Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Με βάση τον πίνακα, που αφορά την Κίσαμο και θα επικυρωθεί μάλλον σήμερα, από το ΠΥΣΠΕ τα σχολεία που θα υποβιβαστούν είναι:
1ο ΔΣ Κισσάμου, από 7/θέσιο σε 6/θέσιο
3ο ΔΣ Κισσάμου, από 7/θέσιο σε 6/θέσιο
ΔΣ Δραπανιά, από 6/θέσιο σε 4/θέσιο (59 μαθητές)
Η λειτουργικότητα των σχολείων δεν μπορεί να καθορίζεται απλά και μόνο από αριθμούς που ορίζουν τα στενά πλαίσια του νόμου.
Για εμάς κριτήριο είναι τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και η κάλυψη των εκπαιδευτικών – παιδαγωγικών αναγκών.
Δε γίνεται επομένως να μην παίρνεται υπόψη ότι τα παιδιά καλούνται να στοιβαχτούν σε μεγαλύτερα τμήματα μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, με τις διαπιστωμένες συνέπειες που είχε η εγκληματική κυβερνητική διαχείρισή της σε όλα τα επίπεδα, γνωστικό, κοινωνικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό, κ.ά. Ιδιαίτερα για τα πρωτάκια που βρίσκονται στη μετάβαση από την προσχολική αγωγή είναι κρίσιμο να είναι στο τμήμα τους, με το δάσκαλό τους από την πρώτη μέρα του σχολείου.
Ιδιαίτερα σήμερα που τα κρούσματα έχουν και πάλι εκτιναχθεί, χωρίς να παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, προφανώς κατ’ εντολή του τουριστικού κεφαλαίου, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει έγκαιρα ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τη λειτουργία των σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας (αραίωση τμημάτων και στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, σχολική καθαριότητα, επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν κι επαναλαμβανόμενα τεστ, κλπ).
Αναδεικνύεται επιπλέον η μεγάλη υποκρισία της κυβέρνησης, ότι δήθεν νοιάζεται για τους εργαζόμενους γονείς, που τους έχει κάνει ωράρια και ζωή λάστιχο,
διευρύνοντας το ωράριο του ολοημέρου και την ίδια στιγμή, συγχωνεύει τμήματα, υποβιβάζει σχολικές μονάδες και στοιβάζει τους μαθητές σε ακατάλληλες υποδομές, δυσχεραίνοντας ακόμα παραπάνω τους όρους με τους οποίους πραγματοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία.
Όλες οι κυβερνήσεις, ακολουθούν πιστά τη λογική κόστους – οφέλους, με τεράστιες περικοπές δαπανών για την παιδεία όλα τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντας τα σχολεία σε επαίτες που είτε καλούν τους γονείς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη είτε μπαίνουν στο κυνήγι των χορηγών.
Ιδιαίτερα για την περιοχή της Κισάμου (στην πλειοψηφία ολιγοθέσια σχολεία και ένα σε αναστολή λειτουργίας), είναι ζωτικής σημασίας η στήριξη, η αναβάθμιση και η πλήρης στελέχωση με όλο το αναγκαίο προσωπικό των σχολείων, ώστε να μην οδηγηθούν τελικά σε απανωτούς υποβιβασμούς και ενδεχόμενο κλείσιμο, γεγονός που θα οδηγήσει επίσης σε μετακίνηση του πληθυσμού, προκειμένου να φοιτήσουν σε σχολεία τα παιδιά τους και ερήμωση των χωριών της υπαίθρου.
Επιπλέον να πάρουμε υπόψη ότι τα τμήματα δεν είναι ομοιόμορφες ουδέτερες ομάδες. Σε μια περίοδο νέας οικονομικής κρίσης, με τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης (ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, ανατιμήσεις προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης, αύξηση των τιμών των καυσίμων, πολύ υψηλά ενοίκια, κ.ά.) να γίνονται πλέον αξεπέραστα, θα βρίσκουν την έκφρασή τους και μέσα στα σχολεία (θυμός, παραβατικές συμπεριφορές, κ.ά). Αν σε αυτά προσθέσουμε τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες, που σημαντικό κομμάτι τους, και πάλι στη λογική των περικοπών, έμεινε αστήρικτο την προηγούμενη περίοδο, η ανάγκη αραίωσης τμημάτων και στελέχωσης των σχολείων εκτός από το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς γίνεται επιτακτική.
Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι στους υποβιβασμούς των σχολείων του Δήμου μας
Κίσαμος 14-07-2022
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου
Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Φραγκιουδάκης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: