Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ;

Μέρος ΙΙΙΙ (Το πρώτο μέρος ΕΔΩ, το δεύτερο μέρος ΕΔΩ, το τρίτο μερος ΕΔΩ)
(οδός Σκαλίδη τέλη του 50 με αρχές του 60)
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Φώτο Παπαδάκης Γιάννης
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον είχαν πρώτα
Αυτό τον κόσμο το μικρό, άλλοι τον έχουν τώρα
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον καρτεράνε……….
   Σταύρος Ξαρχάκος
....Ξαναβρισκόμαστε αριστερά  όπου μετά το κρεοπωλείο του Κωστή ήταν το μπακάλικο του Θεοχάρη του Χορευτάκη, που αργότερα ενοικιάστηκε για μεγάλο διάστημα για τα γραφεία της Δ.Ε.Η. Δίπλα  είναι το παντοπωλείο του Κυριάκου του Κοντοπυράκη, ύστερα  ένα μικρό κουρείο και αρωματοπωλείο του Στέλιου του Μαρεντάκη και δίπλα το κρεοπωλείο του Πλευράκη.
Απέναντι δεξιά είναι μια μικρή αυλή με σπίτι που υπάρχει το πρώτο κομμωτήριο του Νότη του Μαρεντάκη. Δίπλα ένα μικρό μπακάλικο του Μανόλη Καμπουράκη και στη συνέχεια το εμπορικό του Ευτύχη του Φουντουλάκη και μετά  το μαγαζί του Ηλία Κακαουνάκη (Φώτο) που πουλάει πρόκες σφυριά, σκαπέτια και άλλα σιδηρικά.
Απέναντι δεξιά γωνιακό είναι το εμπορικό του Μανόλη Μαυρομάτη και της Λιλίκας με υφάσματα και υαλικά, υπάλληλοι και οι δύο  προηγουμένως  στο μεγάλο εμπορικό των Πατερομιχελάκηδων κάνουν το βήμα και φτιάχνουν το δικό τους μαγαζί που για πολλά χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο χώρο του εμπορίου.
Απέναντι από το εμπορικό του Μαυρομάτη είναι το υποδηματοποιείο του Μανόλη Κουρτάκη που φτιάχνει παπούτσια αφού πάρει μέτρα στον πελάτη πελάτισσα και φέρνει και έτοιμα που κοσμούν την ωραία του βιτρίνα. Μέσα καθισμένη στη μηχανή της είναι η κοπέλα κορδελιάστρα που τον βοηθά. (Φώτο)
Στη συνέχεια είναι το ραφείο του Αντώνη Κατσικανδαράκη σπουδαίου ράφτη αλλά και ψάλτη στην εκκλησία και με άλλες πολλές ανησυχίες πνευματικές για την  τοπική ιστορία, που σήμερα με βιβλία του έχει καταθέσει.
Ήδη βρισκόμαστε στο κέντρο της αγοράς του παλιού Καστελιού που η ζωή της τότε εποχής  σε όλες τις μορφές της σφύζει.
Στην αριστερή πλευρά είναι ο φούρνος του Γιάννη Κοντοπυράκη ένας φούρνος ποιότητας και συνέπειας με αρχιεργάτη μέσα το Δεληκωνσταντίνου και τον Μιχαηλίδη, δίπλα το μαγαζάκι του Κοντοπυραντώνη ή μπάρμπα Αντώνη (Φώτο) με τσιγάρα και δίπλα το παντοπωλείο του Σπύρου Φαραγγιτάκη και στη συνέχεια το μαγαζί του Γιάννη Χαλκιαδάκη με τσιγάρα και αργότερα πρακτορείο εισιτηρίων της Α.Ν.Ε.Κ.
Στην δεξιά πλευρά και πριν από το στενό με τα σκαλιά που σε κατεβάζει στον κάτω δρόμο στου Μαρή τη βρύση είναι τρία μαγαζιά στη σειρά των Παπαδάκηδων. (Φώτο)
Εστιατόριο με ψυχή τον Παπαδόγιαννη και αργότερα τους γιους του, τον Παπαδοκωστή και Παπαδόγιαννη σεφ και οι δύο της εποχής ανεπανάληπτοι στη φασολάδα και στο ψητό τους, αναφερόμενοι στους τότε ελάχιστους
τουριστικούς οδηγούς. Δίπλα το καφενείο του Παπαδοστεφανή και αργότερα του Παπαδοκωστή με το όνομα «Ετέα». Από πάνω που ανεβαίνεις με εσωτερική σκάλα είναι το ξενοδοχείο ύπνου του Παπαδοσήφη ο «Μορφέας», το μοναδικό της περιοχής. Το καφενείο του Παπαδοστεφανή από τα πιο πολυσύχναστα είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Εδώ συχνάζει η μεσαία τάξη.
ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Καθώς το Καστέλι δεν έχει δημοτικό κατάστημα, δημαρχείο ακόμη, σε αυτό το καφενείο γίνεται η συνάντηση κρατικών φορέων και αρχών της κωμόπολης για επίλυση ζητημάτων. Εδώ θα συναντήσει ο νομάρχης το δήμαρχο και τους συμβούλους, αλλά και ο βουλευτής οποιασδήποτε παράταξης στο καφενείο του Παπαδάκη θα συναντήσει οπαδούς.
Σε κάθε προεκλογική περίοδο το μπαλκόνι επάνω προσφέρεται για να μιλήσουν οι υποψήφιοι στον συγκεντρωμένο από κάτω λαό.
Ποιοι και πόσοι δεν έχουν μιλήσει και πόσες φορές! Μητσοτάκης, Πολυχρονίδης, Βενιζέλος, Μπακλατζής, ο παλιός Βολουδάκης κ.α. 
Μετά το στενό με τα σκαλάκια είναι το μαγαζί του Θοδωρή Κοντοπυράκη. Αυτό το μαγαζί πουλάει ζαχαρώδη προϊόντα, ζάχαρη, κουφέτα, φιστίκια, φουντούκια και επίσης  έχει μπαχαρικά. Στη μέση του μαγαζιού υπάρχει ένα μακρόστενο
ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ
ξύλινο έπιπλο άσπρο με ράφια, που εκεί επάνω είναι τοποθετημένοι μεγάλοι γυάλινοι βάζοι με κάθε είδους καραμέλες. Ένα μέρος αυτού του μαγαζιού μέσα σε άσπρες ντουλάπες είχε σχολικά είδη, τετράδια, μολύβια, γόμες και σε μια ιδιαίτερη βιβλιοθήκη είχε λογοτεχνικά βιβλία και ιδιαίτερα τις εκδόσεις της Εστίας. Το Σεπτέμβρη το μαγαζί άλλαζε όψη, καθώς όλους τους πάγκους έπιαναν τα σχολικά βιβλία και τα σχολικά τετράδια με αντίστοιχα βοηθήματα. Επίσης σε αυτό το μαγαζί σύχναζαν πνευματικοί άνθρωποι του τόπου. 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: