνοδεύεται αλλά και να αποσαφηνίζεται, Ψάξε στις μηχανες αναζήτησης!
Φίλε Ανδρέα το άρθρο μου ήταν μια σκέψη αλλά με την δική σου απάντηση μου έδωσες ξανά τροφή. Κοίτα το άρθρο σου πως γράφεις τις λέξεις ακόμα και εσύ!!! Κίσαμος-Κίσσαμος Καστέλι-Καστέλλι Κισαμίτης -Κισσαμίτης !! Και συμπληρώνω!!
Γράφει η προχθεσινή εφημερίδα των Χανίων Χ.Ν ότι έγιναν ανασκαφές στο Καστέλλι και βρέθηκαν σε δωμάτιο με τεράστιους θησαυρούς !!!! Με παίρνει τηλ. απο την Αθήνα φίλος και με ρωτάει που βρέθηκαν βρε Γιάννη αυτά τα υπέροχα πράγματα ;
- Φίλε δεν εννοεί το Καστέλι μας αλλά το δικό τους μέσα στα Χανιά.... τον λόφο νότια του λιμανιού!!!
Αυτά λοιπόν με κάνουν να πιστεύω ότι το ορθόν θα ήταν να ξαναγυρίσει η πόλη στο παλιό προελληνικό όνομα της Κίσαμος με ένα (σ)!!! Όσο για μας ας κρατήσουμε όποιο θέλουμε, και όποιο κάνουμε κέφι!! Επίσημα όμως.......

Και επ' ευκαιρίας πάρε και ένα ανέκδοτο που κυκλοφορεί στην πόλη!!
Τουρίστας που μένει στον Πλατανιά νοικιάζει αυτοκίνητο για να επισκεφτεί το Καστέλλι. Ο χάρτης του χρονολογίας 2008-9 γράφει το Καστέλλι όμως "Κίσαμος", οπότε δεν δίνει σημασία στις ταμπέλες, με αποτέλεσμα να το προσπεράσει! Φτάνει στον Πλάτανο και ρωτά τον Γιώργη του Κωστή !
-Συγνώμη για ΚΑΣΤΕΛΛΙ πάω καλά;
Και ο πλακατζής Γιώργης του λέει!!
Καλά πας ανε πηγαίνεις κώλου-κώλου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: