Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

ΑΠΡΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΛΑΦΡΑ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΛΑΔΙΟΥ

 Ενώ η έλλειψη βροχών στην Κρήτη προβληματίζει τους παραγωγούς
  Γράφει: O Νίκος Μιχελάκης*
Ενώ, ήδη πλησιάζουμε στα μέσα Νοεμβρίου που θεωρούνται ως τυπικός χρόνος έναρξης της συγκομιδής της ελιάς, οι πολυαναμενόμενες φθινοπωρινές βροχές, στην Κρήτη τουλάχιστον, δεν έφτασαν ακόμα!. Εκτός από λίγες περιοχές στην Δυτική Κρήτη στις οποίες τον Σεπτέμβριο έπεσαν βροχές 50-70mm, στις άλλες περιοχές πρακτικά δεν έβρεξε ακόμα όσο χρειάζεται ώστε οι ελιές να «ξελαδώνουν» (να αποδίδουν το λάδι που περιέχουν) όπως λένε οι παραγωγοί!
Έτσι, σοβαρός προβληματισμός υπάρχει και στην πλευρά των παραγωγών που κινδυνεύουν να μαζέψουν  τις ελιές "άβροχες", αλλά  και στην πλευρά των αγοραστών οι οποίοι αναμένουν η νέα σοδειά  να αυξήσει  την προσφορά λαδιών και να διαμορφώσει καλύτερες, για αυτούς, τιμές στην αγορά!.
Πάρα ταύτα συνεχίζονται οι φήμες και οι ατεκμηρίωτες προβλέψεις διαφόρων «ειδικών» και  «εμπειρογνωμόνων» για φανταστικές αυξήσεις των τιμών, οι οποίες μόνο σύγχυση προκαλούν! Γιατί οι τιμές των 13-14€/λ στα super market και των 140-170€ για τον τενεκέ των 17 λίτρων, αφορούν προφανώς τις τιμές που  πληρώνουν οι καταναλωτές και όχι αυτές που πληρώνονται οι παραγωγοί οι οποίες ειναι σχεδόν 50% χαμηλότερες!
    Στα πλαίσια αυτά η αγορά στην Ελλάδα  χαρακτηρίζεται απο μια κατάσταση απραξίας. Ούτε οι παραγωγοί προσφέρουν αφού οι πλείστοι δεν έχουν, αλλά ούτε και οι αγοραστές  αγοράζουν αναμένοντας καλύτερες τιμές. Η όλη κατάσταση φαίνεται και απο το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 31-10-23 (βλέπε www.sedik.gr) στο οποίο ένα σημαντικό ποσοστό (35%) των επιχειρήσεων που δίδουν τιμές σε αυτό δηλώνουν οτι δεν αγοράζουν η δεν απαντούν.
    Επίπεδα τιμων στις κύριες χώρες
    Έτσι, με βάση τις τιμές που δίδουν όσοι απαντούν και τα στοιχεία που αντλούμε απο διεθνή έγκυρα sites  τα επίπεδα των  τιμών του εξτρά παρθένου, διεθνώς παρουσιάζονται ως εξής (Πιν.1):

 Στην Ελλάδα έπεσαν ελαφρώς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κυμάνθηκαν:  
 Στην Κρήτη, μεταξύ 7,10-7,70€/κ, στην Πελοπόννησο, μεταξύ 7,20-8,00 €/κ ενώ στη Κέρκυρα διατηρήθηκαν στα 9,00 €/κ
 Στην Ισπανία παρουσίασαν επισης ελαφρά πτώση και οι μέγιστες και οι ελάχιστες και κυμάνθηκαν μεταξύ 7,59 εως 8,22 €/κ, 
  Στην Ιταλία διατηρήθηκαν στα ίδια υψηλότερα επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα και  κυμάνθηκαν από 8,20 έως 10,00€/κ 
  Στην Τυνησία κυμάνθηκαν γύρω στα 8,23€/κ
 
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: