Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΣΚΑΛΙΔΗ ΣΤΑ ΠΕΡΒΟΛΙΑ


Το παραπάνω έγγραφο που βρίσκεται σε καλά χέρια βρέθηκε τελευταία εντελώς τυχαία σε δημοπρασία στην Αθήνα. Το απέκτησε φίλος συλλέκτης που μου έστειλε ένα αντίγραφο. Το έγγραφο αυτό όπως διαβάζεται αναφέρει την επίσκεψη του μακαριστού Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίου στα Περβόλια Ιναχωρίου τον Φεβρουάριο του 1959 όπου με έκπληξη διαπίστωσε οτι τα οστά του Αναγνώστη Σκαλίδη βρίσκονται άταφα* στο ναό του χωριό σε κιβώτιο. Για αυτό τον λόγο αποφάσισε αμέσως όπως φτιαχτεί μνημείο για τον μεγάλο οπλαρχηγό της Κισάμου και έφτιαξε επιτροπή για να διενεργήσει έρανο σε Ελλάδα και εξωτερικό. 
Για την Ιστορία ο Εμμανουήλ Αναγνώστης Σκαλίδης τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ζούσε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Σαχτούρη στο Ψυρρή. Στα τέλη Νοεμβρίου του 1901, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε εξαιτίας ημιπληγίας. Απεβίωσε την 30ή Νοεμβρίου του 1901, έπειτα από νοσηλεία οκτώ ημερών. Η κηδεία* του πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη στην Αθήνα παρουσία πλήθους κόσμου. Στον νεκρό αποδόθηκαν τιμές υποστράτηγου ενώ στο φέρετρό του τοποθετήθηκαν τα όπλα του και η σημαία της επανάστασης του 1866. 
Είμαι σίγουρος οτι αν δεν υπάρχει αυτό το έγγραφο στο μουσείο του στα Περβόλια με μια μικρή προσπάθεια θα έλθει και θα τοποθετηθεί εκεί που πρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: