Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΠΟΤΑΜΙΔΑ

 Σήμερα γιορτάζει το εκκλησάκι της Αγίας Άννας στην Ποταμίδα. Μια αρχιτεκτονική ανάλυση της εκκλησίας αυτής απο την σχολή αρχιτεκτόνων του  Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η Αγία Άννα είναι η εκκλησία χάρη στην οποία ονομάστηκε η ομώνυμη γειτονιά της Ποταμίδας. Μπροστά από τον προαύλιο χώρο της υπάρχει ένα μεγάλο πλάτωμα και απέναντι βρίσκεται μια σύγχρονη εκκλησία, η Αγία Παρασκευή. Η κάτοψη της είναι ορθογωνική, μακρόστενη και στεγάζεται με θόλο. Χρονικά τοποθετείται μάλλον κατά τα ενετικά χρόνια , όπως αναφέρουν μαρτυρίες κατοίκων αλλά και αποκαλύπτουν ορισμένες λεπτομέρειες της κατασκευής της. 
Το κτίσμα βρίσκεται δίπλα από το "κρυφό σχολείο", επιγραφή του οποίου αναφέρει ως ημερομηνία κατασκευής το 1504 μ.Χ. Θα μπορούσε λοιπόν ο συνδυασμός των δύο κτισμάτων να αποτελεί ένα από τους παλιούς πυρήνες του χωριού. Ο χρόνος έχει αφήσει έντονα τα σημάδια του πάνω στο κτίσμα. Πιο συγκεκριμένα, ο θόλος και οι τοίχοι παρουσιάζουν έντονες και εκτεταμένες ρηγματώσεις και παρατηρώντας την όψη της εκκλησίας βλέπει κανείς πως υπάρχει έντονη διαφορά κλίσης στη διαμόρφωση της στέγης. 
Μαρτυρίες κατοίκων του χωριού, αναφέρουν πως πάνω από την Αγία Άννα υπήρχε αρχαίο νεκροταφείο το οποίο διέσχιζαν κεραμικά αυλάκια που χρησιμοποιούνταν για την ομαλή ροή των βρόχινων νερών. Κατά τη δεκαετία του ’60 όμως τα αυλάκια αυτά μπαζώθηκαν, με αποτέλεσμα το νερό να μην μπορεί να βρει διέξοδο. Έτσι τα υπόγεια ρεύματα που δημιουργήθηκαν φαίνεται οτι διάβρωσαν το έδαφος κάτω από την εκκλησία. Η σημερινή της κατάσταση μπορεί να οφείλεται είτε σε καθιζήσεις είτε σε σεισμό ειτε και σε συνδυασμό των δύο. Η εκκλησία κρίνεται ακατάλληλη για χρήση καθώς καθίσταται επικίνδυνη λόγω των μεγάλων βλαβών του φέροντα οργανισμού της.
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ | ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΩΝ

Αυτό τον καιρό η εκκλησία συντηρείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: