Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

ΑΠΕΙΛΗ Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ

Η διάβρωση των ακτών στην Κρήτη και τα σοβαρά προβλήματα που απορρέουν από την κατάσταση που διαμορφώνεται σε πολλές περιοχές του νησιού ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας, με θέμα «Παράκτια και Θαλάσσια Ρύπανση: απειλές κι ευκαιρίες», που οργάνωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρία Ηρακλείου, σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στα Χανιά.
«Η Κρήτη, λόγω και της τουριστικής ανάπτυξης που σαφώς επηρεάζει σημαντικά, είναι ένα από τα μέρη που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, σε ότι αφορά την διάβρωση των ακτών. Η νέα τάση που διαμορφώνεται συνδυαστικά με την κλιματική αλλαγή, είναι δυσοίωνη. Ο ανθρώπινος παράγοντας, παραμένει ίσως ο πιο σημαντικός στην “εξίσωση”. Όπως για παράδειγμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στην Κρήτη, υπάρχουν λιμενικά έργα που έχουν συνδράμει σε σημαντικό βαθμό στο φαινόμενο της διάβρωσης. Υπάρχουν όμως λύσεις, που προκύπτουν από την ακτομηχανική, οι οποίες προφανώς κι έχουν κόστος, χρειάζονται προσοχή και κυρίως σωστό σχεδιασμό», ανέφερε μεταξύ άλλων στο περιθώριο της ημερίδας ο. καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας Ακτών Πολιτικών Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεοφάνης Καραμπάς.
Στη διάρκεια της ημερίδας επιστήμονες από την Κρήτη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, ανέλυσαν όλα τα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν αυτή την ώρα την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τους φορείς που εμπλέκονται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Θεόδωρος Νίνος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ο ΟΑΚ πρεσβεύει αταλάντευτα την ανάπτυξη με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας. Ημερίδες με θεματική διάρθρωση όπως η σημερινή  μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά, από τη μια στο να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και από την άλλη, να συγκεκριμενοποιήσουμε και να προτεραιοποιήσουμε τα βήματα και τις παρεμβάσεις εκείνες που θα «απαντήσουν» άμεσα στις ανάγκες του σήμερα και πολύ περισσότερο του αύριο, που τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς».
ΔΕΔΙΣΑ
Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία».
ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: