Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Στην είσοδο μιας εκκλησίας, κάθε Κυριακή, κάθονται δυο ζητιάνοι, ένας σε κάθε πλευρά του κτιρίου. Μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας, όταν οι ενορίτες έβγαιναν από τον ναό, οι δυο κακομοίρηδες , άρχιζαν τις ικεσίες -ο κάθενας την δική του.
-"Λίγη ελεημοσύνη για τον φτωχό Χριστιανό που δεν έχει να φάει" έλεγε ο ένας
-"Λίγη ελεημοσύνη για τον φτωχό Εβραίο που πεινάει " κλαψούριζε ο άλλος.
Σχεδόν όλοι όσοι έβγαιναν από την εκκλησία , μόλις άκουγαν τους θρήνους και τις ικεσίες τους πλησίαζαν τον χριστιανό ζητιάνο και με πολύ φυσικότητα άφηναν ένα νόμισμα στο καπέλο του, ελάχιστοι άφηναν στου Εβραίου, όλοι σχεδόν στου Χριστιανού.
Αυτό επαναλαμβανόταν κάθε Κυριακή και ήταν προφανές ότι ο Χριστιανός ζητιάνος έπαιρνε πολύ περισσότερη βοήθεια από τον Εβραίο
Ο Παπάς της ενορίας ένας άνθρωπος με καλή καρδιά, είχε παρατηρήσει με θλίψη αυτό που συνέβαινε. Στο κυριακάτικο κήρυγμα του είχε παρακαλέσει πάνω από μια φορά, αυτούς που μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια να το κάνουν χωρίς διακρίσεις.
Μια Κυριακή, όταν όλος ο κόσμος είχε φύγει, ο ίδιος ο Παπάς βγήκε στην πόρτα και πλησιάζοντας τον Χριστιανό του άφησε ένα νόμισμα στο καπέλο του, το ίδιο έκανε και με τον Εβραίο.
- "Ευχαριστώ πάτερ" του είπε ο Εβραίος
- ¨Μπορώ να σου πω κάτι γιε μου¨
- "Ναι πάτερ"
- "'Εμένα δεν με πειράζει να ζητάς ελεημοσύνη στην πόρτα του ναού και είμαι βέβαιος ούτε και τους ενορίτες, αλλά θέλω να σε ρωτήσω , αφού θέλεις να ζητιανεύεις και η ελεημοσύνη εξαρτάται από την διάθεση αυτού που δίνει, δεν θα ήταν καλύτερα για σένα να ζητιανεύεις έξω από την συναγωγή;"
- "Θα το σκεφτώ πάτερ ευχαριστώ".
- "Παρακαλώ γιε μου" είπε ο παπάς.
Ο παπάς ξαναμπήκε στον ναό και έκλεισε πίσω του την βαριά ξύλινη πόρτα.
Τότε ο Χριστιανός στράφηκε προς τον Εβραίο.
- "Καλός άνθρωπος έ"
- "Καλός, απάντησε ο Εβραίος, αλλά δεν θα μας πει, Σάμιουελ, πως να στήνουμε τις επιχειρήσεις μας........
Βιβλιογραφία "Βασίσου πάνω μου" Jorge Bucay

Δεν υπάρχουν σχόλια: