Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα την πορεία αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων της Περιφέρειας Κρήτης, συμμετείχε, τη Δευτέρα 21/12/2015, ο Δήμαρχος Πλατανιά και μέλος του ΔΣ της ΔΕΔΙΣΑ κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Στη πλαίσιο της σύσκεψης – στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Ι. Μπαλάφας, ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ε. Καπετάνιος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Ν. Καλογερής και Β. Μανασάκη, Δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες από όλη την Κρήτη – ο κ. Μαλανδράκης υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα στη βάση των τοπικών σχεδίων που εκπονούν οι Δήμοι.
Παράλληλα ο Δήμαρχος Πλατανιά, ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα διατήρησης της επιχειρησιακής αυτοτέλειας και διακριτής λειτουργίας των υφιστάμενων τοπικών Φο.Δ.Σ.Α. – όπως είναι η ΔΕΔΙΣΑ – σε σχέση με τον περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κρήτης, θέση με την οποία συντάχθηκε η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη σύσκεψη.
Στο σημείο αυτό, ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ε. Καπετάνιος ανέφερε πως «από το Υπουργείο πρόκειται να δοθεί πεντάμηνη παράταση για τη συγχώνευση των τοπικών ΦΟΔΣΑ στον Περιφερειακό» με τον κ. Μαλανδράκη να παίρνει άμεσα το λόγο και να ζητά «να υπάρξει όχι απλώς παράταση και πεντάμηνη μεταβατική λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ και των άλλων τοπικών ΦΟΔΣΑ έως ότου γίνει η πλήρης ενσωμάτωση στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ αλλά να καθοριστεί διακριτός ρόλος και αυτόνομη λειτουργία μεταξύ των υφιστάμενων ΦΟΔΣΑ –όπως πχ ΔΕΔΙΣΑ- οι οποίοι θα υλοποιούν το σχεδιασμό του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ».
Κατόπιν αυτού, ο υφυπουργός κ. Μπαλάφας – στο περιθώριο της συζήτησης – ανέφερε στον κ. Μαλανδράκη ότι το Υπουργείο προτίθεται να επανεξετάσει τη δυνατότητα να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων ως προς τις «επίμαχες» διατάξεις του Ν. 4071/2012, ώστε σε κάθε φορέα να δίνεται δυνητικά η δυνατότητα να αποφασίσει για το αν επιθυμεί την διακριτή επιχειρησιακή λειτουργία του με βάση τον εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό ή την πλήρη λύση και υπαγωγή αυτού στον ενιαίο ΦΟΔΣΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου