Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

ΘΟΡΥΒΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ

Εξ αφορμής δημοσιευμάτων για τις επιτυχίες της αστυνομίας, σύλληψη κλεπτών, βιαστών και άλλων εγκληματιών, κάτοικος των Χανίων εκφράζει την απορία αλλά και την αγανάκτηση της για την αδυναμία- αδιαφορία της αστυνομίας για τους θορυβοποιούς οχημάτων ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες.  Δεν είναι μόνο το λιμάνι - γράφει- και η πλατεία 1866 τα Χανιά,  είμαστε και εμείς αναφέρεται στην οδό - Α. Γογονή- που  χρόνια τώρα δε μπορούμε να ζήσομε στην βεράντα μας στο υπνοδωμάτιο, χωρίς κλειδοαμπάρωμα ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες που οι επίδοξοι επιδίδονται στο γνωστό σπόρ των ταχυτήτων και τους θορύβους και από πειραγμένες εξατμίσεις.
 Στα καθ’ ημάς στην Κίσαμο δεν είναι μόνο η μικρή ζώνη της παραλίας και η πλατεία Τζανακάκη με τους δρόμους του ιστορικού κέντρου που καλώς ο Δήμος και ο εμπορικός σύλλογος φροντίζουν να κλείσουν τις βραδυνές ώρες. Είναι και  η  Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου μαγαζιά και κάτοικοι δεινοπαθούν είναι η πλατεία Ειρηναίου ΣΥΝΚΑ όπου οι σούζες σπάνε τζάμια και που ακούγονται από την αστυνομία αλλά που ιδιαίτερα αργά το βράδυ κατεβάζει ρολά. Είναι η κάθετος από Μητρόπολη – επισκόπου Συγγελάκη- μέχρι παραλία και οι παραλιακοί γηπέδου – παιδικής χαράς όπου και εκεί και μέρα μεσημέρι (σούζες και κωλιές). Όλοι αυτοί εννοείται χωρίς κράνος και κάποιοι χωρίς δίπλωμα, πόσοι; Είναι αμφίβολο αν είναι διψήφιος αριθμός πασίγνωστοι και στην αστυνομία.
Αντιγράφω από τα Χ. Ν. ο θόρυβος που προκαλούν ακούγεται από δυο χιλιόμετρα «Απευθυνθήκαμε στην Αστυνομία και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα!» Αφού- η επιστολογράφος- προτείνει αυτονόητους τρόπους ελέγχου διερωτάται αν η καθημερινότητα του πολίτη δεν είναι εξίσου σοβαρό θέμα; Για να συμπληρώσω εγώ αυτή η συμπεριφορά αυτών των οδηγών εντός πόλεων πόσο είναι διαφορετική στους έξω δρόμους, δεν είναι όχι σπάνια προάγγελος κακουργηματικού ατυχήματος; Το οποίο οσάκις συμβαίνει περνά στις ειδήσεις «για τα αίτια του ατυχήματος διενεργείται προανάκριση από την Αστυνομία» και όταν μετά ημέρες υπάρχει κάποιο πόρισμα- τρέχα γύρευε .. κατά την παροιμία περυσινά ξινά σταφύλια.
Η κατά θαυμάσιο τρόπο αναφερομένη στα Χ. Ν. κ. Ελένη Γαβαλάκη ελπίζει, μάλλον ως πολίτης ευνομούμενης πολιτείας- έπειτα από αυτή την δημοσίευση κάποιος υπεύθυνος ν’απαντήσει μέσω της εφημερίδας και να λυθεί το πρόβλημα. Οι αρμόδιοι Περιφέρειας, Δήμου, Αστυνομίας αρκετές φορές συσκεπτόμενοι πέρα των εκατέρωθεν φιλοφρονήσεων και των άλλων θεμάτων, προχωρούν στη διαπίστωση αυτής της οδικής συμπεριφοράς. Τι εμποδίζει την εφαρμογή των νόμων, ώστε από μια ασήμαντη μειοψηφία να συνεχίζεται αυτή η απαξίωση του σεβασμού των πολλών και μάλιστα συνεχώς στρουθοκαμηλίζοντες για την τουριστική μας ανάπτυξη και τα άλλα μας πλεονεκτήματα;
Όχι μόνο σε ευρωπαϊκή χώρα είναι αδιανόητο τέτοιο θέμα αλλά φοβούμαι ότι περιφερειακά της Ελλάδος, μάλλον περισσότερο στη Δυτική Κρήτη διατηρούμε ετσιθελικά την ανόητη μαγκιά- (Ας μην ελπίζομε δε υπάρχει σήμερα Μπαϊρακτάρης!-).
Οι ίδιοι αυτοί οι θορυβοποιοί είναι θύματα ενός επιδεικτικού τρόπου, που με το ανώριμο της ηλικίας τους έχουν την εντύπωση, ότι έτσι αναγνωρίζονται από τους συνομηλίκους τους. Δυστυχώς- πέρα του θορύβου και του κινδύνου για τους ανύποπτους- κάποιοι απ’ αυτούς  χάνονται κάθε χρόνο και όχι λίγοι μένουν ανάπηροι. Και εμείς  πόσο έχομε την συναίσθηση της συνενοχής - δάσκαλοι γονείς και κοινωνία;
- Επιπλέον η Αστυνομία επιφορτισμένη ιδιαίτερα στις ημέρες μας αδυνατεί σε ουσιαστική παρέμβαση, και για πολλούς λόγους και που όλοι γνωρίζομε, ότι η πολιτεία ευθύνεται, αλλά και η εδραιωμένη αντίληψη η δική μας για τον τρόπο δράσης της αστυνομίας. Προσθέστε και την γραφειοκρατία ατελέσφορων νόμων.
Γ. Πευκιανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: