Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η παραπάνω εικόνα από το GFS (αμερικάνικο αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης) δείχνει θερμοκρασίες ελεύθερου αέρα στο επίπεδο των 850hpa που αντιστοιχούν σε υψόμετρο περίπου 1600 μέτρα αυτήν την εποχή. Δείχνει την προβλεπόμενη κατάσταση για τις 18/6 ημέρα Σάββατο το βράδυ. Οι θερμοκρασίες αυτές είναι 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή σε αυτό το γεωδυναμικό ύψος (επόμενος χάρτης με την κόκκινη γραμμή ως μέσο όρο εποχής) και ανάλογα στην επιφάνεια μπορούν να δώσουν θερμοκρασίες από 8 ως και 18 βαθμούς ψηλότερες δηλαδή να φθάσουν από 35 ως και 45! βαθμούς σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου, τοπικά και δίπλα στη θάλασσα!
Για το Σάββατο το ΕΑΑ αναφέρει μέγιστες 43c σε Παλιόχωρα, Μοίρες και Λέντα και 42c στη Γαύδο. Στην βόρεια ακτή δίνει 38c στον Άγιο Νικόλαο που δεν επηρεάζεται από θάλασσα λόγω θέσης. Μπορεί κάλλιστα να γίνει εκτίμηση για 44-45 βαθμούς σε ορισμένες θέσεις της Κρήτης αν το επιτρέψει ο καταβάτης άνεμος αλλά μιλάμε για πολύ ξηρή κατάσταση. το άλλο δραματικό στοιχείο θα είναι οι υψηλές τιμές ελαχίστων που σε μερικές περιοχές θα κρατηθούν πάνω και από τους 30 βαθμού. 
ΠΡΟΣΟΧΗ στις ευπαθείς ομάδες! όχι έκθεση στον ήλιο τα μεσημέρια! Ακυρώστε αθλητικές εκδηλώσεις! Προσοχή στις φωτιές, ειδικά μετά τον καύσωνα με τον αναμενόμενο άνεμο αλλά και στη διάρκειά του με το τοπικό μελτέμι.
Όλο το παραπάνω και πολλά άλλα μπορείτε να το βρείτε στο μπλοκ του φίλου Μιχάλη Δρετάκη Κρητικός καιρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: