Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΗΣΑΣΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ;


Άρθρο των Andreas Hoffmann και Philipp Elsbrock στο εβδομαδιαίο περιοδικό STERN, με τίτλο «Δείτε πώς κάνουν οικονομία» και υπότιτλο «Ντόλτσε βίτα; Αυτό ίσχυε κάποτε. Οι χώρες της Ευρώπης που διέρχονται κρίση κάνουν οικονομία, περικόπτουν και μειώνουν. Το STERN υπολόγισε πώς μια τέτοια δραστική θεραπεία θα έπληττε τους Γερμανούς» αναφέρει μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του:
Σκεφτήκατε ποτέ να ήσασταν Έλληνας; Ή Πορτογάλος; Ή Ιρλανδός; Πώς θα νιώθαμε, αν εμείς ως Γερμανοί έπρεπε να ζήσουμε με περικοπές στον κρατικό μας προϋπολογισμό, τέτοιες που απαιτούμε από τις χώρες που διέρχονται κρίση;
Ήδη οι χώρες της ΕΕ – εκτός της Μεγάλης Βρετανίας φυσικά!- αποφάσισαν στις Βρυξέλλες ένα Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο θα σταματήσει τον συνεχή νέο δανεισμό και θα τιμωρεί αυστηρά τους δημοσιονομικούς παραβάτες. Η γερμανική κυβέρνηση το θεωρεί τον μοναδικό τρόπο διάσωσης του κοινού νομίσματος.
Αλλά θα παρέμενε η Άνγκελα Μέρκελ καγκελάριος, αν περικόπτονταν οι συντάξεις, αυξάνονταν οι φόροι και απολύονταν δημόσιοι υπάλληλοι;
Αναφορικά με την Ελλάδα, επισημαίνονται τα εξής:
Ως Έλληνας αυτή τη στιγμή εκείνο που κυρίως πρέπει να κάνει κανείς είναι να πληρώνει. Το κράτος έχει βάλει παντού το χέρι του και περικόπτει. Ο ΦΠΑ αυξάνεται, όπως και οι φόροι για τα τσιγάρα και ποτά. Ισχύει ένας νέος φόρος για τα ακίνητα και οι πλούσιοι πρέπει ..........
........να πληρώνουν ειδικούς φόρους, π.χ. για τις πισίνες, τα γιωτ και τα πολυτελή αυτοκίνητα.
Ιδιαίτερο πλήγμα έχουν δεχτεί οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχασαν περίπου το ένα πέμπτο των αποδοχών τους.
Για τη Γερμανία κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι: Ένας διοικητικός υπάλληλος με μισθό 2032 ευρώ μεικτά θα έχανε 406 ευρώ το μήνα. Ο μέσος συνταξιούχος, που κατέβαλε 45 χρόνια εισφορές, θα έπρεπε στα δυτικά κρατίδια να χάσει 245 ευρώ και στα πρώην ανατολικά 217 ευρώ το μήνα.
Ωστόσο: Αν επιβαρύνονταν εδώ μόνο οι συνταξιούχοι με αποδοχές άνω των 1000 ευρώ , όπως σχεδιάζουν να κάνουν οι Έλληνες, θα έπρεπε μόνο ένας στους τέσσερις από τους 19,2 εκατομμύρια συνταξιούχους να υποστεί σοβαρές απώλειες.
Οι Έλληνες κάνουν αιματηρές οικονομίες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2010 και το 2011 εφάρμοσαν πακέτα λιτότητας της τάξης του 16% του ΑΕΠ. Και θα ακολουθήσουν κι άλλα.
Ένα πακέτο λιτότητας τέτοιου μεγέθους θα σήμαινε για τους Γερμανούς ότι: Μέσα σε δύο χρόνια το κράτος περικόπτει 480 δις ευρώ, δηλαδή το ένα πέμπτο των ετήσιων δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης, των κρατιδίων, των κοινοτήτων και της κοινωνικής πρόνοιας.
Ένας στους πέντε αστυνομικούς και ένας στους πέντε δασκάλους θα έπαυε να πληρώνεται. Μία στις πέντε ιατρικές αποδείξεις δεν θα πληρωνόταν, ένα στα πέντε σχολεία θα έκλεινε.
Ακούγεται τρομερό. Αλλά οι ελληνικές συνθήκες διαφέρουν από τις δικές μας. Ο δημόσιος τομέας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον γερμανικό, γι’ αυτό και μειώνεται δραστικά.
Οι Έλληνες είχαν επίσης περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους, επειδή μετά την καθιέρωση του ευρώ έγιναν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς τους.
Επιπλέον, οι πολιτικοί τους ανέπτυξαν το κοινωνικό κράτος τόσο, που μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι μπορούσαν να συνταξιοδοτούνται στα 50 τους – με πλήρεις αποδοχές.
Τώρα οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό, που είναι βαρύς.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: