Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΟΒΟΛΑ..ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ!

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης
  Στο προσκήνιο της επικαιρότητας βρίσκεται τις μέρες αυτές ο όρος «σταγονίδια», ο οποίος, βέβαια, δεν είναι καθόλου καινούργιος, αφού χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές στην πολιτική ιστορία της χώρας.
Όμως, εκείνος που έκανε διάσημα τα «σταγονίδια» ήταν ο Ε. Αβέρωφ όταν ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας το 1976  απάντησε στον Λ. Κύρκο, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν «σταγονίδια χουντικών» στο στράτευμα! 
Έτσι, η λέξη «σταγονίδια» καθιερώθηκε και μάλιστα λεξικογραφήθηκε απο τον Μπαμπινιώτη, ενώ συνέχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική. 
  Σήμερα, ο όρος επανέρχεται εξαιτίας της επίσημης ενοχοποίησης «των σταγονιδίων» ως ιοβόλων, αφού θεωρούνται ότι εκσφενδονίζουν τον Κορωνοϊό με βήχα, φτέρνισμα και αναπνοή και η αποτροπή της δράσης τους, οδήγησε εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον πλανήτη σε ιδιότυπη φυλάκιση, με εγκλεισμό στα σπίτια τους! 
  Ωστόσο επειδή ο εγκλεισμός και άρα η αδρανοποίηση, εκατομμυρίων ανθρώπων επί μεγάλο χρονικό διάστημα, σίγουρα θα έχει ανυπολόγιστες και ενδεχόμενα ανεξέλικτες οικονομικές και κοινωνικές, αλλά και πολιτικές συνέπειες, ευλόγα δημιουργούνται διάφορες απορίες.
  Έτσι, σοβαρό ερώτημα αποτελεί το γιατί οι έρευνες που γίνονται διεθνώς, ακούμε ότι στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων και πολύ λίγο ή καθόλου στην βαθύτερη μελέτη μέσων αποτροπής της γένεσης και διάδοσης του ιού.
Όμως οι κλιματικές συνθήκες και κυρίως η θερμοκρασία και η υγρασία που σίγουρα επηρεάζουν την ταχύτητα εξάτμισης των σταγονιδίων, εμφανέστατα δείχνουν ότι ασκούν κομβικό ρόλο στην διασπορά των ιών. Και η μειωμένη εξάπλωση του Κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, αλλά και στις χώρες της Β. Αφρικής, μάλλον αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι ο ρόλος των κλιματικών συνθηκών, πιθανώς είναι αποφασιστικότερος απο τα μέτρα, τα οποία συνήθως δεν μπορούν να  έχουν απόλυτη εφαρμογή!
Επομένως τα Κράτη οφείλουν να ενδιαφερθούν περισσότερο απο τις πολυεθνικές Φαρμακοβιομηχανίες, (οι οποίες προφανώς ενδιαφέρονται μόνο για αποκόμιση τεράστιων κερδών) για την έρευνα των συνθηκών γένεσης και μετάδοσης όχι μόνο του Κορωνοϊού αλλά και άλλων ιών. Και η ρήση του Ιπποκράτη «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» μάλλον πρέπει να αποτελέσει γενική στρατηγική τους!    

Δεν υπάρχουν σχόλια: