Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Νο 9


Γράφει ο Λεονάρδος Μπήτρο
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Β.Ε.Ε.
BALKANIA ήταν το σήμα που χρησιμοποιούσε ο Ζαχαρόπουλος που κατασκεύαζε στην Αθήνα, ελαφρά 4χ4 φορτηγά και 4χ4 τύπου τζίπ. Μέχρι το 1972, η “Ζαχαρόπουλος ΑΒΕΕ” ασχολείτο με την εισαγωγή Ρουμάνικων και Ινδικών αυτοκινήτων. Το 1975, σχεδιάζει και κατασκευάζει ενα φορτηγό 4χ4, με κινητήρα Diesel – Mercedes Benz 3200 CC, με μεταλλική καμπίνα και για φορτίο 1500 κιλών. Το 1979, το αυτοκίνητο επανασχεδιάζεται με νέα μοντέρνα πολυεστερική καμπίνα. Κατασκευάζεται μέχρι το 1984, οπότε με τον νέο φοροεισπρακτικό νόμο σταματάει η παραγωγή του.
Το 1975 η εταιρεία συναρμολογεί και παρουσιάζει στην Ελληνική αγορά ένα ελαφρύ τύπου τζίπ, με το όνομα AUTOTRACTOR.Το αυτοκίνητο ηταν στην ουσία, ένα εδώ συναρμολογημένο τύπου τζίπ, το “MAHINDRA”. Kαι αυτό βέβαια  ήταν ένα αντίγραφο απο τα πρωτογενή Αμερικάνικα. Το αυτοκίνητο «φόραγε» κινητήρα diesel 3.100 cc 62 HP PEUGEOT. Το εκμοντερνισμένο πιο «καλό» μοντέλο “AUTOTRACTOR KZ “, φορούσε κινητήρα βενζίνης πάλι της PEUGEOT 2.500 cc , 103 HP. Το εργοστάσιο, εκμοντερνίζεται το 1985, και αποκτά νέα πλέον ονομασία «MAHINDRA HELLAS Α.Ε.». Η ονομασία AUTOTRACTOR, εγκαταλείπεται και τ’ αυτοκίνητα πωλούνται με τ’ όνομα MAHINDRA (αν και με πολλές διαφοροποιήσεις απο τα πρωτογενή Ινδικά).
Με την φοροεισπραχτική αλλαγή της νομοθεσίας το 1985, η παραγωγή γονατίζει και στην ουσία όλη (και όση) η παραγωγή πάει στο εξωτερικό. Η εταιρεία σταματά τις εργασίες της και κλείνει το 1995.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Κατά τα άλλα μιλάνε για ανάπτυξη αυτοί οι άχρηστοι καρεκλοκένταυροι!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν τους πεις άχρηστους τους τιμάς κιόλας...άλλη λέξη...αλλά σίγουρα όχι αυτή που μας χαρακτηρίζει ο πανέξυπνος οινοποιός!!!!