Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΓΑΛΑΖΟΚΟΤΣΥΦΑΣ

Η πρώτη συνάντηση με έναν Γαλαζοκότσυφα είναι συνήθως μια αξέχαστη εμπειρία, ειδικά την άνοιξη που το πτέρωμα του αρσενικού παίρνει ένα μοναδικό μεταλλικό γαλάζιο χρώμα. Ο Γαλαζοκότσυφας απαντά και στα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ο χρωματισμός του έρχεται συχνά σε ζωηρή αντίθεση με το ορεινό τοπίο. Αντίθετα τα παράκτια βράχια του Αιγαίου, σφηνωμένα ανάμεσα σε θάλασσα και ουρανό, δείχνουν να του ταιριάζουν καλύτερα. Ο Γαλαζοκότσυφας είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα πουλιά στο Αιγαίο και αυστηρά επιδημητικός. Φωλιάζει σε ασφαλείς σχισμές ανάμεσα στα βράχια. Από τα τέλη του χειμώνα το αρσενικό αρχίζει το μελωδικό τραγούδι του, που συχνά το χαίρονται οι ψαράδες που βρίσκονται στη θάλασσα κοντά του. Η εμφάνιση και το τραγούδι του Γαλαζοκότσυφα τον κάνουν ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα πουλιά στα μέρη όπου ζει. Απ' ό,τι φαίνεται, αυτός είναι ο πολυτραγουδισμένος Πετροκότσυφας της ελληνικής παράδοσης.
Στην περιοχή μας ένας ικανός αριθμός βρίσκεται στην Χερσόνησο Ροδοπού ( Ακρ. Ειρήνης) που τα 70.000 στρέμ. με την χαμηλή βλάστηση γίνονται σπίτι του για τουλάχιστον 5-6 μήνες τον χρόνο.
Μεγαλύτερος εχθρός του βέβαια οι κυνηγοί μιας και στο ακρωτήριο Ειρήνης μόλις τα 29.000 στρέμματα καλύπτονται από μια ζώνη ειδικής προστασίας. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΠΟΥ(GR4340021)

1 σχόλιο:

bantimary είπε...

ΠΕΤΡΟΚΟΤΣΥΦΟΣ............