Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΟΤΑΝ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ

Ανέκαθεν όταν ο Καραγκιόζης συναντά το Ρεμπέτικο όμορφα γλέντια γίνονται, κατά την θυμόσοφη ρήση του ήρωα του Θεάτρου Σκιών: «Ε, ρε γλέντια που θα γίνουνε πάλι, θα φάμε και θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε»! Το βιβλίο του συγγραφέα - δημοσιογράφου ΗΛΙΑ ΒΟΛΙΟΤΗ - ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ «Μούσα Πολύτροπος, μελωδική και κοινωνική διαδρομή από το δημοτικό τραγούδι στο ρεμπέτικο» (εκδόσεις Μετρονόμος) είναι η αφορμή της εκδήλωσης, που θα γίνει την Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 9 το βράδυ, στην ταβέρνα ΕΛΑ (Κονδυλάκη 47, Παλιά Πόλη με θέμα την συνάντηση του Καραγκιόζη με το Ρεμπέτικο Τραγούδι.
Διοργανώνεται από την μηνιαία εφημερίδα των Χανίων «Πυξίδα της πόλης» και το μουσικό περιοδικό «Μετρονόμος» με την υποστήριξη των: «Δίκτυο FM 91,5», «SKY 91,8». Ομιλητές ο Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης και ο εκδότης της «Πυξίδας» Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Και φυσικά από μια τέτοια βραδιά δεν θα μπορούσε να λείπει η λαϊκή μουσική και ο μπερντές, η αυθεντική διασκέδαση.
• Ο Νίκος Μπλαζάκης ετοίμασε ειδικά για την εκδήλωση παράσταση Καραγκιόζη. Οι ήρωες του θεάτρου σκιών έμπαιναν πάντα στον μπερντέ με ένα χαρακτηριστικό του ρόλους τους τραγούδι. Λόγου χάρη ο Μπάρμπα Γιώργος έλεγε ένα τσάμικο, ο Χατζηαβάτης κάποιο τούρκικο ή αμανέδες, κ.λπ.
• Στο Ρεμπέτικο πρόγραμμα, που θ’ ακολουθήσει συμμετέχουν ορισμένοι από τους πιο χαρισματικούς Χανιώτες λαϊκούς καλλιτέχνες: Ο ΣΤΕΛΙΟΣ και ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΑΪΝΑΚΗΣ, ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΣ, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΓΙΟΥΛΑΣ, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ και ο Νίκος Μπλαζάκης.
Για πάνω από 150 χρόνια, από την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα και στην επαρχία μέχρι σήμερα, ο Καραγκιόζης αποτελεί το περισκόπιο της κοινωνικής κριτικής και σάτιρας. Όπως σημειώνει στο «Μούσα Πολύτροπος» ο Η. Βολιότης -Καπετανάκης: «Η ανεξάντλητη λαϊκότητα του ήρωα, η περιφρόνησή του από την εξουσία, η τεράστια δημοτικότητά του στα εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα έχουν σαν αποτέλεσμα να ξεπερνά τον συρμό και την τυπική επιβίωση. Οι λαϊκοί του τύπου, η μουσική, τα τραγούδια, η διακωμώδηση κακώς κειμένων, η αυθόρμητη αντιεξουσιαστική του διάθεση τον κάνουν γρήγορα και μόνιμα προσφιλέστατο σύντροφο μικρών και μεγάλων».
Το βιβλίο «Μούσα Πολύτροπος» (εκδόσεις Μετρονόμος) είναι μελωδική και κοινωνική διαδρομή, εξιστόρηση της ελληνικής λαϊκής μουσικής από τότε, που καθιερώνεται ο όρος τραγούδι (από τους Αλεξανδρινούς Χρόνους) μέχρι το 1955 οπότε κλείνει ο παραγωγικός κύκλος του Ρεμπέτικου, το οποίο είναι η διαρκής ποιοτική μετεξέλιξη της δημοτικής μελωδικής προίκας στην κοινωνική πορεία από την αγροτική κοινότητα στην πόλη, στην εσωτερική και στην εξωτερική μετανάστευση.
Συμπληρώθηκαν κιόλας τέσσερα χρόνια από την εκδήλωση, που έκαναν οι ίδιοι διοργανωτές με θέμα «Η Κρήτη και το Ρεμπέτικο». Την Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στην ταβέρνα ΕΛΑ (Κονδυλάκη 47, Παλιά Πόλη), η ίδια πάλι παρέα μας προσκαλεί να γλεντήσουμε αυθεντικά, το μόνο αντίδοτο στην κρίση, στην ανέχεια, προπαντός στην μιζέρια των δύσκολων καιρών. Σας περιμένουμε.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: