Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΜΑΡΙΑΝΟΣ


Γιώργης Μαριανάκης (1891-1972)
«...Ψηλά πετούσαν στη δική σου χάρη υπέροχε και ξακουστέ Μαριάνε γενιές γενιών για σένα θα μιλάνε».
Ο Γεώργιος Μαριάνος είναι από τις πλέον σημαντικότατες φυσιογνωμίες στη μουσική της Κισσάμου. Γεννήθηκε στο Δραπανιά το 1891 και με το βιολί του γλέντησε όλη την Κίσσαμο. Πολλοί νέοι φιλοξενούνταν στο σπίτι του για να τους δείξει τις όμορφες δοξαριές του. Έλαβε μέρος στη μάχη της Κρήτης και πιάστηκε από τους γερμανούς κατακτητές. Το 1961 βρίσκεται να παίζει με τον Χαρίλαο Πανεθυμιτάκη στην Αθήνα στο μαγαζί του «Λαδόπουλου», αργότερα προσκαλείται από τους ομογενείς στην Αμερική αλλά δεν αποδέχεται την πρόταση.
Σαν στρατιώτης βρίσκεται στη Μ. Ασία όπου οι συνάδελφοί του του αγοράζουν ένα βιολί για να τους ψυχαγωγεί. Πρώτος του μπασαδόρος ο Γιάννης Κουρής και αργότερα ο Σταύρος Μαυροδημητράκης και Ο Γεώργιος Κουτσουρέλης με τους οποίους γράφει και δίσκους της εποχής . Πολλοί παλιοί θυμούνται το ρεπερπτόριό
του το οποίο περιελάμβανε και τραγούδια από την ανατολική Κρήτη, τη Μ. Ασία ακόμη και τσάμικα.
Λεβεντάντρας και τσιτσεκλής χαρακτηρίζεται από τον συνεργάτη του Γεώργιο Κουτσουρέλη. Φορούσε πάντα στιβάνια και γκιλότα ασπρα το καλοκαίρι και μαύρα το χειμώνα. Με το βιολί του απέδιδε τέλεια το πεντοζάλι τόσο όσο κανένας άλλος. Έβγαζε το χορευτή στα επουράνια.
Το 1972 έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μεγάλο βιολιστικό όνομα και ηχογραφήσεις αθάνατες
Όλη η δισκογραφική του δουλειά στο φιλικό μπλοκ του Ανωπολίτη Αντρέα Χατζηπολάκη !! http://anopolis72000.blogspot.com/2009/09/4.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: