Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ;

Μέρος ΙΙ (Το πρώτο μέρος εδώ)
(οδός Σκαλίδη τέλη του 50 με αρχές του 60)
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Φώτο Παπαδάκης Γιάννης
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον είχαν πρώτα
Αυτό τον κόσμο το μικρό ,άλλοι τον έχουν τώρα
Αυτό τον κόσμο το μικρό άλλοι τον καρτεράνε……….
   Σταύρος Ξαρχάκος
....Απέναντι στην αριστερή πλευρά ήταν το ντενεκετζίδικο του Μανώλη Μαρακάκη, αλλά και ποδηλατάδικο που επιδιόρθωνε, πουλούσε και νοίκιαζε ποδήλατα σε μικρούς και μεγάλους. Στη συνέχεια αφού μεσολαβούσαν δυο μεγάλες αυλές, ήταν ο φούρνος του Χιμητζή, όπως ακουγόταν, ή αλλιώς του Τσικουδιά ο φούρνος και δίπλα ένα μικρό μπακάλικο, το πρώτο της αγοράς, του Ορφανάκη.
Η ΠΕΤΡΙΝΗ ΠΥΛΗ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Δεξιά μας σπίτια χαμηλά και μια μικρή πέτρινη πύλη (ΦΩΤΟ) (πριν λίγο καιρό δυστυχώς γκρεμίστηκε) οδηγεί σε εσωτερική αυλή, κάτι σαν τούρκικος μαχαλάς. Κάπου εκεί σε μια μικρή πορτούλα  μια κοπέλα η Ουρανία μαντάρει νάιλον κάλτσες με την παράξενη μηχανή της.
Απέναντι αριστερά, υπάρχει ένα άλλο λαδεμπορικό ,του Γεωργακάκη του Βαγγέλη με πολλά βαρέλια μέσα και έξω. Απέναντι δεξιά είναι το ραφείο του Κώστα Χαρχαλάκη κάτω από το σπίτι του, ενώ δίπλα του ένα μεγάλο μαγαζί χρησιμοποιείται από τη μητρόπολη επί του Μακαριστού Ειρηναίου για να προσφέρεται συσσίτιο στα εργαζόμενα παιδιά (ΦΩΤΟ)
ΕΓΚΑΙΝΙΑ  ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ
και μαθητευόμενα σε διάφορες τέχνες. Προσπερνώντας, και χωρίς να στρίψομε στο δρόμο του Αγίου Σπυρίδωνα, την κάτω αγορά όπως τότε λεγόταν, έχομε μπει πλέον στην κυρίως αγορά. Δεξιά μας ένα μεγάλο καφενείο, με προεκτεινόμενη ταράτσα και κληματαριά απέξω. Έχει πάντα κόσμο και το καλοκαίρι η ταράτσα προσφέρεται ιδιαίτερα. Είναι το καφενείο του
Χριστοφοράκη ή αλλιώς του 41 όπως ακούγεται. Αριστερά μας είναι ένα  ραφείο του Παρτσαλάκη και στη συνέχεια ένα ψιλικατζίδικο, με ξύλινες προθήκες και ντουλάπες. Είναι γνωστό σαν το μαγαζί του Τζώρτζη Δαρμάρου, και της Τζώρτζαινας.
Δίπλα ακριβώς από του Δαρμάρου είναι ο φούρνος του Τσουρή (ΦΩΤΟ)
Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΟΥ ΤΣΟΥΡΗ
ο σημερινός Τσικαλάκη και δίπλα του  το πρατήριο βενζίνης του Γιώργη Ροδουσάκη,με την ταμπέλα POYRFINΑ. Επίσης ο Γ. Ροδουσάκης πουλούσε και τσιμέντα. Απέναντι στη δεξιά πλευρά, είναι το παπουτσίδικο του Κουτσογιάννη του Ηλία και το μοδιστράδικο που ράβουν οι κόρες του Αθηνά και Πόπη. Δίπλα, το μπακάλικο του Τριπόδη και δίπλα του Κατζουράκη. Στη συνέχεια είναι το κουρείο του Γιάννη του Φιστικλή. Κάπου εκεί ανάμεσα υπάρχει και το παπουτσίδικο του Λουβιτάκη.(ΦΩΤΟ)
ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΕΙΟΝ ΛΟΥΒΙΤΑΚΗ
Στην αριστερή πλευρά του δρόμου είναι το κρεοπωλείο του Δημήτρη του Κάτη και στη συνέχεια το παντοπωλείο του Στέλιου του Τζωρτζάκη και το παντοπωλείο του Θεοχάρη του Μαρεντάκη. Απέναντι είναι το ψαράδικο του Στημαδώρη και το κουρείο των αδελφών Μαρεντάκη Γιάννη και Θεοδόση κάτω και κομμωτήριο πάνω. Δίπλα ακριβώς το παντοπωλείο του Χαράλαμπου Μαρεντάκη  επεκτεινόμενο σε δυό μαγαζιά.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: