Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

ΓΙΟΡΤΕΣ ΡΟΚΚΑΣ 2022

Εννέα χρόνια μετά την, ιστορική πια, πρώτη διοργάνωση, που έδωσε πνοή σε αυτή την μικρή κοιτίδα της Κρήτης και του χάρτη, οι «χειροποίητες» Γιορτές Ρόκκας επιστρέφουν ξανά το 2022, 25 Ιουλίου με 12 Αυγούστου, πιο ώριμες και δυναμικές από ποτέ. Ενεργό και αποφασιστικό ρόλο και φέτος παίζουν οι δυο πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών, που διοργανώνουν τις μουσικές, θεατρικές, εικαστικές εκδηλώσεις και τις ποικίλλες εκπαιδευτικές δράσεις. Εμπεριέχοντας την εμπειρία των προηγούμενων ετών, με όχημα και ασπίδα την αγάπη, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά της κοινότητας, οι γιορτές Ρόκκας φέτος θέλουν να επιστρέψουν σε δημιουργία όσα απλόχερα έλαβαν χρονιά με τη χρονιά από το 2013.
Φέτος, οι γιορτές Ρόκκας έχουν στον πυρήνα τους την αντανάκλαση. Από την Ρόκκα και την Κερά, αντανακλούν στο πολιτιστικό τοπίο το πάντρεμα της σύγχρονης τέχνης με την παράδοση. Αντανακλούν τη συνύπαρξη θραυσμάτων πολιτισμού με την γοητεία αλλά και τον ρεαλισμό της καθημερινότητας δύο χωριών 30 κατοίκων.
Η πλατεία και το καφενείο του χωριού, ο περήφανος αρχαιολογικός χώρος Ρόκκας Κισάμου, οι κάμαρες εγκαταλελειμμένων σπιτιών, το ζεστό φαγητό που φιλεύουν οι κάτοικοι επισκέπτες και δημιουργούς, τα σκιερά δέντρα της Κεράς, οι πέτρες που έχουν τόση ιστορία, οι θεατές που βιώνουν τη μοναδική εμπειρία από χώρο σε χώρο, η μουσική στην πανσέληνο, τα γέλια από τα εργαστήρια, τα χειροκροτήματα μετά την παράσταση, τα έργα τέχνης, οι κάτοικοι στο κατώφλι των ανοιχτών σπιτιών, και βέβαια οι συμμετέχοντες, όλοι γίνονται κομμάτια του ίδιου καθρέφτη: αφήνουν να τους διαπεράσει και αντανακλούν οι ίδιοι το φως που μας ενώνει.

18, 20 & 23 Ιουλ10:00-13:00 / ΚΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Εργαστήριο Origami και Tanzaku από τη Shizuka Hariu
Η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης θα μας μυήσει στην τέχνη του Origami αλλά και του Tanzaku: όλοι μαζί, θα φτιάξουμε υπέροχες φιγούρες από χαρτί και θα γράψουμε τις ευχές μας σε πολύχρωμες λωρίδες χαρτιού που θα ενωθούν όλες μαζί, συμβολίζοντας το φετινό μας αντάμωμα.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ: 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: https://giortesrokkas.gr/diloseis-symmetochon/
31 Ιουλ 21:00 / ΡΟΚΚΑ
Τελετή έναρξης – Συναυλία Ελένης Τσαλιγοπούλου
15€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ, 12€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ - ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Τελετή Έναρξης
H Ελένη Τσαλιγοπούλου μας προσκαλεί αυτό το καλοκαίρι στη «Λαϊκή βραδινή». Μία συναυλία γεμάτη σπουδαία τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει! Μαζί της έξι σημαντικοί δεξιοτέχνες μουσικοί και δημιουργοί μουσικής, γνώστες και ανανεωτές του είδους:
Ο Μανώλης Πάππος στο μπουζούκι, ο Γιάννης Παπαγεωργίου στη λαϊκή κιθάρα και το τραγούδι, ο Σάκης Καρακώστας στο βιολί , ο Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά, ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Άγης Παπαπαναγιώτου στο κοντραμπάσο, ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, την ποιότητα και το μεγάλο ταλέντο του.
12 Αυγουστου 21:00 / ΡΟΚΚΑ
Την ημέρα της Πανσέληνου, στις 12 Αυγούστου, μία ιδιαίτερη έκπληξη για τους φίλους των Γιορτών Ρόκκας: Η Ευανθία Ρεμπούτσικα επιστρέφει 9 χρόνια μετά! Η καλλιτέχνης που πρώτη μας εμπιστεύτηκε και μοιράστηκε μαζί μας το όραμα για ένα καλλιτεχνικό γεγονός αλλιώτικο από τα άλλα, που πρώτη γέμισε με τις μελωδίες της τον Αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας Κισσάμου και σφράγισε με την παρουσία της την αρχή ενός όμορφου ταξιδιού, έρχεται να συναντήσει ξανά τις Γιορτές Ρόκκας στη νέα τους εποχή.
Πριν τη συναυλία της αγαπημένης Ευανθίας Ρεμπούτσικα, θα εμφανιστεί στη σκηνή σε ένα σόλο για βιολί ο Γιάννης Μαγειρόπουλος, ένας νέος ταλαντούχος μουσικός από την Κρήτη, που στα 17 του χρόνια έχει προλάβει να διακριθεί για το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του.

Συνδιοργανωτές: Υπουργείο Πολιτισμού, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ρόκκας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κεράς “Η Αντωνούσα”, Δήμος Κισσάμου, Δήμος Πλατανιά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: