Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΚΙΣΑΜΟΣ 2013


Η Ιστορία του τόπου μας  (με αφορμή τα 100 χρόνια της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις)
1. Αναφέρετε τις ανεπίσημες – σκωπτικές ονομασίες των δυο ισχυρότερων κομμάτων που σχηματίστηκαν και συμμετείχαν στην Κρητική Βουλή, όσο η Κρήτη ήταν ημιαυτόνομη πολιτεία (από το 1878  έως το 1889) και τον αρχηγό του καθενός.
Απάντηση:
1ο κόμμα των «Καραβανάδων» (Συντηρητικών), αρχηγός Μίνως Ησυχάκης
2ο κόμμα των «Ξυπόλιτων» (Φιλελευθέρων), αρχηγός Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης.
2.Υπό την Κατοχή και διοίκηση ποιας ........
. υπερδύναμης βρέθηκε κάθε νομός της Κρήτης από τον Φεβρουάριο του 1897 ως τον Ιούλιο του 1909; Ποια πόλη εξαιρούνταν, και ποιο καθεστώς ίσχυε γι’ αυτήν;  
 Απάντηση:
1) Ο Νομός Χανίων, ήταν υπό την κατοχή των Ιταλών
2) Ο Νομός Ρεθύμνου, ήταν υπό την κατοχή των Ρώσων
3) Ο Νομός Ηρακλείου ήταν υπό την κατοχή των Άγγλων
4) Ο Νομός Λασιθίου ήταν υπό την κατοχή των Γάλλων
Η μοναδική πόλη που εξαιρέθηκε ήταν τα Χανιά που τα διοικούσαν ως πρωτεύουσα της Κρητικής Πολιτείας, από κοινού και οι τέσσερις δυνάμεις.
3. Πότε, πού, ποιος και γιατί μετέτρεψε το κορμί του σε ιστό σημαίας;
Απάντηση:
9 Φεβρουαρίου 1897 στο ακρωτήρι Χανίων, στη θέση Προφήτης Ηλίας, οι ναύαρχοι των 4 ευρωπαϊκών δυνάμεων, μετά από καταγγελία του τούρκου φρουράρχου, ότι Κρήτες επαναστάτες ετοιμαζόταν, απ’ αυτή τη θέση, να επιτεθούν στα Τουρκικά Φυλάκια, κανονιοβόλησαν στη θέση αυτή τους Κρήτες επαναστάτες. Μια οβίδα κομμάτιασε τον ιστό με την Ελληνική Σημαία. Τότε ο Σπύρος Καγιαλεδάκης (Καγιαλές) ύψωσε την πεσμένη σημαία με τα χέρια του για να συνεχίσει να κυματίζει στο ακρωτήρι χωρίς διακοπή.   
4. Ποια ήταν τα μέλη της πρώτης κυβέρνησης της Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας υπό την διοίκηση του ύπατου αρμοστή Κρήτης Πρίγκιπα Γεωργίου;
 Απάντηση: 
Ελευθέριος Βενιζέλος → σύμβουλος Δικαιοσύνης
Μανούσος Κούνδουρος → σύμβουλος Εσωτερικών
Κωνσταντίνος Φούμης → σύμβουλος Οικονομικών και Γεωργίας
Νικόλαος Γιαμαλάκης → σύμβουλος Παιδείας και Θρησκευμάτων
Χουσεΐν Γιανιτσαράκης → σύμβουλος Συγκοινωνίας & Δημόσιας Ασφάλειας
5. Φρούριο Φιρκά Χανίων, 5η Αυγούστου 1909. 
Φρούριο Φιρκά Χανίων 1η Δεκεμβρίου 1913.
Τι έγινε σε κάθε ημερομηνία σχετικά με την Ελληνική σημαία, σ’ αυτό το ιστορικό φρούριο; Πιο συγκεκριμένα: Ποιοι την υπέστειλαν και γιατί την 1η ημερομηνία; Και ποιοι την ανύψωσαν και γιατί στη 2η ημερομηνία;  
Απάντηση: 
 α) Οι Κρήτες πατριώτες είχαν βρει την ευκαιρία, μετά την αποχώρηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων, να υψώσουν παράνομα, αντί της σημαίας της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας, την Ελληνική σημαία στο κάστρο Φιρκά, δηλώνοντας τη θέλησή τους για ένωση. Οι ναύαρχοι των 4 δυνάμεων αντιδρώντας, εξοργισμένοι στέλνουν στις 5 Αυγούστου 1909, από ένα τσεκουροφόρο ναύτη, η καθεμιά στο φρούριο. Οι 4 ναύτες κτυπώντας εναλλάξ, έκοψαν τον ιστό της σημαίας και τον κομμάτιασαν παίρνοντας από ένα κομμάτι ο καθένας. Μ’ αυτή την πράξη έδειξαν ότι συμφώνησαν και οι 4 δυνάμεις, και συναποφάσισαν την υποστολή της Ελληνικής σημαίας μη συμφωνώντας με την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. 
β) 1η Δεκεμβρίου του 1913 γίνεται η επίσημη τελετή ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Η Ελληνική σημαία υψώνεται πανηγυρικά στο φρούριο του Φιρκά. Την ύψωσαν τιμητικά στον ιστό, οι αρχηγοί των Κρητικών Επαναστάσεων, Χατζή Μιχάλης Γιάνναρης και Αναγνώστης Μάντακας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: