Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

ΝΟΤΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ..ΤΟ ΛΙΒΥΚΟ

Πανέμορφο και το ηλιοβασίλεμα στο νότιο Κρητικό ή Λιβυκό όπως το ξέρουμε...
Πάντως υπάρχει μια αντιπαλότητα σχετικά με το όνομα, δηλαδή αν πρέπει να μείνει ή όχι το Λιβυκό ...
Η προσπάθεια αλλαγής έχει ξεκινήσει εδώ και 5 χρόνια απο ένα απόστρατο τον κ. Μανώλη Λουτσέτη που έχει στείλει πολλές επιστολές στα διάφορα υπουργεία επιθυμώντας την αλλαγή του ονόματος απο Λιβυκό σε Νότιο Κρητικό. Φυσικά η προσπάθεια αυτή έχει βρει υποστηρικτές όπως ... η υδρογραφική υπηρεσία του πολεμικού Ναυτικού που ονομάζει την περιοχή Νότιο Κρητικό απο το 2004.
Φυσικά για να ξεκαθαρίσουμε και το όνομα Λιβυκό, πρέπει να καταλάβουμε οτι δεν εννοούμε την χώρα της Λιβύης αλλά προέρχεται απο την Νύμφη Λιβύη (η κόρη του Έπαφου, του γιου του Δία και της Αργίτισσας Ιούς) απέκτησε από τον Ποσειδώνα δύο γιους. Τον Βήλο και τον Αγήνορα. Ενώ ο Αγήνορας πήγε στη Συρία, ο Βήλος έμεινε στην Αίγυπτο, όπου έγινε βασιλιάς και παντρεύτηκε την Αγχινόη (ή Αγχιρρόη), κόρη του θεού Νείλου. Απέκτησε δύο δίδυμους γιους, τον Αίγυπτο και τον Δαναό. Σε αυτούς προσθέτουν μερικές φορές τον Κηφέα και τον Φινέα. Από τον Βήλο κατάγονται οι μεγάλοι ήρωες της αρχαίας Ελλάδας, Περσέας και Ηρακλής, ενώ από τον Αγήνορα ο Μίνωας και ο θεός Διόνυσος.

Ευχαριστώ τον Γιάννη Μυλωνάκη για την τόσο κατατοπιστική ερμηνεία της λέξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: