Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

ΑΛΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΑ ΣΤΗ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

Τα αρχαία στην Φαλάσαρνα είναι γνωστά και όλοι ξέρουμε και που βρίσκονται και σε ποιες περιοχές... Το θέμα είναι ότι κάποιοι δεν ξέρουν και μπερδεύονται.
Τόση βιασύνη δίχως να γνωμοδοτήσουν σοβαρές υπηρεσίες δεν έχει ξαναγίνει... όλα αυτά μας θυμίζουν οτι ο σκοπός που γίνονται τα πάντα εκεί ειναι εντελώς διαφορετικός απο την προστασία.. Αυτό θα φανεί τα επόμενα χρόνια και θα έχει πλάκα, οτι κανένας θα αναλάβει αυτή την ευθύνη..
Η Παχιά Άμμος δεν έχει αρχαία ..... για όσους ρωτάνε...ήταν μέσα στην θάλασσα όλα αυτά τα χρόνια και το 365 μ.Χ έγινε μια καθωσπρέπει παραλία με την βοήθεια του σεισμού. 
Γράφει λοιπόν η  διευθύντρια Ανασκαφών Φαλάσαρνας και πρώην διευθύντρια Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων εξηγεί πως σε ότι αφορά την προστασία βιοποικιλότητας της Φαλάσαρνας Ελπίδα Χατζηδάκη για το χάλι εκεί.....«προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στην υποτιθέμενη “προστασία και διατήρηση της φύσης ” συμπεριλαμβάνεται  το κεντρικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, όπου μάλιστα επιτρέπει την  γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση! (ΦΕΚ Δ’ 762, παρ. Γ 2).  Πρόκειται για την Ζώνη Α’ του κηρυγμένου χώρου ήδη από το 1967 ως ζώνη αδόμητη απολύτου προστασίας, η οποία περιλαμβάνει σπάνιες λιμενικές εγκαταστάσεις, οχυρώσεις, μακρά τείχη, νεκροταφείο, δημόσια κτήρια και ακρόπολη με ναούς στην κορυφογραμμή  και στις παρειές της. (ΦΕΚ 168/Β/9-3-1967 και ΦΕΚ 23/Β/17-1-1995). Ένας εκ των ναών που σήμερα ανασκάπτεται βρίσκεται ψηλά στο διάσελο της χερσονήσου Καστρί ή Κούτρι , χρονολογείται στο 5ο αι. π. Χ. και ανήκει στη Θεά Δήμητρα».
Η κα Χατζηδάκη εξηγεί πως παρ΄ όλη την κήρυξη και προστασία που προσφέρει η αρχαιολογική νομοθεσία «πραγματοποιούνται στη Ζώνη Α’ λαθρανασκαφές και αυθαίρετες περιφράξεις,περικλείοντας μέσα ολόκληρα αρχαία αμυντικά συγκροτήματα σπάνιας στρατιωτικής αρχιτεκτονικής με τα αιγοπρόβατα να προξενούν φθορές στα μνημεία και στις επιγραφές τους. Ως αρχαιολόγος ανασκάπτω τον χώρο επί 37 χρόνια και γνωρίζω τις θέσεις των μνημείων καθώς και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Το 2021 ύστερα από σημαντική λαθρανασκαφή και  μηνυτήρια αναφορά μου,  τρεις κτηνοτρόφοι καταδικάστηκαν σε 10μηνη φυλάκιση για φθορά μνημείων και ανεπιτήρητο ποίμνιο κατ’ εξακολούθηση (Πρωτοδικείο Χανίων 1160/2021). Ως εκ τούτου θεωρώ ότι ο αρχαιολογικός χώρος με την χερσόνησο Καστρί ,όπου η αρχαία ακρόπολη, επιβάλλεται να παραμείνει ως έχει , δηλαδή Ζώνη Αδόμητη Απολύτου Προστασίας  για την διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών και ανασκαφών με την αυστηρή απαγόρευση της βόσκησης και του κυνηγιού.Αυτή θα είναι η πραγματική προστασία, διαχείριση και διατήρηση της συγκεκριμένης περιοχής της Φαλάσαρνας».
Αναφορικά με τη θαλάσσια Νatura ανοικτά των Φαλασάρνων η αρχαιολόγος τονίζει πως «φυσικά δεν  πρέπει να απαγορευτούν οι καταδύσεις, ένα σπορ που όλοι αγαπάμε, αλλά θα πρέπει να γίνονται ίσως με κάποιους όρους για την προστασία των ναυαγίων τα οποία δεν είναι πάντοτε ορατά. Απαραίτητη είναι η προσοχή στην προστασία του Βρετανικού πολεμικού πλοίου που βυθίστηκε στη Μάχη της Κρήτης το 1941 και βρίσκεται στην έξοδο του αρχαίου διαύλου του λιμένα της αρχαίας πόλης της Φαλάσαρνας».
Ο Κόλπος Λιβάδι Κισσάμου (Φαλάσαρνας) είναι κηρυγμένος ως “τόπος αρχαιολογικός, ιστορικός και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους”.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: