Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

"Ο πρωθυπουργός ζήτησε τα μάρμαρα σε μορφή δανεισμού ..τα δικά μας μάρμαρα που οι Εγγλέζοι έκλεψαν με την συγκατάθεση των Τούρκων και τα έκαναν δικά τους... Μάλιστα σαν καλοί κομπιναδόροι οι ασπρουλιάρηδες ζητούν να τους αναγνωρίσουμε ότι είναι δικά τους για να μας τα δανείσουν..." κάπως έτσι λένε έχει η ιστορία.
Κάθε πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια συν τους υπουργούς του, έχει ζητήσει τα μάρμαρα να γυρίσουν πίσω... μάρμαρα που όλη ανθρωπότητα ξέρει ότι κλάπηκαν από την Ακρόπολη, εκτός των Εγγλέζων.
Τελικά κάθε φορά που τα ζητάμε, οι Εγγλέζοι αυτό-εξευτελίζονται και περισσότερο με τις αστείες δικαιολογίες τους, που δυστυχώς μερικοί δικοί* μας τις υιοθετούν...τώρα ζητούν να τους αναγνωρίσουμε ότι τα μάρμαρα είναι δικά τους για να μας τα δώσουν... έστω δανεικά.
Η λογική λέει ότι εμείς πρέπει να τα ζητάμε συνέχεια, άσχετο με τι απάντηση θα μας δώσουν. Αν καθίσετε και κουβεντιάσετε με νέους ανθρώπους από την Μεγάλη Βρετανία θα αντιληφθείτε ότι δεν τους τιμά αυτό και προσπαθούν να το διορθώσουν. Κάποτε λοιπόν θα μας τα δώσουν από μόνοι τους.... απλά εμείς πρέπει να τα ζητάμε κάθε βδομάδα.
Από την άλλη τι σημαίνει αναγνώριση; Σάμπως και τώρα δικά τους δεν είναι και δίχως αναγνώριση; Ή μήπως με την αναγνώριση θα αλλάξει ο γλύπτης και θα γίνει Εγγλέζος, θα κτιστεί σε μια μέρα Παρθενώνας και θα αλλάξουν τα ονόματα των θεών μας, ή μήπως θα βρεθεί κι αυτό το τούρκικο φιρμάνι που τα παραχωρούσε στον Έλγιν; Δεν θα αλλάξει τίποτα αφού δεν θα τα πάρουμε με το παρακαλετό.
Η άλλη περίπτωση είναι να τα αναγνωρίσουμε*, να μας τα δανείσουν....... και να μην τους τα ξααγυρίσουμε ποτέ. Τι θα γίνει; Ίσα-ίσα θα μας πει και μπράβο ο υπόλοιπος κόσμος που "κλέψατε" ένα κλέφτη.
Τον κλέφτη πρέπει να τον αντιμετωπίζεις με τις μεθόδους του...
*Οι Εγγλέζοι μας λένε από το 2007 να τα αναγνωρίσουμε....

Υ.Σ και δεν είναι μόνο ο Έλγιν κλέφτης, αν διαβάστε τους περιηγητές θα δείτε πόσα έκλεψαν και τι έκλεψαν με τούρκικο φιρμάνι, ακόμα και από την Κίσαμο. Φυσικά σε κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές υπήρχε και ο καλός πατριώτης από πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: