Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Το Αποπηγάδι δε θα υπάρχει σε λίγο..
Άλλος ο χρόνος της φύσης και άλλος ο χρόνος των ανθρώπων..
Είναι πράγματι εντυπωσιακός ο χείμαρρος των αντιδράσεων που έχουν ξεσηκωθεί για τις σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων, στο νομό μας κυρίως. Όλη η κοινωνία εμβρόντητη παρακολουθεί ένα αγώνα στο όνομα του περιβάλλοντος με σαφώς αντιπεριβαλλοντικά κίνητρα και κυρίως χωρίς αναφορά στο μέλλον αλλά σε ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν. Είναι μέγιστη αλαζονεία να νομίζουν κάποιοι ότι οι αέρινες ενεργοφόρες μάζες που διέρχονται από τα διάφορα Αποπηγάδια ανήκαν, ανήκουν και θα ανήκουν σε μια ομάδα σε ένα χωριό σε ένα δήμο σε ένα νομό. Μήπως η μόλυνση ανήκει στην πηγή παραγωγής της ή από το Τσερνομπίλ έφθασε στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία;Αλλά αν εκεί βρισκόμαστε σαν κοινωνία, κύριε Διευθυντή, πέστε στους πολιτικούς στους πανεπιστημιακούς στα σχολεία, στις οικολογικές οργανώσεις και στον Πατριάρχη τον ίδιο ότι: Η συνειδητότητα η αλληλεγγύη και ο ουμανισμός βρίσκονται μακριά από τα μέρη μας , και άρα έχετε αποτύχει και απλώς οι ενέργειες σας είναι επικοινωνιακές και πελατοκεντρικές, μόνο. Αν οι ηγήτορες του τόπου «μόνο θωπεύουν και καλοπιάνουν τους πολίτες χωρίς να τους παιδαγωγούν σύντομα θα γίνουν πολύ χειρότεροι και οι ίδιοι» είπε στην Πολιτεία του ο Πλάτωνας. Μια κοινωνία « αισθάνεται να αδικείται» ότι δεν πρέπει να συμμετάσχει στην, εθνική και παγκόσμια προσπάθεια για ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, «αισθάνεται ότι τα είκοσι χρόνια δεσμεύσεων είναι αιωνιότητα, ότι ο αέρας ανήκει μέχρι και στους ριζίτες κάθε λόφου» (ΧΝ10/0/09), και δεν παίρνει θέση κανείς.!! Μια ομάδα ανθρώπων απειλεί συκοφαντεί ελεεινολογεί υπηρεσίες και υπολήψεις νομίζοντας ότι κατέχει την εξ αποκαλύψεως αλήθεια και την εκ θεού κληρονομία γης.
Όλα τα μοντέλα πρόβλεψης για τις κλιματικές αλλαγές και τις συνέπειες που θα προκύψουν δείχνουν ότι, η μέση θερμοκρασία θα ανέβει από 4-7 βαθμούς Κελσίου. Τότε η Κρήτη θα είναι ανυπόφορη, τα ρυάκια ανύπαρκτα και τα …πηγάδια κενοτάφια. Και αντιδρούν νομίζοντας ότι θα υπάρξουν οάσεις για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Σε ποια εικονική πραγματικότητα ζούμε. Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Ιωάννης Καποδίστριας είπε : «οικτίρω τις χαμερπείς και ευτελείς εκείνες προσωπικότητες για τα πάθη και τις παραλήψεις τους. Δεν τους μισώ όμως. Αν μπορώ να τους φανώ χρήσιμος και δι’ αυτών στον τόπο θα το κάνω.» Πόσοι μεγάλοι Έλληνες υπάρχουν ; Αντιθέτως ξέρουμε πολλούς , πάρα πολλούς και αυξανόμενους «κοτζαμπάσηδες μαυρομιχαλαίους» με θιγμένο εγωισμό και αναπαλλοτρίωτη γη. Το ερώτημα όμως παραμένει : Ποιοι είναι οι άλλοι, που θα σώσουν το περιβάλλον τη γη τη ζωή;
Γιάννης Φωτάκης
ΥΓ: 1)Για τους νόμους δεν ευθύνεται η Δασική Υπηρεσία. Θα ευθυνόταν όμως αν, δεν εφάρμοζε τους νόμους της πολιτείας. Ποιος όμως ευθύνεται για την άγνοια(;) των νόμων που έχουν ψηφισθεί τριάντα τόσα χρόνια; Είπαμε όμως, στη χώρα των δικαιοματούχων περισσεύει η άγνοια που όμως δημιουργεί θυμό, ήρωες και αντιήρωες.
2)Αν θελήσετε, συχωριανοί μας, μια ομάδα από τη Δνση Δασών μπορεί να «υποστεί» την επιμονή σας μια οποιαδήποτε βραδιά με ανοικτή ατζέντα στο όνομα της αλήθειας και της κρισιμότητας των στιγμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: