Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΙΣΑΜΟΥ

 Είναι ζήτημα κοινής αποδοχής ότι 
Η γενικότερη  έλλειψη σχολικών δομών, και απουσία εκπαιδευτικών και υλικοτεχνικής υποδομής, καθιστά δυσμενέστερη την ανάγκη επιμόρφωσης  μιας κοινωνίας, που πιστεύει απερίσπαστα  ότι η Παιδεία αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό αυτής, αφού πλάθει συνειδήσεις, καλλιεργεί ήθη και μεταλαμπαδεύει γνώσεις.
Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής ευμάρειας γι' αυτό και πρέπει να παρέχεται ως αυτονόητο δικαίωμα όλων των κοινωνικών στρωμάτων.
Απερίσπαστα λοιπόν… για μία Δημόσια δωρεάν παιδεία !
Στην προϋπάρχουσα προβληματική κατάσταση των σχολικών μας δομών, ο σεισμός του 2019 κατέστησε αυτές τις δομές ως μη χρηστικές. 
Πλέον 
Είναι χρέος όλων μας να στηρίζουμε την οποιαδήποτε καινούργια σχολική υποδομή για τον τόπο μας και ειδικότερα  αυτήν των ΓΕΛ - ΕΠΑΛ Κισάμου που ο σεισμός του 19 ανέδειξε.
Εφιστούμε την προσοχή όμως ώστε αυτό να γίνεται με διασφαλίσεις αλλά και να μην επιτρέπουν κομματικές σκοπιμότητες από οποιοδήποτε κόμμα, η πολιτικαντισμό από οποιοδήποτε πολιτευτή
Ας περιφρουρήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών μας στην μόρφωση.
Και να μην επιτρέψουμε αυτά να γίνουν αντικείμενο πεδίου μάχης μικροκομματικών αντιπαραθέσεων με κίνδυνο να καταλήξουν αυτά φρούδα όνειρα για την κοινωνία μας με τα παιδιά μας στα προκάτ για μια δεκαετία.
Έχουμε την κοινή διαπίστωση ότι 
Η επαρχία μας δεν πρέπει να οδηγηθεί... με τον ένα ή άλλο τρόπο σε μία περαιτέρω συρρίκνωση των υφιστάμενων σχολικών υποδομών. Το πρόβλημα επικινδυνότητας που προέκυψε με τον σεισμό του Νοεμβρίου του 19, πρέπει να αποτελέσει
α)αφετηρία αδιαπραγμάτευτης υπεράσπισης της αριθμητικά ήδη υπάρχουσας σχολικής υποδομής στην επαρχία, και
β) ευκαιρία για την καλύτερη δυνατή  βελτίωση αυτής, με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες.
Για ένα τόσο λοιπόν σοβαρό ζήτημα όπως αυτό της παιδείας και των σχολικών εγκαταστάσεων, η κοινωνία και οι θεσμοί της, οφείλουν να γίνονται θεματοφύλακες.
Έχουμε χρέος λοιπόν να επαγρυπνούμε απέναντι στις πολιτικές υποσχέσεις απαιτώντας δικαιωματικά τις αντίστοιχες διασφαλίσεις.
Οποιαδήποτε υπόσχεση, η οποία δεν συμπληρώνεται  με τις αντίστοιχες διασφαλίσεις, μπορεί τελικώς να εξυπηρετήσει αλλότρια σχέδια πολιτικών προγραμμάτων που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, δημιουργώντας έτσι στον τόπο μας ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις και προβλήματα.
Ανησυχούμε για την πιθανή στέγασης των μαθητών μας σε ατέρμονα χρονικά όρια, με την παιδεία για γενιές σε κοντέινερ!
Ανησυχούμε μπροστά στην θέση αρχής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για μια γενικότερη συρρίκνωση του δημοσίου χαρακτήρα των δαπανών, άρα και της παιδείας.
Ανησυχούμε μήπως οι εν θερμώ υποσχέσεις του Υπουργού σε ένα «διψασμένο κοινό», για ένα καινούργιο  ΚΤΗΡΙΟ... Χωρίς τις αναγκαίες μελετητικές, τεχνοκρατικές διασφαλίσεις, απέναντι στους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, μας φέρουν προ τετελεσμένων αποφάσεων σε βάρος μας.
Ανησυχούμε μήπως κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την δική μας «δίψα », τελικώς τους διευκολύνουμε, ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού τους προγράμματος, που συνίσταται στην ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση του δημοσίου χαρακτήρα της παιδείας άρα και των υποδομών της στην Κίσαμο.
Εδώ και τώρα άμεση ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν διασφαλισμένη αρχή μέση και τέλος.
Σε κάθε περίπτωση κάνοντας μια εποικοδομητική αναδρομή…προκειμένου να διδαχτούμε από λάθη και ολιγωρίες αλλα και για να μην λειαίνουνε γωνιές που μας πισωγυρίζουν επισημάνουμε 
Ότι 
Μετά τη δρομολόγηση των διαδικασιών μεταβίβασης, του σχολικού ακινήτου που στέγαζε το Λύκειο και το ΕΠΑΛ Κισάμου από τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε. στον Δήμο Κισάμου, απομακρύνεται το σενάριο της ανάληψης κατεδάφισης του υφιστάμενου κτιρίου από την ΚΤΥΠ και όλα δείχνουν ότι το όλο (δύσκολο) εγχείρημα και οι διαδικασίες έκδοσης άδειας κατεδάφισης θα επιβαρύνουν τελικά την τεχνική υπηρεσία και το Δήμο, κάτι που κρίνεται μάλλον επισφαλές κρίνοντας από το μέγεθος του εγχειρήματος.
Επιπλέον αποδεικνύεται ως ιδιαιτέρως χρονοβόρα η  συγκρότηση του φακέλου κτιριολογικού προγράμματος και της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών του νέου σχολικού συγκροτήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΚΤΥΠ.
Η απόφαση του Δήμου να επαναπαυθεί στις ενέργειες τρίτων κρίνεται τουλάχιστον άστοχη.
Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι το σχολικό συγκρότημα θα κατεδαφιστεί άμεσα και αφενός μεν το κτήριο του Γενικού Λυκείου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται το 2021 και το υπόλοιπο κτήριο που αφορά το ΕΠΑΛ θα ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ και θα ενταχθεί το 2022 μάλλον κρίνονται τουλάχιστον ως κενού περιεχομένου.
Από τον Αύγουστο του 2020 η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Κισάμου η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κισάμου είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι δύσκολα μπορεί να εκδοθεί άδεια κατεδάφισης των υφιστάμενων σχολικών κτιρίων και για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητος ο δευτεροβάθμιος στατικός έλεγχος. 
Ο δευτεροβάθμιος στατικός έλεγχος και η μελέτη στατικής επάρκειας της υφιστάμενης υποδομής, ανάλογα με τα αποτελέσματά της, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας υλοποίησης της πράξης είτε αφορά αναβάθμιση υφισταμένου κτηρίου είτε την κατασκευή νέου. 
Επιπλέον είχαμε προτείνει όπως για την εκπόνηση του δευτεροβάθμιου ελέγχου και την χρηματοδότηση της μελέτης στατικής επάρκειας να χρησιμοποιηθούν υφιστάμενα εργαλεία όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (πρ. ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ).
Έκτοτε αναρτήθηκαν αλλά μας προσπέρασαν η από 28-8-2020 Πρόσκληση ΑΤ07 «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων» και η από 29-09-2020 Πρόσκληση ΑΤ010 «Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων, προσβασιμότητα ΑμΕΑ» του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» (πρ. ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) στις οποίες ο Δήμος Κισάμου είχε τη δυνατότητα να υποβάλει (όπως τόσοι άλλοι Δήμοι στην χώρα) προτάσεις με την απαιτούμενη τεκμηρίωση τόσο για την ανέγερση σχολικών κτιρίων όσο και για τη συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων. 
Να επισημανθεί ότι στην πρώτη πρόσκληση είναι επιλέξιμες και οι μελέτες ωρίμανσης των έργων ανέγερσης ή αναβάθμισης σχολικών κτιρίων.
Ο βουλευτής μας Παύλος Πολάκης χθες έθεσε το θέμα στην Βουλή αναδεικνύοντας την πραγματική εικόνα. 
Ποια εικόνα ;
Αυτήν της αδιεξόδου της πορείας του έργου καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις πραγματικές ευθύνες της, επί των  δεσμεύσεων της, αντί των πρωτοβουλιών οι οποίες μεταθέτουν τις ευθύνες  κωλυσιεργώντας τελικώς την υλοποίηση του έργου.
Τέλος 
Συμπαρατασσόμαστε με την ένωση γονέων του Δήμου μας και στα 7 δημοσιευμένα της, διεκδικητικά τους αιτήματα!
Να ξεκινήσει άμεσα η κατεδάφιση και η ανέγερση των νέων Λυκείων, με ευθύνη του κράτους.
Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.  Κισάμου  & ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: