Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΟΝΟΜΑΤΑ-ΑΝΔΡΙΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ...

Αφορμή για το σημερινό σχόλιο μου έδωσε η διαδικτυακή κουβέντα με ένα σύμβουλο του Δήμου Χανίων. Η συζήτηση ήταν περί ονοματοδοσίας οδών και άλλων σχετικά με τους ευεργέτες και τα σημαίνοντα πρόσωπα σε μια πόλη.
Οι ονομασίες σε οδούς, πλατείες, ηρώα, δίδονται κατόπιν αποφάσεως δημοτικών συμβουλίων με σκοπό να τιμηθούν πρόσωπα ή γεγονότα ενός τόπου.
Πίσω από την ονομασία μιας οδού, μιας πλατείας, ενός ανδριάντα, κρύβεται μια συμβολική πράξη, ώστε να μαθαίνουν οι νεώτεροι την προσφορά και την αξία των παλαιότερων.
Μου είναι αδιανόητο να ζω σε ένα δρόμο που όχι μόνο να μην έχει όνομα αλλά και να μην ενδιαφέρομαι να αποκτήσει ...
Πριν κάμποσο καιρό λοιπόν ζητήθηκε από τον δήμο Κισάμου να δοθούν 3-4 τετραγωνικά μέτρα σε μια πλατεία (λες και έχουμε πολλές) ώστε ένας ιδιώτης να φτιάξει (με δικά του έξοδα) ένα ανδριάντα για τον πατέρα του που μας τίμησε και μας τιμά και μόνο που ακούγεται τ όνομα του. Δεν ξέρω τι απάντησε η δημοτική αρχή, αλλά όπως μου είπε ο δημοτικός σύμβουλος, μετά απευθύνθηκε στα Χανιά και το Δ.Σ των Χανιων του έκανε το "χατήρι" δίνοντας σ' ένα δρόμο τ όνομα του πατέρα του! 
Δεν θέλω να καταλήξω πουθενά, αλλά αν σε αυτά τα μικρά και ασήμαντα αδυνατούμε να δώσουμε λύση ...τι θα γίνει με τα μεγάλα και σημαντικά;  

Δεν υπάρχουν σχόλια: