Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ (ΑΠΟΨΗ)

 Αγαπητοί χωριανοί πολλοί εξεπλάγησαν όταν ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια το κλείσιμο του δρόμου της παλιάς αγοράς, λίγο οι αλυσίδες, λίγο τα κρασπεδόρειθρα που θύμιζαν στρατόπεδο κάποιας κομμουνιστικής χώρας… ή μιας αφρικανικής δικτατορίας. 
Μετά όμως οι κάτοικοι ξαναανακάλυψαν την καινούργια βόλτα στον νυχτερινό πεζόδρομο όπου μπορούσαν να ξαμολήσουν τα παιδιά τους, και άρχισαν να απολαμβάνουν αυτήν την περίεργη πεζοδρόμηση και η παλιά αγορά μπήκε ξανά στον χάρτη μετά από πολλές δεκαετίες. Η πλατεία λόγο των ανθρώπων απέκτησε ζωή, έγινε όμορφη και εξαιρετικά ευχάριστη και βιώσιμη την περίοδο των μελτεμιών όπου δεν είναι ευχάριστο να καθίζει κάποιος στα 9 μποφόρ δίπλα στην θάλασσα του Τελωνείου. 
Κάποια στιγμή έγιναν και μεγαλεπήβολες δηλώσεις από κάποιους τοπικούς παράγοντες  ότι θα επιδοτηθεί η ανάπλαση της παλιάς αγοράς ώστε να αναδείξουν τον χαρακτήρα της καστροπολιτείας του Καστελίου, με σχέδια που τα οποία όμως, δεν παρουσιάστηκαν ποτέ…. υποσχέσεις στα λόγια χωρίς μακέτες. Και όλα τα παραπάνω σε ρυθμούς χελώνας με τους οποίους ως φαίνεται δεν θα κερδίσουν καμία επιδότηση λόγω ανοργανωσιάς μη επαγγελματικής κατάρτισης και δεοντολογίας. 
Παρόλα αυτά η ζωή στην παλιά πλατεία μας έγινε όμορφη ακόμη κι αν οι δρόμοι γινόταν πεζόδρομοι μόνο το βράδυ! 
Δυστυχώς όμως η ποιότητα της ζωής τον κατοίκων εξαρτάται πάνω από όλα από τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας. Και γνώμονας με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις δεν είναι η υγιής ανάπτυξη αλλά η προσωπική ευημερία κάποιων: φέτος λοιπόν επειδή κάποια από τα καταστήματα της παραλίας είχαν χάσει ένα μεγάλο μερίδιο της πίτας λόγο του πεζόδρομου προσπάθησαν και κατάφεραν να καθυστερήσουν την λειτουργία του πεζόδρομου πέραν της προκαθορισμένης θερινής περιόδου έναρξης που έχει οριστεί με ΦΕΚ για όλους τους δήμους της Ελλάδας. 
Θεωρούν ότι πεζόδρομος στο Καστέλι πρέπει να είναι μόνο ένας! Αυτός της παραλίας δεν τίθεται θέμα δεύτερης επιλογής μέσα στο χωριό. 
Την οδό Σκαλίδη θα την σαμποτάρουν και θα την γραφειοκρατούν στον μέγιστο βαθμό για να μην αναβαθμιστεί ποτέ…
Θα περνάτε τα βραδιά του καλοκαιριού πάνω σε έναν κυματοθραύστη από μπετόν χωρίς γραφικό χαρακτήρα, μ’ έναν πεζόδρομο που  έχει μόνο δυο μέτρα φάρδος σε κάποια σημεία λόγο των τραπεζοκαθίσματων κάποιων επιχειρήσεων και θα σας παίρνει ο βοριάς και το κύμα όταν έχει μελτέμια. 
Τα παιδιά σας δεν θα μπορούν να παίξουν ελεύθερα και θα κάθεστε σαν τις σαρδέλες ο ένας δίπλα στον άλλον. Δεν έχουν δικαίωμα τα παιδιά να κάνουν κάπου ποδήλατο χωρίς να κινδυνεύουν!  Αυτό είναι! Και αν σας αρέσει! 
Γιατί κάποιοι το αποφάσισαν για εσάς! 
Και επειδή κανείς δεν έχει το θάρρος να έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν για να μην χάσει τα ψηφαλάκια ή απλά επειδή είναι δειλός η ανάπτυξη του χωριού θα παραμένει στάσιμη μέχρι την Δευτέρα παρουσία. Αν δεν σας αρέσει να φύγετε από την Κίσαμο. Είναι απαγορευτική η ανάδειξη του γραφικού χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου.
Και αν τυχόν θέλουν κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες τύπου ΑΜΕΑ να πάνε βόλτα, να κάνουν μεταβολή και να μείνουν σπίτι τους….  διαφορετικά θα τους κλειδώσουν στο υπόγειο σαν το Κωσταλέξι …. Το ίδιο ισχύει και για τα μωρά και τα καρότσια τους ! 
Έτσι κι αλλιώς ! Οι πεζόδρομοι στο χωριό μας ήταν πάντα μια καυτή πατάτα που κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει. Ο προβλεπόμενος πεζόδρομος της παραλίας του Καστελίου ξεκινά από το γήπεδο και τελειώνει στον Μαύρο Μόλο, ένα μεγάλο έργο που θα έκανε το Καστέλι να μοιάζει με το Ρέθυμνο αλλά αφού κανείς δεν τολμά να μιλήσει ή να διεκδικήσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τον τόπο, το έργο παραμένει στο συρτάρι. 
Όλοι είναι χαρούμενοι ! Οι τουρίστες περνάνε από το χωριό, πάνε Φαλάσαρνα, πάνε Μπάλο, ψωνίζουν νερά και παγωτά από τον μοναδικό μας δρόμο, την λεωφόρο, γιατί να κάνουμε το μέρος πιο όμορφο ? Η ομάδα πετάει ! Το χωριό μας δεν χρειάζεται να μπει στον χάρτη σαν προορισμός λειτουργεί μια χαρά σαν ένα αδιάφορο πέρασμα. Σε 20 χρόνια που θα γίνει και ο ΒΟΑΚ και δεν θα περνάει κανείς, τότε θα τα φτιάξουν όλα! Έτσι κι αλλιώς οι μόνιμοι κάτοικοι είναι σίγουροι ότι δεν τους αξίζει και κάτι καλύτερο. 
Και δεν θα μπουν ποτέ στην διαδικασία να διεκδικήσουν κάτι γιατί ποτέ κανείς δεν τους είπε ότι μπορούν ……
Καληνύχτα σας !
Alex Skordilis

Δεν υπάρχουν σχόλια: