Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΜΑΡΙΑΝΟΣ -ΦΑΡΑΝΤΑΚΗΣ

Η παραπάνω φωτογραφία που ανάρτησα απο την Χώνη ήταν αφορμή να λάβω μια μαντινάδα...που θα την καταλάβουν μόνο οι παλιοί Δραπανιανοί, την είχε γράψει ο Παντελής Φαραντάκης. "Ούλοι οι ψαράδες στο γιαλό στο στόμιο ο Καραγκιόζης, στο μουγκριστη η Φόλεγα, στη Χωνη ο Σφηναρόλης"
Φωτο ασπρόμαυρη: Μιχάλης Μαριανός με την ποδιά -Γιώργης Μαριανός στο βιολί, Παντελής Φαραντάκης στο Λαούτο, σε πανηγύρι στον Άγιο Παντελεήμονα.
- Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτούς τους δύο μεγάλους καλλιτέχνες που λάμπρυναν και ομόρφυναν το κρητικό μουσικό πάλκο, γράφει στην σελίδα του το Kisamos music and cultura. Μια ζυγιά ταιριαστή, άξια, σημαντική και γνήσια, μα πάνω απ'όλα σεβαστή.
Ο τρανός πρωτομάστορας του βιολιού, ο Γιώργης Μαριάνος, κι ο άριστος λαγουτιέρης Παντελής Φαραντάκης. Και οι δύο από τον Δραπανιά Κισάμου. Ο Γιώργης Μαριάνος, ήδη φτασμένος και ξακουστός χειριστής του οργάνου, συνεργάστηκε στα πρώτα μετακατοχικά χρόνια με τον Παντελή Φαραντάκη. Σαν άκουσε τότε τον νεαρό Παντελή, έμεινε άφωνος από την τεχνική και την αρμονία του λαγούτου του. Δεν καθυστέρησε να του προτείνει συνεργασία, άλλωστε όπως είχε πεί και ο ίδιος ο Παντελής, στην κυριολεξία τον "άρπαξε", προτού κάποιος άλλος βιολιστής τον ανακαλύψει. Για περίπου δεκαπέντε χρόνια αποτέλεσαν μια σημαντική ζυγιά, από τις πλέον περιζήτητες εκείνων των χρόνων.  

1 σχόλιο:

Φαντακη Κυριακή είπε...

Ένα μεγάλο μπράβο σε εσάς κ. Παπαδάκη για την υπέροχη φωτογραφια που αναρτησατε και για την περιγραφή( που για εμάς τους νεότερους είναι απαραίτητη) της. Είναι ωραία να ταξιδευεις στο παρελθόν έστω και έτσι