Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ανησυχητικά  φαινόμενα…..
Σαράντα πέντε μέρες έχουν απομείνει μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη και τα κυριότερα χαρακτηριστικά της περιόδου είναι δύο ιδιαίτερα αρνητικά και ανησυχητικά φαινόμενα τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, ριζικά και υπεύθυνα θα οδηγήσουν τον Δήμο Κισάμου σε δεινή θέση και οδυνηρό αδιέξοδο.
Το πρώτο από αυτά είναι η ουσιαστική άρνηση της τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα μάλιστα, αυτών που μπορούν να συνεισφέρουν θετικά, στο να συμμετάσχει στις εκλογές και γενικότερα στα δρώμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το γεγονός αυτό πιστοποιείται από την άρνηση της μεγάλης, κατά κοινή ομολογία, πλειοψηφίας των πολιτών να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στον δήμο μας. Η προθυμία για την στελέχωση των ψηφοδελτίων είναι περίπου μηδενική και η σταδιακή συμπλήρωση τους γίνεται με κόπο, χωρίς την συμμετοχή των κατά τεκμήριο ικανοτέρων και πολλές φορές, δυστυχώς, με ανορθόδοξες μεθόδους.
Δείχνει η κοινωνία της Κισάμου σαν να μην έχει καταλάβει ότι τα νέα δεδομένα του «Καλλικράτη», η αποσάθρωση της δημόσιας διοίκησης καθώς και η πολύπλευρη κρίση που περνά η χώρα μας, κρίση που αναπόφευκτα θα είναι μακροχρόνια, επιβάλλουν στις τοπικές κοινωνίες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για να διασώσουν ότι μπορούν προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.
Φταίει όμως μόνο αυτή;  Φταίει η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας και η απόρριψη, από τους πολίτες, της πολιτικής και των πολιτικών σχεδόν στο σύνολο τους;
Μήπως κάποιοι άλλοι παράγοντες και συμφέροντα, ευρύτερα αλλά και τοπικά, που χρόνια τώρα εκμεταλλεύονται τον τόπο δημιουργούν την παραζάλη αυτή έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους;
Μήπως όμως φταίμε και κάποιοι αυτοδιοκητικοί , όσοι τουλάχιστον με την συμπεριφορά και πρακτική τους αποδεικνύουν ότι κύρια επιδίωξη τους είναι, αντί πάσης θυσίας η δημαρχιακή καρέκλα και η διαχείριση της δημοτικής εξουσίας από ένα κλειστό κύκλο ατόμων και μόνο;
Μήπως αυτό και μόνο απομακρύνει από κάθε σκέψη συμμετοχής στα κοινά τον κάθε καλοπροαίρετο και ανιδιοτελή δημότη;
Είναι δυνατόν, με αυτά τα δεδομένα, να προχωρήσει ο δήμος μας στις δύσκολες μέρες που έρχονται  ;
Το δεύτερο αρνητικό φαινόμενο είναι η σχεδόν απόλυτη, μέχρι σήμερα, έλλειψη πολιτικού και αυτοδιοικητικού λόγου. Οι δημοτικές παρατάξεις αναλώνονται, αποκλειστικά, στην προσπάθεια προσεταιρισμού υποψηφίων σε προσωπική βάση, με ότι επιλήψιμο αυτό, ενδεχομένως, μπορεί να υποκρύπτει, υποβαθμίζοντας και ευτελίζοντας τους θεσμούς.
Η Ανεξάρτητη Συνεργασία Δήμου Κισάμου προσπαθεί να φυλάξει Θερμοπύλες στον τομέα αυτόν αφού, αυτή και μόνο, διατύπωσε εδώ και δύο μήνες, διακήρυξη γενικών αρχών και βασικών προγραμματικών θέσεων και υλοποίησε με επιτυχία και μαζική συμμετοχή την πρωτόγνωρη διαδικασία της επιλογής του υποψηφίου δημάρχου με καθολική ψηφοφορία, από το σύνολο των δημοτών. Με ποιόν όμως να συζητήσει, με ποιόν να αντιπαρατεθεί η και ενδεχομένως να συμφωνήσει όταν ούτε θέσεις παρουσιάζονται ούτε διάλογος γίνεται;
Με αίσθημα ευθύνης θα προσπαθήσουμε από σήμερα και στην συνέχεια να βάλουμε στη συζήτηση τα βασικά θέματα του νέου δήμου ξεκινώντας από ένα ερώτημα οικονομικού περιεχομένου το οποίο απευθύνουμε στις δημοτικές αρχές των σημερινών δήμων Ιναχωρίου, Κισάμου και Μηθύμνης.
Όπως είναι γνωστό, με τον νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης), άρθρο 267 παρ. 1,2 και 3 στον προϋπολογισμό του νέου δήμου που θα συνταχθεί για το 2011 εγγράφονται υποχρεωτικά όλες οι υφιστάμενες υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις των δήμων που συνενώνονται.
Είναι σκόπιμο, όμως, να γνωρίζουν οι δημότες, πριν από τις εκλογές, ποιες είναι οι, μέχρι σήμερα, ανεξόφλητες υποχρεώσεις καθώς και οι πάσης φύσεως οικονομικές εκκρεμότητες των παλαιών δήμων που θα βαρύνουν τον νέο δήμο από το ξεκίνημα του. Παρακαλώ τις δημοτικές αρχές των τριών δήμων να δώσουν στην δημοσιότητα τα αντίστοιχα στοιχεία για την ενημέρωση του συνόλου των δημοτών αλλά και για να γίνει η σχετική συζήτηση επί του θέματος.  
Γιώργος Καλαϊτζάκης, Πολιτικός Μηχανικός
Υποψήφιος Δήμαρχος Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: