Από παλιά οι κάτοικοι της Δυτικής Κρήτης και ιδιαίτερα της επαρχίας Κισάμου μάζευαν την σαλάτα που στις μέρες μας έχει γίνει διάσημη και την θέλει όλος ο κόσμος. Κατάλληλη εποχή για τη συγκομιδή είναι ο Φλεβάρης και ο Μάρτης. Φέτος λόγω νοτιάδων ωρίμασε γρηγορότερα. Η σαλάτα βγαίνει ακριβώς στο σημείο που σκάει το κύμα, ούτε πιο πάνω, ούτε πιο κάτω.
Για να την μαζέψεις απαιτείται απόλυτη μπονάτσα κι αν περάσει ο Μάρτιος δεν τρώγεται μιας και ο ήλιος την καίει. Οι σαλατοψαράδες της περιοχής των Λιβαδίων, του Κάμπου, του Σφηναριού και της Γραμπούσας γνωρίζουν τα σημεία που ευδοκιμεί και σηκώνονται νωρίς το πρωί όταν συνήθως υπάρχει άπνοια και την μαζεύουν. Βέβαια για να έχουμε σαλάτα καλή πρέπει να την πλύνουν και να την καθαρίσουν έμπειροι.. ώστε να φύγουν τα πετραδάκια. Στη συνέχεια μπαίνει για μία περίπου μέρα σε καλό ξύδι, και έπειτα στο λάδι. Μην ξεχάσετε οτι εκεί που θα την βάλουμε πρέπει να αναπνέει...
Φυσικά θα την βρείτε σε όλα τα ψαράδικα της πόλης αλλά και σε όλες τις ψαροταβέρνες. Καλή όρεξη
Φυσικά θα την βρείτε σε όλα τα ψαράδικα της πόλης αλλά και σε όλες τις ψαροταβέρνες. Καλή όρεξη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου