Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΑΠΑΝΙΑ

" Ένα παλιό κτίριο, νεοκλασικό, ανακαινισμένο, με την ομορφιά  της αρχοντιάς και του καλού γούστου της εποχής εκείνης. Είναι απ” τα κτίρια, που έχουν δεθεί με γεγονότα και θύμησες, με πόνους και χαρές. Σε τούτο το κτίριο παίχτηκε μεγάλο μέρος απ” το θέατρο της ζωής του χωριού τα τελευταία ογδόντα χρόνια.
Στεγάστηκαν προσωρινά Μικρασιάτες πρόσφυγες. Μίλησαν πολιτικοί. Έγιναν εκλογές με πολιτικό πάθος. Στρατοπαίδεψαν Γερμανοί διαδοχικά, πρώτα αλεξιπτωτιστές, μετά ένας λόχος πεζικού και τέλος μια μπάντα. Το ’43 έγινε φυλακή για Ιταλούς αντιφρονούντες της συμμαχίας του Άξονα. Εδώ κοπαδιάστηκαν, όμηροι, νέοι άνθρωποι του χωριού, για να οδηγηθούν απ” τους Γερμανούς στο στρατόπεδο της Αγιάς και μερικοί να μην ξαναβρούν το δρόμο του γυρισμού."
Από το «Οδοιπορικό σε κρητικό χωριό» του  κ. Κίμωνα Φαραντάκη.
Η φωτογραφία γράφει απο πίσω "Σχολικό ενθύμιον μαθητών Δημοτικού σχολείου Δραπανιά 1937"...και η υπογραφή δυσδιάκριτη ίσως Αντρέας Ψαράκης
Υπεροχή φωτογραφία με 55 παιδιά ίσως και περισσότερα, η φωτο είναι κομμένη και διακρίνονται κάτι κεφάλια ακόμα. Τα αγόρια ψηλά, τα  κορίτσια απο κάτω και στην μέση ο μοναδικός δάσκαλος τους.
Και με μια προσπάθεια απο το φίλο Γιάννη Καταλακτάκη που βρήκε και ρώτησε μάθαμε και τα ονοματεπώνυμα των περισσοτέρων παιδιών.
Α σειρα πάνω
Ραισάκης Γιάννης, Μπουδάκης Γιώργος, Φουράκης Ανδρέας, Μαριανάκης Γιάννης, Μυλωνάκης Νίκος, Τσισκάκης Βασίλης, Τζιρτζιλάκης Μανούσος, Σκανταλάκης Γιώργος, Χριστάκης Γιώργος, Αρχοντάκης Γιώργος, Κοκοτσάκης Στέφανος, Αρχοντάκης Στέφανος, Μανιμανανάκης Νίκος.
Β σειρά  
Τσισκάκης, Τερεζάκης Στέλιος, Μαθιουδάκης Ηλίας, Νταντινάκης Μιχάλης, Ψαράκης Αντρέας, Πιτσιγαυδάκης Αντρέας, Σκουλάκης Αντρέας, Μπάλλας Αντώνιος, Δροσεράκης Μιχάλης, Φιλιππάκης, Αρχοντάκης Χαρίλαος, Παρασκάκης Γιάννης, Σκουλάκης Νίκος, Τσισκάκης, Ραισάκης Αντώνης.
Γ σειρά
Χαλκιαδάκη Ελευθερία, Τζιρτζιλάκη Μαριάνθη, Ανδριώτου Α,Φουράκη Γιαννούλα, Ραισάκη Φαίδρα, Πιτσιγαυδάκη Μαρία, Φαντάκη Μαρία, Σκουλάκη Ευτυχία, Σταγγουράκη Ψυχ., Τζουτζουράκη Αντωνία
Δ σειρά
Κοκοτσάκη Ιωάννα, Σκουνάκη Μαρία, Μπονατάκη Γεωργία, Πιτσιγαυδάκη Φωτούλα, Μπονατάκη Κατίνα, Κοκοτσάκη Βιργινία, Φαντάκη, Μπάλλα Αρχόντισσα, Ραισάκη Αλεξάνδρα.
και τα πρόσωπα που είναι κάτω και δεν διακρίνονται καθαρά
Τζιρτζιλάκη, Μπονατάκη Βασιλεία, Σταγγουράκη Μαρίκα....
Και ο δάσκαλος Πατεράκης Αντώνης απο την Παλαιόχωρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: