Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

Το Καστέλι μας απέκτησε ένα ακόμη κόσμημα, ένα παλαιό αρχοντικό στην οδό Γεωργίου Καμπούρη και Αναγνώστου Σκαλίδη ένα μέρος πολυσύχναστο και κεντρικό που με την κατάλληλη αναπαλαίωση θα ονοματιστεί, Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης και Βυζαντινών Εικόνων, ένας χώρος με ιδανική θερμοκρασία και υγρασία για την απόλυτη διατήρηση των θαυμαστών Έργων όπου και θα φιλοξενήσει.
Μια δωρεά προς την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου από τον Δρ. Σεραφείμ Καστανάκη Καθηγητή Ιατρικής, Άρχοντα Ακτουάριο του Οικουμενικού θρόνου.
Ένα σπίτι, απέναντι από το αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου πέντε μέτρα από τη πλατεία, διαθέσιμο για να το επισκεπτόμαστε, ότι πιο αρεστό.
Ένα σπίτι, με ονειρικό κήπο. Ένα σπίτι στο «Κάτω Τσαρσί» σε έναν δρόμο με σημαντική ιστορία και με κατοίκους οι οποίοι σηματοδότησαν στο διάβα της εξέλιξης του τόπους μας.
Στην αρχή του δρόμου στη γωνία, με πρόσοψη και στην πλατεία, υπήρχαν καταστήματα που ήταν του Γεωργίου Ξηρουχάκη, μεγαλέμπορος εκείνης της περιόδου, ο οποίος διετέλεσε και Δήμαρχος στο Καστέλι επί σειρά ετών.
Το σπίτι που δωρίζεται, ήταν στην ιδιοκτησία του Πέτρου Ξηρουχάκη, ο οποίος ήταν αδελφός του Γεωργίου Ξηρουχάκη, όπου και κατοίκησε πρώτος με τη σύζυγο του.
Μετά τον πρώιμο θάνατο του, το αρχοντικό πέρασε στην οικογένεια του δωρητή.  
Στο ακίνητο αυτό κατοίκησαν, ο Αείμνηστος Εμμανουήλ Κουνελάκης με τη σύζυγο του Αθηνά το γένος Αντωνίου Σχετάκη, Δάσκαλος και Διευθυντής του τότε μοναδικού Δημοτικού Σχολείου.
Στη συνέχεια κατοίκησε ο μοίραρχος Ευστράτιος Σαβιολάκης, Διοικητής Κισάμου.
Το ακίνητο συνορεύει με την οικεία της οικογένειας Μαρή όπου διέμενε ο Αείμνηστος Ιάκωβος Μαρής πετυχημένος επιχειρηματίας, με τη σύζυγο του Άρτεμις Μαρή.
Απέναντι από το αρχοντικό αυτό υπήρχε και υπάρχει η οικία του Λυκούργου Καμηλάκη και της συζύγου του Αρετής, σημαντικού λαογράφου της Δυτικής Κρήτης ο οποίος αρθρογραφούσε στον Τοπικό Τύπο από το 1935 έως 2001
Στη δεξιά μεριά του δρόμου με πρόσοψη στον πάνω δρόμο  βρισκόταν το εστιατόριο Παπαδογιάννη, με διαδόχους τα παιδιά του Κώστα & Γιάννη κατείχαν το τότε  πλείστον ονομαστό Μαγειρείο – Εστιατόριο της Κρήτης.
Ακόμη, στον ίδιο δρόμο κατοίκησαν οι οικογένειες μεγάλων επιχειρηματιών,
Χαράλαμπου Δαρατσιανού και Ιωάννη Κακαουνάκη, επίσης οι οικογένειες Τσιχλάκη, και Χοχλάκη εμπόρων της εποχής  καθώς, και του χαρισματικού φωτογράφου Γεωργίου Ανυφαντάκη επίσης στην απόληξη αυτού του δρόμου πριν την εκκλησία του Αγ-Σπυρίδων κατοικούσε ο παππούς του τέως Δημάρχου Σχετάκη, Αντώνιος Σχετάκης έμπορος της εποχής εκείνης.
Στον ίδιο δρόμο υπάρχει ένα Βενετσιάνικο μνημείο «Βρύση του Μαρή». Μνημείο που περιγράφεται, σε έκθεση προς τον Δόγη της Βενετίας, απεσταλμένου προβλεπτού. Εκεί βρίσκεται το σπίτι του μακαριστού Σπύρου Μαρή το οποίο είναι η θερινή κατοικία των παιδιών του Αντωνίου και Ιωάννου Μαρή καταξιωμένων στην επιστήμη της Ιατρικής. 
Τέλος, ένας δρόμος με θρησκευτικό χαρακτήρα καθώς οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδων.
Η δωρεά του Σεραφείμ Καστανάκη, είναι σημαντική για την Κίσαμο καθώς θα στεγάσει αυτό το αξιόλογο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης και Βυζαντινών Εικόνων.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Καστανάκη και πολλά συγχαρητήρια στον Σεβασμιότατο κ. Αμφιλόχιο όπου δέχεται και αγκαλιάζει τα θελήματα όλων όσων αγωνίζονται για την ανάδειξη του τόπου μας. Τέτοιες πράξεις πρέπει να ευδοκιμούν  στον τόπο μας. Όταν επικρατεί το εμείς τότε, έχουμε πρόοδο και πολιτισμό.
Με εκτίμηση 
Παντελής Κατάκης 
Φαρμακοποιός 
Αντιπρόεδρος Ένωσης Προβολής του από Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: