Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΟΨΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΗΣ

Το Καρναβάλι πρέπει να είναι πάρτυ. Να περιέχει χορό, δυνατή μουσική και διασκέδαση από τους καρναβαλιστές αλλά και τον κόσμο. Είναι από τις λίγες μέρες του χρόνου που όντας "μασκαράς" πειράζεις τους άλλους, χορεύεις και γελάς ξεχνώντας λίγο τα προβλήματά σου, αυτός είναι και ο ορισμός του θεσμού του καρναβαλιού. Σκοπός μας λοιπόν είναι να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε τον θεσμό αυτόν, προσελκύοντας κόσμο στην Κίσαμο αξιοποιώντας όλους εκείνους τους φορείς που θα μπορούσαν από την μεριά τους να βοηθήσουν.
Το οικονομικό κόστος όντως είναι ένα θέμα για την οργάνωση οποιουδήποτε θεσμού και για αυτό χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία καθ’ όλη την διάρκεια του τρέχοντος έτους. Το κόστος που αναφέρεται στο σχόλιο σας για την ηχητική κάλυψη (15000€) εννοείτε αθροιστικά τα τέσσερα τελευταία έτη και όχι για την κάλυψη ενός έτους αφού σύμφωνα με δημόσια έγγραφα το κόστος για κάθε έτος είναι 3200€ (περίπου) για ηχητική κάλυψη. 
Το να αλλάξεις βασικές παραμέτρους ενός θεσμού (αλλαγή τοποθεσίας) προϋποθέτει και την σχετική μελέτη αξιολόγησης χώρου όπου βάση αυτής αξιολογής τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του χώρου αλλά και την συνολική επίδραση που θα έχει στον θεσμό του καρναβαλιού.
Όπως διαπιστώνω κάθε χρόνο είτε σαν μέλος καρναβαλικής ομάδας είτε σαν θεατής το Κισαμίτικο καρναβάλι έχει το κέφι, την (τρέλα), τα αξιόλογα σε θέματα άρματα αλλά και τον ρυθμό εκείνον που μας ξεχωρίζει από άλλα καρναβάλια της Κρήτης.
Βιολάκης Γιάννης

1 σχόλιο:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ είπε...

To σχόλιο μου για το ποσό των 15.000 ευρώ δεν αφορά αθροιστικά για κάποια έτη αλλά αφορά το ποσό ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΩΘΕΙ για την ηχητική κάλυψη για να καλύψει επαρκώς την διαδρομή. Το ποσό αυτό προκύπτει απο προσφορά που μας είχε δώσει μία απο τις μεγαλύτερες εταιρείες ήχου (Ηρακλειώτικη) και μεγάλων εκδηλώσεων στην Κρήτη. Φυσικά η δική μας διοργάνωση δεν έχει καταφέρει ποτέ να δώσει περισσότερα απο 5000-6000 ευρώ για την κάλυψη (3.200 χωρίς φπα πέρυσι - σωστά αναφέρετε)... Οπότε παρουσιάζω τις 15.000 ευρώ ως ποσό αδύνατον να δοθεί για τα δικά μας δεδομένα.
Μπορεί να μην έγινε κατανοητό μιας και το σχόλιο μου που δημοσιεύτηκε στο συγκεκριμένο μπλοκ ήταν τελείως "ελεύθερο" και πρόχειρο χωρίς την ανάλυση που θα έπρεπε... αυτό το σχόλιό μου έγινε σε διάλογο (σε chat γνωστoύ social media ) με τον ιδιοκτήτη του μπλοκ και δημοσιεύτηκε χωρίς καν να ερωτηθώ.
Εννοείτε πως αυτά που έγραψα ισχύουν και τα στηρίζω.
Σχετικά με το σχόλιο σας. Το οικονομικό είναι τεράστιο ζήτημα και ένας απο τους λόγους της μεταφοράς. Πριν απο 5-6 χρόνια ο Δήμος Κισάμου είχε καταφέρει να εισπράττει απο συνεργάτες του (εργολάβους κτλ) πολύ μεγάλα ποσά χορηγιών καθώς και η καρναβαλική επιτροπή απο καταστηματάρχες της πόλης. Από τις εισπράξεις εκείνης της εποχής αγοράστηκε εξοπλισμός που χρησιμοποιείτε μέχρι και σήμερα. Εννοείται πως αυτά τα ποσά δεν υπάρχουν τα 2-3 τελευταία χρόνια μιας και οι συνεργάτες του Δήμου δεν έχουν πλέον χρήματα ούτε και οι καταστηματάρχες. Αυτό αυτομάτως τα τελευταία χρόνια υποβάθμισε το καρναβάλι (σε ήχο - διαφήμιση και στολισμούς) και φυσικά μαζί με την οικονομική κρίση μειώθηκε και η όρεξη του κόσμου "για Καρναβάλια".
Την "μελέτη αξιολόγησης του χώρου" την έκανε η Καρναβαλική επιτροπή μετά απο πολύωρες συζητήσεις και σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε, μια επιτροπή που απαρτίζεται από άτομα που ασχολούνται χρόνια με τον θεσμό και έχουν εμπειρία αναλύοντας ενδελεχώς πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η συνολική επίδραση στον θεσμό δεν μπορεί να μελετηθεί και να οριστεί για το αν υποβαθμίζεται ή αναβαθμίζεται ο θεσμός. Μεγάλοι δρόμοι δεν σημαίνει πάντα επιτυχημένοι θεσμοί, δεκάδες φεστιβάλ και εκδηλώσεις γίνονται σε "παλιές πόλεις" και γραφικά "στενά πόλεων" σε όλο τον κόσμο με επιτυχία.
Φυσικά το κέφι, η τρέλα, τα αξιόλογα άρματα αλλά και ο ρυθμός ελπίζουμε οτι θα παραμείνουν και μάλλον να υπάρξουν και σε πιο έντονο βαθμό μιας και θα υπάρχει μια αμεσότητα καρναβαλιστών και κοινού, καλύτερος ήχος, καλύτερος στολισμός, δυνατότητα πιο μαζεμένων αρμάτων άρα λιγότερο κόστος αρα περισσότερες συμμετοχές.
Η καρναβαλική επιτροπή βασίζεται και περιμένει συμμετοχές όπως την δική σας με φαντασία και μεγάλη συμμετοχή απο μικρούς και μεγάλους! Ελπίζουμε όμως τα σχόλια να είναι καλοπροαίρετα όπως το δικό σας και μέσα απο διάλογο να βγαίνουν σωστές αποφάσεις για τον τόπο και τον κόσμο που συμμετέχει και αγαπάει τον θεσμό.
Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς ομάδες και καταστηματάρχες δεν ανταποκρινόταν στα καλέσματα της επιτροπής για διάλογο και ιδέες ως αποτέλεσμα ενεργά στελέχη να κουραστούν και να απομακρυνθούν. Οι εναπομείναντες πήραν μια απόφαση και ο Δήμος την στήριξε, η επιλογή της διαδρομής δεν αλλάζει πλέον οπότε το μόνο που μένει είναι να την στηρίξουν όλοι όσοι θα συμμετάσχουν (αλλα και οι απ έξω) για να έχουμε ενα όμορφο για όλους αποτέλεσμα.
Είμαστε πολύ μικρός τόπος για να φαγωνόμαστε μεταξύ μας. Μόνο ενωμένοι θα πάμε μπροστά.