Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016

Με τρεις συλλεκτικές κάρτες υποδέχεται τα Χριστούγεννα το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών».
Οι υπεύθυνοι του Μουσείου επέλεξαν χαρακτηριστικές σκηνές της Γέννησης του Θεανθρώπου από κορυφαία έργα των συλλογών του και δημιούργησαν μια συλλεκτική σειρά καρτ-ποστάλ, η διάθεση των οποίων έχει αρχίσει ήδη.
Με επίκεντρο δύο σημαντικά έργα, την «Προσκύνηση των Μάγων» του Μιχαήλ Δαμασκηνού και την εικόνα «Τι σοι προσενέγκωμεν, Χριστέ», οι βυζαντινοί αγιογράφοι προσπαθούν να μεταδώσουν το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων και τη σημασία του δώρου.
Η «Προσκύνηση των Μάγων» είναι από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της Κρητικής Αναγέννησης, χρονολογείται από το 1593 και απεικονίζει την προσέλευση τριών μάγων στη Βηθλεέμ και την προσφορά δώρων στον νεογέννητο Χριστό. Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη εικόνα που συνδυάζει στοιχεία της βυζαντινής τέχνης και επιρροές της ευρωπαϊκής αναγέννησης.
Η εικόνα «Τι σοι προσενέγκωμεν, Χριστέ» είναι έργο του 18ου αιώνα και εικονοποιεί το στιχηρό ιδιόμελο των Χριστουγέννων, ποίημα του μοναχού Ανατόλιου (Μονή Στουδίου Κωνσταντινουπόλεως - 8ος αιώνας). Στον ύμνο παρουσιάζονται τα πρόσωπα που συνδέονται με τη Γέννηση προσφέροντας δώρα στον νεογέννητο Χριστό (οι άγγελοι τον ύμνο, οι μάγοι χρυσό, λίβανο και σμύρνα, οι ποιμένες το θαύμα και το ανθρώπινο γένος τη μητέρα Παρθένο). Παρουσιάζονται, όμως, και τα άψυχα, που καταθέτουν τα δικά τους δώρα (η Γη προσφέρει το σπήλαιον, ο Ουρανός το φωτεινό άστρο, η Έρημος τη φάτνη) τονίζοντας με ποιητικό τρόπο τη συμμετοχή όλης της κτίσης στο μεγάλο αυτό γεγονός. Ο άγνωστος ζωγράφος μετατρέπει τον λόγο σε εικόνα, φιλοτεχνεί τα πρόσωπα που αναφέρονται και προσωποποιεί τον φυσικό κόσμο αποδίδοντας με θαυμαστό τρόπο το νόημα του ύμνου.
Παράλληλα είναι διαθέσιμο και το πρώτο ημερολόγιο του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών». Πρόκειται για ένα 16φυλλο ημεροδείκτη τοίχου του έτους 2016, διαστάσεων 24 Χ 35 εκατοστών, με εκθέματα του μουσείου, κυρίως εικόνες -αντιπροσωπευτικά δείγματα της Κρητικής Σχολής.
Έχουν επιλεγεί λεπτομέρειες από έργα που καλύπτουν μια λαμπρή περίοδο της κρητικής αγιογραφίας (14ος - 17ος αιώνας), ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται εικόνες κορυφαίων εκπροσώπων της κρητικής τέχνης, όπως ο Άγγελος Ακοτάντος και ο Μιχαήλ Δαμασκηνός. Εκτός από τις εικόνες περιλαμβάνεται και ένα θαυμάσιο δείγμα κεντητών αρχιερατικών επιμανικίων του 1858 με την παράσταση του Ευαγγελισμού.
Με το πρώτο αυτό συλλεκτικό ημερολόγιο το μουσείο φροντίζει να φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά στην τέχνη που αναπτύχθηκε στην Κρήτη κατά τους τελευταίους αιώνες της Ενετοκρατίας προσφέροντας εξαιρετικές αναπαραγωγές υψηλής ποιότητας και άριστης εκτύπωσης.
Προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.
Το ημερολόγιο και οι χριστουγεννιάτικες κάρτες διατίθενται από το εκθετήριο του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης που στεγάζεται στο καθολικό της παλαιάς Μονής της Αγίας Αικατερίνης, στην ομώνυμη πλατεία στο κέντρο του Ηρακλείου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: