Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΔΗΚ

    Μια πρωτότυπη  και σημαντική περιηγητική ημερίδα για την «Ανάδειξη της Πολιτιστικής και Υγιεινής αξίας του Ελαιολάδου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου σε διάφορες περιοχές των Χανίων.
    Η  ημερίδα αυτή που οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους  Δήμους  Πλατανιά και Χανίων, την Δ/νση Π/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, έχει σαν βασικούς στόχους:
-Την  ευαισθητοποίηση της νεολαίας για τις αξίες τη ελιάς και του ελαιολάδου
-Την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου για την προώθηση του Ελαιοτουρισμού στην ενδοχώρα
     Η ευαισθητοποίηση της νεολαίας κρίνεται σκόπιμη γιατί διαπιστώνεται μια συνεχής απομάκρυνση της από τους  παραδοσιακούς δεσμούς που συνέδεαν τους παλαιούς Κρητικούς με την Ελιά και το ελαιόλαδο με συνέπεια την εγκαταλειψη της καλλιέργειας και την στροφή της νεολαίας σε ξένα και συνήθως ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα.  
   Η προώθηση του ελαιοτουρισμού κρίνεται αναγκαία για την επέκταση του τουρισμού και στην ενδοχώρα του νησιού και την αποτροπή του τουριστικού υπερκορεσμού που αρχίζει να παρατηρείται στις παραλιακές ζώνες. Ο ελαιοτουρισμός αναμένεται ότι κατάλληλα προβαλλόμενος θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μέσης και μεγάλης ηλικίας τουριστών που ενδιαφέρονται για την γαστρονομία αλλά και την υγεία τους. 
     Το πρόγραμμα της ημερίδας 
    Το πρόγραμμα  της ημερίδας θα αρχίσει στις 09.00 από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης με  την παρουσίαση σύντομων εισηγήσεων για την πολιτιστική και υγιεινή αξία του ελαιολάδου και απονομή βραβεύσεων σε 12  Μουσεία ελιάς και Τουριστικά Ελαιοτριβεία της Κρήτης που ανάπτυξαν ελαιοτουριστικές δράσεις κατά το 2023. 
    Παράλληλα, στα πλαίσια  της φετινής «Παγκόσμιας ημέρας ελιάς» που έχει αφιερωθεί από το «Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας»  στον ζωτικό ρόλο της γυναίκας στον κόσμο της Ελιάς και του Ελαιολάδου, στο πρόσωπο μιας  Αγρότισσας  θα βραβευτούν συμβολικά  ολες οι αγρότισσες της Κρήτης που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου. 
     Η ημερίδα θα συνεχιστεί με επίσκεψη και ξενάγηση στην Μνημειακή Ελιά και το Μουσείο Ελιάς Βουβών και  θα ολοκληρωθεί με  επίσκεψη στην Μνημειακή ελιά και επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου  στα Παλαιά Ρούματα.  
Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης ειναι:
Αίθουσα Εκδηλώσεων Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης
   08.00: Αναχώρηση Πούλμαν από Χανιά 
        (οδος Τζανακάκη ύψος Πολεμικού Μουσείου)
   09.00:  Άφιξη ΙΧ και Πούλμαν στην ΟΑΚ Εγγραφές 
         Προβολή ντοκιμαντέρ : «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ:
Γ. Μαρινάκης- Γ. Μαλανδράκης-Χ. Τερεζάκη
     09.30: Χαιρετισμοί Οργανωτών 
   (ΣΕΔΗΚ, Δήμων Χανίων & Πλατανιά,  Π/βαθμιας  Εκπαίδευσης, ΟΑΚ
   10.00: Ευαισθητοποίηση νεολαίας για την Ελιά και το Λάδι 
           Δρ. Νίκος Μιχελάκης- Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.  
   10.15: Η διατροφή στη  Μινωική Κρήτη. Τι έτρωγαν  και πως  μαγείρευα  οι Μινωίτες. 
           Σαρπάκη Ανάγια -Δρ. Αρχαιολόγος –Αρχαιοβοτανολόγος 
   10.30: Οι ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία      
                  Χαρτζουλάκης Σήφης, Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιτημίου Αθηνών 
    10.45:  Βραβεύσεις Ελαιοτουρισμού και Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς  
    11.30 : Αναχώρηση για Βούβες     
    12.00: Επίσκεψη Μνημειακής Ελιάς και Μουσείου Ελιάς Βουβών
                  Γιάννης Μαλανδράκης Δήμαρχος Πλατανιά
    13.00: Αναχώρηση για  Παλαιά Ρούματα. 
    13.30:Επίσκεψη Μνημειaκής Ελιάς Π. Ρουματων 
        (Μανόλης Μπομπολάκης, Πρόεδρος  Λαικής Βιβλιοθήκης Π. Ρουμάτων)
   14.00: Επίδειξη Γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
            Γερμανάκη Ελευθερία, Ειδική Γευσιγνώστρια  Ελαιολάδου
                Δ/ντρια  Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Α.Σ. Ρεθύμνης      
    14.40: Κέρασμα με ελαιοεδέσματα
    16.00: Λήξη-Αναχώρηση για επιστροφή
     Ποιοι και πως μπορούν να συμμετάσχουν
  Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και αναμένεται να συμμετάσχουν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δ/ντες και άλλοι εκπρόσωποι  των οργανωτών φορέων.
      Κεντρικός πυρήνας όμως της εκδήλωσης θα είναι περί τους  45 εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα κινηθούν ομαδικά με πούλμαν το οποίο θα διατεθεί δωρεάν από τους οργανωτές και θα ακολουθήσουν όλη την διαδρομή της ημερίδας.
     Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν επισης με ιδία μέσα εκπρόσωποι 12 ελαιοτουριστικών επιχειρήσεων από όλη την Κρήτη (Ελαιο-Μουσείων, Ελαιοτριβείων, Ξενοδοχείων, Σκολειών Μαγειρικής κ.α.) οι οποίοι θα βραβευτούν για τις δράσεις που ανέπτυξαν το 2023.   
    Αλλοι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να συμμετάσχουν, εφόσον κινηθούν με ίδια μέσα και εφόσον, για λόγους οργανωτικούς  δηλώσουν απαραίτητα  την συμμετοχή τους  στο τηλέφωνο 28210-50800η στa e-mail: info@sedik.gr  και acomcha@otenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: