Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

ΝΑ ΜΗΝ ΔΥΣΦΗΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΛΑΔΙ

Ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ελαιουργείων ν. Χανίων, τις φήμες για δεσμευμένη δεξαμενή πολλών τόνων με ελαιόλαδο στο οποίο βρέθηκαν απαγορευμένες ουσίες σε υψηλές τιμές σε ελαιουργείο σε χωριό των Χανίων.
Το zarpanews.gr έθεσε το θέμα στον πρόεδρο του Συλλόγου Ελαιουργών Χανίων, Μιχάλη Χαιρετάκη, ο οποίος τόνισε ότι αυτό δεν ισχύει. Ειδικότερα, ρωτήθηκε σχετικά με την φήμη που «οργιάζει» στην περιοχή και όχι μόνο, ότι σε δεξαμενή πολλών τόνων βρέθηκε υπόλειμμα από την δραστική ουσία phosmet ένα εντομοκτόνο που πάντα απαγορευόταν στην ελαιοκαλλιέργεια αλλά μέχρι πρόσφατα επιτρεπόταν στα οπωροφόρα, ως  εκ τούτου, δεν είναι παράνομη η διακίνισή του. Ο κ. Χαιρετάκης, απαντά πως αυτό δεν ισχύει.
«Ποτέ τα χανιώτικα λάδια δεν είχαν υπολειμματικότητες και αυτή είναι η εικόνα και φέτος. Κάποιες εξαιρέσεις, υπάρχουν πάντα. Ο παραγωγός πρέπει να ξέρει ότι ή πρέπει να συνετιστεί και να συμμορφωθεί με τον νόμο ή να δεχτεί ότι το λάδι του θα πωληθεί σε άλλη τιμή, ως βιομηχανικό» αναφέρει. «Μικρά προβλήματα πάντα υπάρχουν αλλά η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη» τονίζει, εξηγώντας ότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα.
« Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι οι φήμες. Δεν λειτουργούν προς όφελος του προϊόντος και υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσουν στρεβλώσεις στην αγορά» προσθέτει ο κ. Χαιρετάκης.
Πάντως, αυτό που είναι αλήθεια είναι οι αυξημένοι και σχολαστικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται την φετινή χρονιά σε όλα τα ελαιουργεία, λόγω και των φημών ότι ορισμένοι παραγωγοί ενδεχομένως να ψέκασαν είτε με απαγορευμένα σκευάσματα είτε σε μεγάλη ποσότητα είτε πολύ σύντομα πριν την συγκομιδή, για να μη ρισκάρουν απώλειες στην παραγωγή, αφού η τιμή ξεπερνούσε τα 8 ευρώ το κιλό.
«Φέτος κάνουμε πολύ  περισσότερους ελέγχους. Όταν δηλαδή για κάποια ποσότητα υπάρχει υπόνοια, απομονώνεται και ελέγχεται πριν μπει στην δεξαμενή του ελαιουργείου. Γίνονται πάρα πολλοί έλεγχοι. Μάλιστα η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών, όταν τους λέμε ότι το λάδι τους θα μπει σε ξεχωριστή δεξαμενή και θα ελεγχθεί, το δέχονται με προθυμία. Σπάνια βλέπεις κάποιον διστακτικό» σημειώνει ο κ. Χαιρετακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: