Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΧΑΡΑΤΣΙ


Οι πολύμορφες αντιδράσεις  πολιτών στη λογική «δεν πληρώνουμε χαράτσι» έχουν αποκτήσει χαρακτήρα δυναμικού κινήματος (με δεκάδες επιτροπές και πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα) και έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση σε επί μέρους υποχωρήσεις και ελιγμούς.
Κινητοποίηση και Οργάνωση των πολιτών 
ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Η κινητοποίηση του κόσμου ενάντια στο χαράτσι έφερε ήδη κάποια αποτελέσματα. Αφενός εξανάγκασε δεκάδες Δήμους να πάρουν το μέρος των δημοτών τους. [Στα Χανιά ο κ. Σκουλάκης, υπό την πίεση δεκάδων πολιτών που διαμαρτυρήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλων 2.500 που με κείμενό τους απαιτούσαν έμπρακτη στήριξη, αναδιπλώθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που αναφέρει ότι το νομικό τμήμα του Δήμου θα προσφέρει υποστήριξη ώστε οι πολίτες να μη στερηθούν το ρεύμα]. Αφετέρου ήταν ο καταλύτης  που ώθησε πολλά συνδικάτα και επαγγελματικούς συλλόγους να σταθούν εμπράκτως ενάντια στο χαράτσι. Π.χ. η στάση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ (που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την έκδοση λογαριασμών και οι οποίοι δήλωσαν ότι όχι μόνον δε θα κόψουν το ρεύμα αλλά θα περιφρουρήσουν μαζί με τους πολίτες τις γειτονιές από τυχών «εργολάβους» που προσπαθήσουν να το κόψουν) καθώς και η στάση .....
..........των ιδιωτών «Εργοληπτών» (που προσφάτως δήλωσαν ότι ούτε αυτοί θα κόβουν το ρεύμα) είναι αποτέλεσμα της κινητοποίησης πολιτών και ταυτόχρονα κομμάτι αυτής της κινητοποίησης. Στην κινητοποίηση, τέλος, οφείλονται και διάφορες θεσμικές «εμπλοκές» (αποφάσεις πρωτοδικείων που απαγορεύουν τη διακοπή του ρεύματος, δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου ότι το χαράτσι πέρα απ’ την Ελληνική είναι αντίθετο και στην ευρωπαϊκή νομολογία, τριγμοί στην κυβέρνηση Παπαδήμου). Όλα αυτά οδήγησαν στις γνωστές αναδιπλώσεις:
Ενώ αρχικά έλεγαν   «σαράντα μέρες και μετά στο κόβω»   αναδιπλώθηκαν και είπαν   «ογδόντα μέρες και βλέπουμε». Αρχικά μας είπαν  «κανένας δεν εξαιρείται από το χαράτσι»   μετά αναδιπλώθηκαν και είπαν   «θα εξαιρεθούν κάποιες ευπαθείς ομάδες». Το  «θα έχουν ρεύμα  μόνο όσοι πληρώνουν φόρο»   έγινε  «ίσως απ’ το 2012 ο φόρος αποσυνδεθεί απ’ το δικαίωμα κατανάλωσης ρεύματος»  Όλα αυτά δείχνουν ότι η κινητοποίηση του κόσμου έχει στριμώξει την κυβέρνηση κι ότι όταν ο λαός οργανώνεται μπορεί να νικήσει!
ΣΗΜΕΡΑ
Όμως, ο αγώνας αυτός δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα βήματα που κάναμε είναι μεν ενθαρρυντικά ωστόσο δεν έχουν ακόμα δώσει την απάντηση που χρειαζόμαστε. Καταφέραμε να δείξουμε την αντίθεσή μας. Και αποσπάσαμε –ως ένα βαθμό– την υποστήριξη ορισμένων θεσμικών φορέων. Ήρθε η ώρα για το επόμενο αποφασιστικό βήμα: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ. Και αυτό να γίνει Μαζικά (να είμαστε πολλοί) και Συλλογικά (όχι ένας–ένας! Όλοι μαζί! Συντονισμένοι  για να ‘χουμε τη δύναμη που θέλουμε).
 ΑΥΡΙΟ      
 Ίσως, χρειαστεί να κάνουμε κι άλλα βήματα. Ίσως, χρειαστεί να οργανώσουμε την περιφρούρηση της γειτονιάς (κάτι που θα αποθαρρύνει όσους επίδοξους σκέφτονται να κόψουν το ρεύμα). Ίσως, ακόμα, χρειαστεί να οργανώσουμε εξειδικευμένα συνεργεία επανασύνδεσης του ρεύματος. Όμως, όλα αυτά δεν πρέπει να μας αποσπάσουν από το βασικό και κύριο στόχο ετούτης της στιγμής που είναι να εξαπλωθεί, όσο γίνεται περισσότερο, η ανυπακοή στην πληρωμή του χαρατσιού. Πώς; Ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες μας να υπερβούν το φόβο και να μην πληρώσουν το χαράτσι. Εξηγώντας τους με ποιο τρόπο γίνεται αυτό [Διαβάστε τις οδηγίες πιο κάτω]. Και πείθοντάς τους ότι κανείς δε θα αφεθεί «στην τύχη του», ότι θα είμαστε συντονισμένοι και αλληλέγγυοι.
Μαζικότητα και Συλλογικότητα:  τα  μεγάλα μας όπλα
Στη φάση που βρισκόμαστε, το πιο ουσιαστικό απ’ όλα είναι η άρνηση στο χαράτσι να πάρει όσο γίνεται μαζικότερες διαστάσεις. Γιατί όσο περισσότεροι αρνηθούν να το πληρώσουν, τόσο δυσκολότερο (έως αδύνατο) θα είναι να αποφασίσουν να κόψουν σε τόσους πολλούς το ρεύμα. Σε περίπτωση μαζικής άρνησης μια τέτοια απόφαση θα είναι πρακτικά αδύνατη (αφού θα χρειαστεί μια «στρατιά» συνεργείων διακοπής και Εισαγγελέων), ενώ ασύμφορη θα είναι και πολιτικά αφού θα πυροδοτούσε μεγάλο κύμα κοινωνικής αναστάτωσης και το μαζικό κίνημα ανυπακοής θα περνούσε στη φάση της οργανωμένης παρεμπόδισης των συνεργείων διακοπής και της επανασύνδεσης του ρεύματος.  Όμως, κάθε κοινωνική αναστάτωση, στις μέρες μας, είναι εύκολο να μετατραπεί σε λαϊκό ξέσπασμα οργής (σαν αυτό που είδαμε στις παρελάσεις) και αυτό το φοβούνται πολύ.  Επομένως, αν η ανυπακοή είναι μαζική και συλλογική (και όλα δείχνουν ότι μπορεί να είναι) τότε θα καταφέρουμε να «σπάσουμε» τον εκβιασμό της κυβέρνησης («όχι χαράτσι»=«όχι ρεύμα») και τότε θα έχουμε πετύχει ακόμα ένα (μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο) βήμα στη μάχη μας κατά του χαρατσιού. Ας γίνει, λοιπόν, ο καθένας μας, συμμέτοχος στην προσπάθεια να κατακτηθεί η μαζικότητα που είναι αναγκαία συνθήκη στην επιτυχία του αγώνα.
Η ανυπακοή στο Χαράτσι είναι κομμάτι του αγώνα για τη σωτηρία του λαού και της χώρας 
Ο αγώνας μας ενάντια στο χαράτσι  δεν είναι ούτε ειδικός, ούτε ξεκομμένος. Είμαστε «ιδιοκτήτες ακινήτων» αλλά δεν είμαστε άλλο από αυτό που είναι ολόκληρος ο λαός. Δε ζούμε άλλα απ’ αυτά που ζει ολόκληρος ο λαός. Είμαστε κομμάτι του αγωνιζόμενου λαού. Μας εμπνέουν κι εμάς τα συνθήματα που συγκίνησαν εκατομμύρια Έλληνες στις πλατείες. Μας συγκινεί κι εμάς η περήφανη στάση του λαού στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου που έστειλε μήνυμα στο σάπιο πολιτικό σύστημα της χώρας  ζητώντας «ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ». Θέλουμε «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ». Και παλεύουμε κι εμείς σαν κομμάτι του Ελληνικού λαού. Συνεχίζουμε λοιπόν τον αγώνα μας ενάντια στο χαράτσι κάνοντας πράξη την οργανωμένη ανυπακοή και την αντίσταση, ώστε να μην επιτρέψουμε στην Τρόικα και στους πρωθυπουργούς τραπεζίτες της να «κλείσουν» τα σπίτια μας.
ΟΤΑΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΙ ΤΟΤΕ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ !
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ
Κίνηση Πολιτών ενάντια στο Χαράτσι Χανίων
Για Επικοινωνία & Ενημέρωση καλέστε τον αριθμό: 698.619.53.10 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: