Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΜΠΡΩΝΙΩΤΗ

Με 30 χρόνια καθυστέρηση ….
Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Οι μελέτες για το σύστημα φραγμάτων στη λεκάνη απορροής του ποταμού Ταυρωνίτη (φράγμα Σεμπρωνιώτη) ανατέθηκε το Σεπτέμβριο του 1990 από το τότε Υπουργείο Γεωργίας με πρωτοβουλία του Γ.Γ. αείμνηστου Νίκου Ψυλλάκη. Την αναγκαιότητα του για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε νερό της περιοχής και της επαρχίας Κισάμου είχε τεκμηριώσει μεταξύ των άλλων και ο αείμνηστος γεωπόνος της τότε ΥΕΒ Γιάννης Κατσανεβάκης. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν πολύ σύντομα και προέβλεπαν μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση και εκμετάλλευση της επιφανειακής απορροής σε ένα μεγάλο φράγμα αποθήκευσης και δύο μικρότερα φράγματα εκτροπής χωρητικότητας 45 εκατομμυρίων κυβικών νερού με δύο σήραγγες που θα συνέδεαν τους τρεις ταμιευτήρες.
Παρενέβησαν και επικράτησαν πολιτικές και συντεχνιακές σκοπιμότητες και προκρίθηκε η κατασκευή του φράγματος "Βαλσαμιώτη" έναντι του φράγματος "Σεμπρωνιώτη" με τη γνωστή μέχρι σήμερα πορεία. Ο Ν. Ψυλλάκης αντικαταστάθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας  και οι μελέτες παρέμεναν στα συρτάρια του υπουργείου και τις θυμούνταν κατά καιρούς οι δήμαρχοι της επαρχίας Κισάμου (Βουκολιών, Κολυμβαρίου και Κισάμου) ζητώντας την επικαιροποίηση, εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εφαρμογή τους για να λυθεί το θέμα της άρδευσης της περιοχής και όχι μόνο.
Σήμερα, με 30 χρόνια καθυστέρηση, αυτοί που ήταν αντίθετοι στο έργο αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του για την ανάπτυξη της περιοχής. Τότε θα κατασκευαζόταν με χρηματοδότηση από την Ε.Ε και τις δημόσιες επενδύσεις, όπως το φράγμα του "Βαλσαμιώτη", που ακόμα δεν λειτούργησε. Σήμερα, όπως τουλάχιστον εξαγγέλθηκε θα γίνει με ΣΔΙΤ, δηλαδή το νερό της περιοχής βαίνει προς "ιδιωτικοποίηση". 
Και το νερό είναι αγαθό, δεν είναι ΒΟΑΚ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: