Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΔΙΦΟΡΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Στην προχθεσινή σύσκεψη με τον Νομάρχη στο Καστέλι είδα μετά από πολύ καιρό την συνύπαρξη και συμπόρευση όλων των φορέων, στα τόσα μαζεμένα εδώ και δεκαετίες προβλήματα μας. Χαίρομαι που επιτέλους υπάρχει ήρεμος λόγος, μακριά από τις γνωστές ακρότητες του παρελθόντος, χαίρομαι που όλοι έχουν συν-αντίληψη ότι τα προβλήματα είναι και προβλήματα όλων μας. Ο τόπος μας έχει ανάγκες και αυτές οι ανάγκες αναδεικνύονται μόνο μέσα από ήρεμες ενέργειες και σοβαρό όσο και εμπεριστατωμένο λόγο, μακριά από τις βλαβερές παρελθοντολογίες και τα ύπουλα κομματικά κτυπήματα. Έτσι ίσως, καταλάβουμε και εμείς οι άμοιροι δημότες, ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά θέλουν το καλό μας, αλλά και πως ακριβώς το θέλουν. Ήπιο κλίμα σημαίνει διάλογος με ουσία, σημαίνει σωστός λόγος, κάτι που είναι μεγάλη υπόθεση στην ανάπτυξη του τόπου μας και σ’ αυτή την προσπάθεια έχουν θέση όλοι. Είναι κρίμα καθημερινά οι φυλλάδες των Χανίων (οι διφορούμενες-άλλα από μέσα, άλλα από έξω) να ασχολούνται μόνο για τα αστυνομικής φύσεως προβλήματα μας και να μην αναδεικνύουν τα ζωτικής σημασίας έργα που χρειαζόμαστε. Η Κίσαμος είναι κομμάτι του νομού, όπως και να το κάνουμε, είναι ο κρυφός άσος στο μανίκι όλων, είναι η "παρθένα" περιοχή από κάθε άποψη, είναι η καταπράσινη περιοχή με αξεπέραστες παραλίες και νησάκια, που χρειάζεται την υποδομή και την ανάπτυξη όσο κανένα άλλο μέρος των Χανίων. Έχουμε μείνει τόσο πίσω ( γενική ομολογία) που μάλλον δεν περισσεύει κανείς και είμαι σίγουρος ότι όλοι χρειάζονται τώρα, χρειάζονται για να καλύψουμε το έδαφος των πολλών χαμένων ευκαιριών. Χαίρομαι που το ήπιο αλλά και δημιουργικό κλίμα ξεκίνησε με αυτήν την δημοτική αρχή και έκανε αισθητή την παρουσία του, χωρίς τις γνωστές ισοπεδωτικές ανακρίβειες, χωρίς την χρόνια στείρα αντίδραση για το καινούριο, από δυο υπεύθυνους ανθρώπους, την δήμαρχο αλλά και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ένα πραγματικό διαμάντι για την περιοχή μας τον κ. Καλαιτζάκη. Είναι ο άνθρωπος που έλειπε τα τελευταία χρόνια από τον δήμο είναι ο άνθρωπος που αν και αντιπολίτευση θα υποστηρίξει το καλό του τόπου, είναι ο άνθρωπος που έχει γνώσεις και αυτό φαίνεται πια ξεκάθαρα μιας και ο αγαπητός Γιώργος έχει την γενική αποδοχή από όλους τους συναδέλφους του μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.
Επιτέλους αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε και ίσως να πρωτοπορούμε στον τομέα αυτό βλέποντας τι χαρτομάνι ανακοινώσεων (λάσπης) ανταλλάσσουν σε άλλους δήμους "οι αντίπαλοι", ότι υπάρχει και η συναίνεση "για το καλό της πόλης, της περιοχής".
Η άποψη που αν και αντίθετη με την δική μας, πρέπει να την δεχόμαστε με σεβασμό, χωρίς χλευασμό και ειρωνεία, χωρίς διαστρέβλωση και παραποίηση. Εξάλλου όλοι αγωνίζονται για το καλό του τόπου, για αυτόν και μόνον για αυτόν τον λόγο τους εκλέξαμε, αν δεν κάνω λάθος και εδώ αλλά και στην μεγάλη βουλή.
Φυσικά ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και παντού και πάντα θα υπάρχουν οι πικρόχολοι, οι νομίζοντες διακαώς ότι η γνώμη τους είναι αλάνθαστη, οι ξερόλες, όμως σε μια δημοκρατία χωράνε όλοι, σωστοί-γλάστρες- φερέφωνα-αγωνιστές- εγωιστές- σκεύη -ξερόλες και ο λαός είναι αυτός που στο τέλος θα κρίνει και θα τους κρίνει !
ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ
Μπορεί η Δήμαρχος να ζήτησε πολλά -όπως είπε με χαμόγελο ο νομάρχης- αλλά δεν είναι όλα αυτά απαραίτητα; Σε εκείνο όμως το σημείο, φαίνεται πεντακάθαρα, όχι μόνο πόσο πίσω έχουμε μείνει, αλλά και πόσο μόνοι είμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Η Κίσαμος δυστυχώς μοιάζει σαν το σκυλί, όποτε και άμα μας θυμηθούν, μετά από εγκλίσεις και παρακάλια, μας πετούν ένα κόκκαλο για να ξεπεινάσουμε. Δυστυχώς ο πολιτικός λόγος τα τελευταία χρόνια κατάντησε λάστιχο και όποιος θέλει το τραβά και όσο θέλει το ξεντώνει. Η Κίσαμος σε κάθε εξαγγελία είναι μέσα αλλά έως εκεί, φως στο βάθος του τούνελ της αδιαφορίας δεν υπάρχει και όσο καλόπιστοι και αν είναι οι λόγοι των υπευθύνων, το φαγητό το ξέρουμε ...είναι ξαναζεσταμένο.
Δεν θέλω να ξαναμπώ στην διαδικασία τι έχουμε, τι θέλουμε, τι μας δώσατε, τι θα μας κάνετε...μάτια μου-γιατί απλά ακυκλώνουμε τα ίδια και τα ίδια χρόνια τώρα. Αν ο βουλευτής, ο νομάρχης, ο πολιτικάντης δεν ξέρει ότι το Καστέλι θέλει περιφερειακό, αν αγνοεί ότι σε πόλη 7000 με 1000 νέους δεν υπάρχει κλειστό γυμναστήριο, αν αγνοεί ότι το λιμάνι είναι πόρος ζωής, αν και αν .... τότε γιατί άραγε τους χρειαζόμαστε;
Μπορεί το τοπίο να είναι "χλωμό" κατά τον κ. Αρχοντάκη αλλά εκτός από χλωμό εγώ το βλέπω και πολύ θολό. Δεν ξέρω πως μπορούμε να κάνουμε πράξη όλα αυτά που μας υπόσχονται, αλλά κάποιος τρόπος θα υπάρχει, ποιος όμως;
- Μήπως πρέπει δυναμικά επιτέλους να αντιδράσουμε και εμείς ;

Υ.Σ Θεωρώ πως όταν κάποιος κάνει λάθη, αυτά μπορούν να διορθωθούν, αρκεί βέβαια να αναγνωριστούν, δυστυχώς εμείς κάνουμε λάθη αλλά και από τον εγωισμό μας δεν τα αναγνωρίζουμε. Μήπως αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε σε αυτήν την παλιο-κατάσταση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: