Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Προς
Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή και φιλόθεο λαό των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου 
«Μονάχα ο ορθόδοξος χριστιανός γιορτάζει τα Χριστούγεννα πνευματικά, κι από την ψυχή του περνάνε αγιασμένα αισθήματα, και τη ζεσταίνουνε με κάποια θέρμη παράδοξη, που έρχεται από έναν άλλο κόσμο, τη θέρμη του Αγίου Πνεύματος, κατά τον αναβαθμό που λέγει: «Αγίω Πνεύματι, πάσα ψυχή ζωούται και καθάρσει υψούται, λαμπρύνεται τη Τριαδική Μονάδι, ιεροκρυφίως».
(Φώτης Κόντογλου, «Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου»).

Αδελφοί μου,
Μας καλεί και πάλι η Αγία μας Εκκλησία τη μεγάλη αυτή ημέρα και εορτή της χριστιανοσύνης να μεταβούμε νοερώς στο άγιο Σπήλαιο της Βηθλεέμ και εκεί, μαζί με τους ποιμένες και τους μάγους εξ ανατολών, να προσκυνήσουμε το «παιδίον νέον», τον δι’ ημάς και δια την σωτηρίαν μας πτωχεύσαντα, σαρκωθέντα και νηπιάσαντα Κύριό μας Ιησού Χριστό. Μας καλεί να αναζητήσουμε, να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε το αρτιγέννητο Βρέφος της Βηθλεέμ, που μυστικά και αθόρυβα, αιώνες τώρα, γεννιέται στις ψυχές των ανθρώπων, αποτυπώνοντας τα σημάδια της παρουσίας Του μέσα από τις καθημερινές εμπειρίες τους. Τόσο μυστικά και ανεξήγητα, όπως όταν εισήλθε εκείνη την νύχτα στην ιστορία του κόσμου, σύμφωνα και με το ψαλμικό της Εκκλησίας: «Λαθών ετέχθης υπό το Σπήλαιον…».  
Ο Χριστός ήλθε, έρχεται και παραμένει ανάμεσά μας ως σαρκωμένη αγάπη, καθώς η δική Του Θεία σάρκωση και γέννα δίδει νόημα στη ζωή του ανθρώπου. Ο Υιός και Λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος, προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση μας, για να την θεραπεύσει, να την ελευθερώσει, να την θεώσει. Γίνεται φως θεουργικό και ανέσπερο, που διαλύει τα σκότη και πλημυρίζει την ψυχή και τη ζωή του ανθρώπου με χαρά, δύναμη, πίστη, ελπίδα και προσδοκία. Τα Χριστούγεννα, στα άχραντα σπλάχνα της Θεοτόκου, η ανθρώπινη φύση μας μπολιάζεται με το θεϊκό μπόλι. 
Όμως, αδελφοί μου, σκέφτομαι αυτή την άγια Νύχτα των Χριστουγέννων, που άγγελοι και αρχάγγελοι υμνούν και δοξολογούν, μη μπορώντας να κατανοήσουν το μέγα αυτό μυστήριο, ότι ο Θεός «εφανερώθη εν σαρκί» και «εσκήνωσε» ανάμεσά μας, σκέφτομαι, πόσοι από μας κατανοούμε και πιστεύουμε ότι ο Χριστός ήλθε, έρχεται και παραμένει παντοτινά και σε κάθε στιγμή της ζωής μας; 
Διερωτώμαι: Πόσοι βιώνουμε τις αιώνιες και αμετάθετες αυτές αλήθειες της πίστεώς μας, συνειδητοποιώντας ότι μακριά από τον Χριστό η ζωή δεν έχει νόημα, γιατί το τέλος της είναι ο θάνατος; Πόσοι από μας κατανοούμε πως: Αν ο Χριστός δεν είναι το μέτρο της ζωής μας, τότε ο άνθρωπος γίνεται ένα αντικείμενο. Ότι η ιστορία έχει αποδείξει πως όσοι στο διάβα της είχαν στόχο τον Θεό, στην πραγματικότητα είχαν στόχο τον άνθρωπο. Ότι η πίστη στον Χριστό πολεμήθηκε και πολεμείται, για να γκρεμίσει την αξία του ανθρώπου. Ότι όταν εξορίζεται η πίστη από τη ζωή του ανθρώπου τότε ο άνθρωπος γίνεται αυτοεξόριστος από την ίδια του την ζωή. Ότι όσοι αγωνίζονται να αδειάσουν την ψυχή του ανθρώπου από τον Χριστό, γκρεμίζουν και αδειάζουν τον ίδιο τον άνθρωπο. Ότι κάθε φορά που αγαπάμε, κάθε φορά που προσφέρουμε, κάθε φορά που συγχωρούμε, που υπομένουμε, κάθε φορά που ταπεινωνόμαστε, κάθε φορά που μετανοούμε είναι… Χριστούγεννα! Ότι ζω βιωματικά τα Χριστούγεννα, σημαίνει ότι τα ζω μέσα στην Εκκλησία. Ότι η φωνή που ακούγεται από το σπήλαιο της Βηθλεέμ φανερώνει την λησμονημένη προϋπόθεση του ανοίγματός μας στον άλλο, τον πόνο, τα προβλήματά του και τις αγωνίες του, όπου ο Χριστός φανερώνεται και ζει. Ότι η Γέννηση του Θεανθρώπου σηματοδοτεί την θεραπεία και την αναγέννηση του ανθρώπου, αφού ο Χριστός είναι Σωτήρας όχι με κάτι που κάνει, αλλά με αυτό που Είναι. 
Ας ζήσουμε, λοιπόν αδελφοί, αυτά τα Χριστούγεννα, τα Χριστούγεννα του 2019, αληθινά και γνήσια, ανοίγοντας διάπλατα τις καρδιές μας και προσφέροντάς τις στον Χριστό, για να διαλυθούν οι φόβοι και οι αγωνίες μας, οι θλίψεις και οι ανησυχίες μας, οι πόνοι και οι οδύνες μας και να γεμίσει η ζωή μας όλη φως και χαρά, ομόνοια και ειρήνη, ελπίδα και δύναμη, αγάπη και ευδοκία. 
Ας γίνουν τα φετινά Χριστούγεννα ευκαιρία κάθε ημέρα της ζωής μας να ζούμε αιώνια, αληθινά Χριστούγεννα και ο νέος χρόνος, που σε λίγο θα ανατείλει, ας γίνει απαρχή για την ανατολή μιας ζωής πιο φωτεινής, πιο χαρούμενης, πιο γνήσιας, πιο αληθινής. 
Ευφρόσυνα, ευλογημένα Χριστούγεννα, αδελφοί, ελπιδοφόρο, φωτοφόρο και παρά Θεού πλούσιο και δημιουργικό, ουρανόδωρο και αγιαστικό το νέο έτος.

Μετ’ ευχών και πολλής της εν Κυρίω τεχθέντι αγάπης,
† Ο Κισάμου & Σελίνου 
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: